Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τσαλιγοπούλου: Έχω ποντιακές ρίζες στη Νάουσα

«Μέσα από τη Δέηση, έμαθα πολλά για τον Πόντο»
Μία καταξιωμένη τραγουδίστρια, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, για πρώτη φορά στον πολυετή καριέρα της, απέδωσε ποντιακά τραγούδια στην παράσταση «Δέηση Πόντου», που έγινε την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου2020 στη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και θα προβληθεί την Τρίτη 19 Μαΐου 2020, από τον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ 3. Η Ναουσαία ερμηνεύτρια, η οποία από την πλευρά του πατέρα της έχει ποντιακή καταγωγή, μικρή μεγάλωσε με τα ακούσματα της ποντιακής λύρας του παππού της Μιλτιάδη. Όπως η ίδια ανέφερε:

«Η καταγωγή μου είναι μισή ποντιακή. Στη Νάουσα η γιαγιά Ελένη και ο παππούς Μιλτιάδης Τσαλιγόπουλος μιλούσαν κυρίως ποντιακά. Ήταν η γειτονιά των προσφύγων, η επάνω γειτονιά στη Νάουσα. Οι περισσότεροι μιλούσαν ποντιακά. Ο παππούς ήταν τσαγκάρης. Έπιαναν τα χέρια του και κατασκεύασε μία ποντιακή λύρα. Τραγουδούσε ποντιακά τραγούδια και το «Doktor» ένα σμυρναίικο τραγούδι. Μου μάθαινε τραγούδια παίζοντας τη λύρα. 

Παρ’ όλα αυτά να τραγουδήσω ποντιακά δεν τα κατάφερα ποτέ. Όταν ήρθε η πρόταση του Γιώργου Γεωργιάδη, τον ευχαρίστησα και τον είπα να βρει άλλη τραγουδίστρια. Το ότι με πίεσε να ασχοληθώ εγώ, είναι κάτι που θα του το χρωστάω πάντα, γιατί με ένα μάθημα που κάναμε με τον Γιώργο Ατματσίδη, ώστε να μπορέσω να προφέρω τον ποντιακό λόγο, αισθάνθηκα τόσο πολύ περήφανη τραγουδώντας αυτά τα λίγα ποντιακά τραγούδια και μαγεμένη, από το πόσο πολύ λειτουργεί στον Έλληνα αυτό το DNA.

Είναι υπέροχο το πόσο παθιασμένοι είναι κάποιοι Πόντιοι και είναι πραγματικά μία εμπειρία στο να ακούς να σου μιλάνε για την ιστορία του Πόντου. Μέσα από τη «Δέηση Πόντου», μέσα σε δύο μέρες έμαθα τόσα πολλά για την ιστορία του Πόντου και έκανα τόσους πολλούς φίλους που είμαι άκρως ευχαριστημένη. Μέσα από τον τρόπο που λέγανε τις ιστορίες, καταλάβαινα την αληθινή ιστορία του Πόντου. Από τον πολύ σημαντικό Χρύσανθο, έως και τον Αλέξη Παρχαρίδη, ο Πόντος έβγαζε πολύ σπουδαίους τραγουδιστές».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ