Quantcast

http://picasion.com/

Ο Βεροιώτης γιατρός Αποστόλης Παρισόπουλος εξηγεί τη στάση της Σουηδίας όπου ζει και εργάζεται απέναντι στον κορωνοϊό

Ζει και εργάζεται ως γιατρός στην Σουηδία εδώ και 12 χρόνια. Ο Αποστόλης Παρισόπουλος άφησε την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του την Βέροια για να σπουδάσει και να εργαστεί στο εξωτερικό. Η εξάπλωση του COVID-19 τον βρήκε μόνιμο κάτοικο στη σκανδιναβική χώρα με χαμηλή πληθυσμιακή
πυκνότητα που αντιμετωπίζει με «χαλαρό» lockdown την πανδημία του κορωνοϊού. Ο ίδιος μιλά στην εφημερίδα «Μακεδονίας της Κυριακής» για το μοντέλο που έχει αναπτύξει η Σουηδία στο σύστημα υγείας της πριν αλλά και τώρα στην εποχή του ιού, περιγράφει την καθημερινότητα των πολιτών και δίνει απαντήσεις σε εκείνους που κατηγορούν πως η χώρα της Βόρειας Ευρώπης βάζει μπροστά την οικονομία και όχι τον άνθρωπο.

Παρόλα τα θύματα και τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά στην Σουηδία η απόφαση των αρχών είναι συγκεκριμένη: «Προχωράμε μπροστά με ατομική ευθύνη». Η άποψη αυτή για τον 41χρονο γιατρό, Αποστόλη Παρισόπουλο (φωτ.), έχει θετικά αποτελέσματα για μία χώρα που, όπως λέει, «δεν θέλει από την αρχή να παίξει όλους τους άσσους που έχει στο μανίκι της κρατώντας στάση αναμονής όταν έρθει το κύμα».

Οι 30 νοσηλευόμενοι με COVID-19 στο τοπικό νοσοκομείο της πόλης Μπόρος όπου κατοικούν 60.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο 41χρονος γιατρός, δεν είναι αρκετά μεγάλος, όπως λέει στη «ΜτΚ», για να δημιουργήσει έντονη ανησυχία. Στον δεύτερο μεγαλύτερο νομό, αυτόν του Γκέτενμποργκ, ο αριθμός των κρουσμάτων έπεται της Στοκχόλμης. Σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας οι γιατροί έχουν αναγκαστεί να ακυρώσουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία, δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι ρουτίνας και έχουν προτεραιότητα τα επείγοντα περιστατικά.

«Όσο το σύστημα υγείας αντέχει και δεν αναγκάζεται να διαλέγει ασθενείς και να τους αφήνει εκτός ΜΕΘ, τότε θεωρείται ότι μπορεί να το κάνει. Οι επιδημιολόγοι λένε πως έχουν πολλούς άσσους στο μανίκι που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη. Αν θα έκαναν lockdown θα σήμαινε ότι θα έπαιζαν όλα τα χαρτιά τους από την αρχή» συνοψίζει ο Αποστόλης Παρισόπουλος, εξηγώντας παράλληλα πως οι Σουηδικές αρχές εκτιμούν ότι μία πανδημία δεν είναι ένα σπριντ 100 μέτρων που τελειώνει γρήγορα. «Είναι σαν ένας μαραθώνιος. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις που μιλούν για ένα εμβόλιο σε 18 μήνες, υποστηρίζουν πως αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να συνεχιστεί αν όχι για 1-2 χρόνια, όπως συνέβη με άλλες πανδημίες, αλλά έστω για κάποιους μήνες. Οπότε θεωρούν ότι το lockdown είναι μια λύση που δεν είναι βιώσιμη γιατί δεν μπορεί ένας ολόκληρος λαός να ζει στους τέσσερις τοίχους για χρόνια. Θεωρούν ότι αυτό μπορεί να γίνει αργότερα, δηλαδή να κλείσουν τα σχολεία ή να παρθούν αυστηρότερα μέτρα, αλλά θα εξαρτηθεί με το αν και πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας» τονίζει στη «ΜτΚ» ο ίδιος.

Η κυκλοφορία στην Σουηδία δεν έχει απαγορευθεί όπως συνέβη σε άλλες χώρες του κόσμου. Όπως και τα σχολεία που παραμένουν ανοιχτά πλην των σχολικών βαθμίδων σε γυμνάσια και λύκεια όπου η εκπαίδευση συνεχίζεται διαδικτυακά.

«Είναι μία κοινωνία δημοκρατική και δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο ώστε το κράτος να απαγορεύσει την κυκλοφορία. Οι μοναδικοί περιορισμοί που επιβάλλονται είναι να μην υπάρχουν περισσότερα από 50 άτομα στον ίδιο χώρο και απαγορεύονται οι επισκέψεις στα γηροκομεία. Στα γυμνάσια και λύκεια τα μαθήματα γίνονται online, όμως τα δημοτικά και νηπιαγωγεία είναι ανοιχτά. Τα καφέ και τα εστιατόρια είναι επίσης ανοιχτά με κάποιους περιορισμούς στην τοποθέτηση των τραπεζιών που πρέπει να είναι σε απόσταση δύο μέτρων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομία ανθεί. Έχουν πραγματικά πληγεί όλοι από αυτή την κρίση» εξηγεί ο 41χρονος γιατρός.

Καθημερινά οι Σουηδοί ενημερώνονται επίσημα για την πορεία των θυμάτων και των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό από τις επίσημες αρχές. Συγκρίνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας με χώρες ανάλογου πληθυσμού όπως το Βέλγιο ή η Ελβετία, εκτιμούν ότι ορθά στηρίχθηκαν στο σύστημα υγείας της χώρας, επιτρέποντας στον κόσμο να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Αραιοκατοικημένες πόλεις ως μέθοδος social distancing


Ο τρόπος διαβίωσης και η καθημερινότητα των Σουηδών πολιτών έχει βασιστεί στην κουλτούρα της κοινωνικής απόστασης, λέει ο Αποστόλης Παρισόπουλος.

«Οι δύο λέξεις που ακούγονται στην καθημερινή ενημέρωση είναι: Ατομική ευθύνη. Το κράτος αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν υπεύθυνα άτομα. Η χώρα είναι αρκετά μεγάλη και αραιοκατοικημένη αφού δεν υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα πέρα από την Στοκχόλμη και το Γκέτενμποργκ, πολύς κόσμος ζει σε μονοκατοικίες και η όλη κουλτούρα είναι να μην στριμώχνονται. Το social distancing ήδη υπάρχει από πριν» αναφέρει στη «ΜτΚ».

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσουν τον αυξημένο αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων από κορωνοϊό σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες, οι υγειονομικές αρχές στην Σουηδία προχωρούν σε λήψη δειγμάτων εκατοντάδων ατόμων, προκειμένου να εξετάσουν αν έχουν νοσήσει. Έτσι, με βάση τις εκτιμήσεις τους υπολογίζουν ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου το 25% των κατοίκων της Στοκχόλμης θα έχει περάσει τον ιό, την ώρα που σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως λένε, το ποσοστό της μόλυνσης είναι εξαιρετικά χαμηλό από 3% έως 5%.

«Δεν είναι η καθημερινότητα που είχαμε πριν αλλά δεν είναι και αυτό το σκηνικό από ταινία που βλέπω στην τηλεόραση από νεκρές πόλεις. Ζούμε μια μέρα της μαρμότας. Δεν συναντούμε συγγενείς, δεν γιορτάσαμε το Πάσχα, δεν ταξιδεύουμε και πολλοί δουλεύουν από το σπίτι. Στηρίζουμε την τοπική οικονομία και ψωνίζουμε από τα σούπερ μάρκετ. Δεν κυκλοφορούμε με μάσκες. Το σχέδιο εδώ δεν είναι να μην αρρωστήσουμε, είναι να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί. Έχουμε εξοικειωθεί με την ιδέα ότι αργά ή γρήγορα θα κολλήσουμε τον κορονοϊό. Το θεωρούμε λίγο ουτοπικό να μην νοσήσουμε. Είναι πιο βιώσιμη η λύση να πάμε μπροστά με ατομική ευθύνη, ως πιο ρεαλιστικό σενάριο. Είναι αδύνατον να είμαστε κλεισμένοι μέσα. Βέβαια η κάθε χώρα θα το κάνει όπως ακριβώς νομίζει ανάλογα με τα δημογραφικά στοιχεία και το σύστημα υγείας που έχει» περιγράφει στη «ΜτΚ» τη στάση που κρατά η χώρα και οι πολίτες της απέναντι στην πανδημία.

Η Σουηδία πιστεύει ότι το δράμα της οικονομίας και της ανεργίας θα είναι μεγαλύτερο από την ίδια την πανδημία. «Δεν μπορώ να δω δόλο και ακούω συχνά να κατηγορούν την Σουηδία ότι βάζει μπροστά την οικονομία από τον άνθρωπο» υποστηρίζει ο Αποστόλης Παρισόπουλος. Ο ίδιος μιλά για μια χώρα που οι καρκινοπαθείς έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι μεταμοσχεύσεις γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία και τα ποσά που δαπανώνται για το σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλα.


Πηγή

7 σχόλια:

  1. Καλά τα λες γιατρέ, αλλά η Πρέσβεις σας στις ΗΠΑ Karin Ulrika Olofsdotter αλλά δήλωσε, είπε οτι είναι «μεγάλη αποτυχία" η όλη οργάνωση, αφού τα θύματα ξεπέρασαν τα 3.000.
    Κοινώς τον ήπιατε....
    Ξανά διαβάστε τα βιβλία σας ή ρωτήστε τον Τσιόρδα, σίγουρα θα σας πει τι να κάνετε.
    Έτσι να τους πεις τους Σουηδούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά εσύ ελληναρα με τους τσιορδες πάλι δίδαξατε παγκόσμιος, τους ανοίξατε τα μάτια τους γέμισατε γνώση! Κοίτα να πάρεις κάνα χανσαπλαστ στα νοσοκομεία σας γιατί μόνο σε ιδιώτες και στης δωρεές στήριζεσε

      Διαγραφή
    2. Σωστα τα λες για τις ελλειψεις στα Νοσοκομεια μας, αλλα τι να τα κανω τα υπερνοσοκομεια της Αγγλιας ή των ΗΠΑ, Ιταλιας, Γαλλιας, Ισπανιας κλπ αν παιθανω σε αυτα οπως οι χιλιαδες πλουσιοι και φτωχοι ; Αντικειμενικος σκοπος ειναι να ζησω και στην προκειμενη περιπτωση ζεις στη Ελλαδιτσα μας, υπο τις οδηγειες του "φοβητσιαρη" Τσιοδρα.
      Τωρα αν τα άλλα συστηματα υγειας που ειναι οντως καλλυτερα σε πολλα ειναι ποιο ασφαλη και στον στον κορονοϊο οπως υπενησαεσε, να το πεις στου χιλιαδες νεκρους των υπερνοσοκομειων. Και αν σε πιστεψουν θα σε πιστεψω και εγω. (Προσοχη ομιλω για το συστημα υγειας και οχι για Νοσοκομεια, αν μπορεις να καταλαβεις τη διαφορα. Το ενα ανοικει στο αλλο αλλα δεν ταυτιζονται.)
      Βιαστικε τυπε .

      Διαγραφή
  2. Συγνώμη συνάδελφε στη Βέροια δεν έχουμε κανένα κρούσμα και σε όλη Ημαθία με 100000 πλυθησμο το ίδιο. Άρα τι είναι καλύτερο το να προλαμβενεις η το να θεραπευεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατρε μου μπραβο σας..Εγω προσωπικα συγχαιρω την Σουηδια για το " προχωραω με ατομικη ευθυνη" ετσι!!
    Κ ετσι δεν ερχονται ουτε τα ψυχολογικα, ουτε η βια στο σπιτι, ουτε η ανεργια(που δεν εφτανε που υπηρχε ουτως η αλλως τωρα εκτιναχθηκε) κ προχωραει κ η οικονομια της χωρας κ Δεν καταστρεφετε για εναν απλο ιο γριπης!!! Ελεος πια!!! Παρανοια η ολη κατασταση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Σουηδία προχωράει με ατομική ευθύνη γιατί έχει πολίτες που καταλαβαίνουν τι σημαίνει ατομική ευθύνη. Εσύ που βλέπεις να συμβαίνουν μαζώξεις των 150-200 ατόμων σε πλατείες διακρίνεις κάποια ατομική ευθύνη στον Έλληνα; Και μη βιαστείς να μου πεις ότι πειθάρχησαν στα μέτρα για 40 ημέρες. Ας μην ήταν το πρόστιμο των 150 ευρώ και θα σου έλεγα εγώ για ποια ατομική ευθύνη μιλάμε. Ανεύθυνοι και επιπόλαιοι είμαστε ως λαός και τα περί πειθαρχίας του Έλληνα τα ακούω βερεσέ. Μόνο με τον φόβο του προστίμου κλείστηκαν όλοι μέσα και αυτός ήταν ο λόγος που επιβλήθηκε άλλωστε και το μέτρο. Φυσικά δεν αφορά όλους αυτό που λέω (αλίμονο αν αφορούσε το σύνολο) αλλά ένα 40% θα ήταν έξω αν δεν υπήρχε το πρόστιμο. Όχι από μαγκιά απαραίτητα αλλά γιατί ως ξερόλες νομίζουμε ότι κάθε τι που επιβάλλεται κρύβει από πίσω κάποια συνωμοσία. Οπότε μη μας συγκρίνεις με τους Σουηδούς και πολύ περισσότερο μη ζηλεύεις τα μέτρα που πήραν (ή καλύτερα που δεν πήραν).

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνησω μαζι σου στα περισσοτερα, εκτως απο τη συνωμοσια. Ακομη δεν μπορουμε να πουμε ουτε οτι ειναι συνωμοσια ουτε οτι δεν ειναι . Ειναι νωρις, δεν εχουμε επαρκει στοιχεια, αλλα μην παιρνεις θεση μποιρει να εκπλαγεις διοτι ειναι πολλες οι συμτωσεις.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ