Quantcast

http://picasion.com/

Πρόβλημα πληρότητας στο Οστεοφυλάκιο της Βέροιας

Για νέο χωνευτήριο στα Νεκροταφεία αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο
Πρόβλημα πληρότητας αντιμετωπίζει εκ νέου ο χώρος του οστεοφυλακίου στα Κοιμητήρια της Βέροιας, όπου τοποθετούνται τα οστά των τεθνεώτων, είτε από αναγκαστικές εκταφές είτε εφόσον το αιτούνται οι συγγενείς τους. Το πρόβλημα αυτό είχε εντοπιστεί και στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2015, οπότε και δόθηκε προσωρινή λύση, ωστόσο αυτό παραμένει και διαρκώς οξύνεται, με αποτέλεσμα σήμερα το κτίριο πλέον να μην επαρκεί, να κλείνουν οι διάδρομοι και να κωλύεται η κίνηση και η παραμονή στον χώρο, όπως αναφέρει σε ενημέρωσή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, σήμερα στο οστεοφυλάκιο των Κοιμητηρίων, που χωρίζεται σε 4 τμήματα φυλάσσονται περισσότερες από 10.000 οστεοθήκες (διαστάσεων 30Χ30Χ50). Επιπλέον για τις ανάγκες φύλαξης των οστών χρησιμοποιείται υπόγειο, όπου έχουν μεταφερθεί οστεοθήκες, καθώς και οστά αναγκαστικών εκταφών παρελθόντων ετών, αποθηκευμένα σε σάκους, που φέρουν το όνομα του νεκρού. Το κτίριο πλέον δεν επαρκεί και υπάρχει αναγκαιότητα απελευθέρωσης του χώρου του. 

Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί και στο παρελθόν και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, με την αρ. 700/2015 απόφαση του, την τοποθέτηση σε χωνευτήριο στον ευρύτερο χώρο έμπροσθεν του υπάρχοντος οστεοφυλακίου - με σχετική σήμανση - οστεοθηκών θανόντων πριν το 1975.
Από τότε και μετά από τρεις ανακοινώσεις μας έχουν εξαχθεί από το οστεοφυλάκιο 260 οστεοθήκες περίπου και το πρόβλημα επιλύθηκε προσωρινά. Ωστόσο παραμένει και διαρκώς οξύνεται με αποτέλεσμα να κλείνουν οι διάδρομοι και να κωλύεται η κίνηση και η παραμονή στον χώρο. 

Το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου το Σώμα θα κληθεί εγκρίνει ή μη τη δημιουργία νέου χωνευτηρίου στο Δημοτικό Κοιμητήριο Βέροιας. Η εισήγηση του αντιδημάρχου αναφέρει τα εξής:

Με την παρούσα εισήγηση προτείνεται στο χώρο χωνευτηρίου ικανών διαστάσεων να τοποθετηθούν τα οστά, που βρίσκονται εντός του υπογείου χώρου ή εντός του Οστεοφυλακείου, χωρίς τις οστεοθήκες τους, εφόσον αφορούν θανόντες έως και το 1980, δηλαδή μέχρι και 31-12-1980.

Προς τούτο προτείνεται η κατασκευή και η σήμανση του χώρου, όπου θα τοποθετηθούν τα οστά, ύστερα από ένα μήνα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προς τούτο θα σταλεί σχετική ανακοίνωση στον τύπο, η οποία θα αναρτηθεί και στο κοιμητήριο Βέροιας, στο Δημοτικό κατάστημα Βέροιας και στις Τοπικές Κοινότητες, ώστε να ενημερωθούν οι συγγενείς, που δύνανται και επιθυμούν την μεταφορά των οστών των προσφιλών τους σε άλλα κοιμητήρια ή οστεοφυλάκεια.

Σύμφωνα με το άρθρο 20, παρ. 8 του Κανονισμού το Δημοτικό Συμβούλιο καθορίζει με απόφαση του τον χρόνο παραμονής στο Οστεοφυλάκειο, ενδεχόμενες αλλαγές στην διάταξη και στην θέση ,καθώς και στις προδιαγραφές των οστεοθηκών.

12 σχόλια:

  1. καλά πόσο δύσκολο είναι να καταλάβετε ότι οι επεκτάσεις σε οστεοφυλάκια και νεκροταφεία δεν είναι η λύση. Μέχρι πότε θα τα μεγαλώνουμε ; μέχρι να γίνουν πόσο μεγάλα ; Η πρακτική αυτή είναι ατελέσφορη.
    Η μόνη λύση είναι είναι η αποτέφρωση. Αρχικά των οστών (όλων των παρελθόντων ετών, και σταδιακά και των νεκρών.
    Για να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι είμαστε "κανίβαλοι" και κρατάμε κόκαλα ; και μετά χλευάζουμε και λέμε υποανάπτυκτους κάποιους ανθρώπους σε φυλές της ζούγκλας οι οποίοι φέρουν κόκαλα πάνω τους και ως σύμβολα, προς εκφοβισμό των αντιπάλων τους.
    Εμείς κρατάμε το κόκαλα των προσφιλών μας προσώπων ενώ τα έχουμε λησμονήσει τις περισσότερες φορές. Για άλλη μια φορά υποκριτές. Όλοι οι νεκροί πεθαίνουν μόνο όταν πάψουμε να τους μνημονεύουμε. Κανένα κόκαλο δεν τους κρατά στην σκέψη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 10.000 οστεοθηκες επί πόσο δεν ξέρω ακριβώς, κάντε λογαριασμό τα έσοδα του δήμου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 10000 επί πόσο το χρόνο ... έσοδα του δήμου ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οπως εχω παρατηρησει σε αρκετα νεκροταφεια ανα την Ελλαδα που εχει τυχει να δω, εχουν οστεοφυλακια (ατομικα ερμαρια) σε εξωτερικο χωρο κατα μηκος των περιμετρικων τοιχων στα ορια των κοιμητηριων. Εδω οι δικοι μας δεν εχουν μυαλο? Μαλλον οχι! Επισης επειδη εχει τυχει να διαβασω την κειμενη νομοθεσια για τους χωρους αυτους, στη περιπτωση της Βεροιας θα επρεπε να υπαρξει παρεμβαση εισαγγελεως, επειδή δεν πληρουνται οι προδιαγραφες φυλαξης των οστων. Να πανε (χτες κιολας μη πω και απο χρονια ) και να κατασκευασουν χωρο για τα οστεοφυλακια διοτι θα επρεπε να ντρεπονται, αλλά... τι τσιπα να εχουν τα γομαρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσο χωρο να κατασκευασουν ; Ποσους τοιχους περμετρικα να κτισουν ; Δεν βλεπεις οτι ολα εχουν κοντινα ορια ; Δεν ειναι λυσεις αυτες.

      Διαγραφή
  6. 8:55 11:50 γέννηση διδασκαλία σταύρωση ανάσταση δεν σας έπεισαν, αρα τα λογια μου ελαχιστα θα σας αγγιξουν. το ιδανικο θα ηταν να μην γινοταν καν εκταφη οπως και την εκκοσμικευση των μνηματων που μοιαζουν με λουνα παρκ αντι να να υπαρχει ενας ενιαιος κανονας (μια πλακα σταυρός καντήλι τέλος) αλλα και παλι θα υπηρχαν αντιδρασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε ασε τις αντιδρασεις, ποσοι χωροι μπορουν να γινουν νεκροταφεια χωρις να βγαζουν τους νεκρους ;

      Διαγραφή
  7. ΣΥΝΘΕΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ ΘΕΜΑ. ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ Δ. ΒΕΡΟΙΑΣ. ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αποτέφρωση επιτέλους. Δυστυχώς όμως χαλάει όλο το θρησκευτικο-οικονομικο κύκλωμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ανησυχείς. Το μήνυμα το έλαβαν οι συγγενείς σου και εσένα, ειδικά, θα σε αποτεφρώσουν πολύ σχολαστικά....

      Διαγραφή
    2. Άντε μπράβο! Εσένα όμως θα βάλουν τα κόκκαλακια σου σε βιτρινα,να σε βλέπουν όλοι...

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ