Quantcast

http://picasion.com/

Επίσκεψη Τσαβδαρίδη στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ: Ζήτησε αποζημιώσεις για τους αγρότες

Επίσκεψη Λάζαρου Τσαβδαρίδη στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ με ατζέντα: Ανάγκη ταχύτατης καταγραφής και αποζημίωσης των πληγεισών καλλιεργειών από τη χθεσινή χαλαζόπτωση, αναγγελίες και αποζημιώσεις για τον παγετό της 17ης Μαρτίου, άμεσες προσλήψεις εκτιμητών χωρίς στρεβλώσεις, πληρωμή του υπολοίπου 35% των αποζημιώσεων, αλλαγή του Κανονισμού για δικαιότερη αποζημίωση των παραγωγών και πιλοτική ένταξη της Ημαθίας στο Πρόγραμμα Ψηφιακών Εκτιμήσεων

Την άμεση ενεργοποίηση όλου του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού του ΕΛΓΑ για την άμεση καταγραφή των ζημιών στην παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, και εν συνεχεία την ταχύτατη, δίκαιη και αποτελεσματική αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, ζήτησε ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο στα Κεντρικά Γραφεία του ΕΛΓΑ.

Όπως σημείωσε, η χθεσινή χαλαζόπτωση στον νομό Ημαθίας προκάλεσε εκτεταμένες ζημίες στα οπωροφόρα δέντρα (κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια κτλ) οι οποίες θέτουν πλέον σε ορατό κίνδυνο τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στον Νομό μεγάλο μέρος των οποίων είχε ήδη υποστεί σημαντικότατο πλήγμα και κατά το στάδιο της καρπόδεσης λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων από τα μέσα Μαρτίου έως και τα τέλη Απριλίου.

Επιπροσθέτως δε, ο κ. Τσαβδαρίδης τόνισε την ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να δίνονται δίκαιες αποζημιώσεις της ζημίας στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, με τον κ. Λυκουρέντζο να σημειώνει ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσαβδαρίδης και στην επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια με ενεργοποίηση του άρθρου 20 του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που αναφέρεται σε έκτακτες προσλήψεις για την περαιτέρω επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του εκτιμητικού έργου προς όφελος των πληγέντων παραγωγών.

Ο Βουλευτής Ημαθίας υπογράμμισε επίσης στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις κατά την υφιστάμενη διαδικασία προσλήψεων εκτιμητών γεωπόνων, που αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού καθώς διαχρονικά μέρος των εκτιμητών που τελικώς προσλαμβάνονται αδυνατούν τελικά να στελεχώσουν την υπηρεσία. Τόσο λόγω μεγάλης γεωγραφικής απόστασης από τον τόπο κατοικίας τους όσο και λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων για την κάλυψη των σχετικών μετακινήσεων.

Παράλληλα, ο κ. Τσαβδαρίδης επανέφερε και το ζήτημα της σύντομης καταβολής και του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους δικαιούχους παραγωγούς της Ημαθίας για τις ζημίες του έτους 2019, υπόλοιπο το οποίο ανέρχεται συνολικά για τη χώρα στα 68 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε, η επιτάχυνση και αυτής της διαδικασίας είναι πλέον κομβικής σημασίας για τη στήριξη των παραγωγών καθώς οι περσινές καταστροφές σε συνδυασμό και με τις φετινές ήταν οι χειρότερες των τελευταίων ετών. Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι η πρόθεση του Οργανισμού είναι η άμεση καταβολή του υπολοίπου 35% αμέσως μόλις βρεθούν οι σχετικοί πόροι και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει συνεχής συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Επιπροσθέτως ο κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε να συμπεριληφθεί και ο Νομός Ημαθίας στους Νομούς που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ζημιών από τον ΕΛΓΑ με τη χρήση σύγχρονων μέσων από το χωράφι (GPS, GIS γεωχωρικά δεδομένα, tablets), τονίζοντας την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία εκτίμησης αλλά και αποζημίωσης σε έναν Νομό που αποτελεί ισχυρό πυλώνα της αγροτικής παραγωγής του τόπου μας.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο οποίος είναι διαχρονικός υποστηρικτής των δίκαιων αιτημάτων του κόσμου της πρωτογενούς παραγωγής της Ημαθίας υπήρξε ιδιαίτερα θετικός και προς αυτή την κατεύθυνση και δεσμεύθηκε να εξετάσει ενδελεχώς την πρόταση του κ. Τσαβδαρίδη με την έναρξη του Προγράμματος, που αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ