Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Θλίψη στους Πόντιους: Πέθανε ο Πόλιος Παπαγιαννίδης

Ένας σπουδαίος Πόντιος που τίμησε την καταγωγή του με μοναδικό τρόπο και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους όσοι τον γνώρισαν, ο Πόλιος Παπαγιαννίδης άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στον τόπο του, στον Κεχρόκαμπο Καβάλας. Ο 62χρονος πολυτάλαντος καλλιτέχνης υπέστη οξύ
έφραγμα. Πριν από μία εβδομάδα είχε εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ωστόσο, μόλις χθες, πήρε εξιτήριο. Δυστυχώς η καρδιά του τον πρόδωσε και η μουσική ποντιακή παράδοση μετράει από σήμερα ακόμα μία σημαντική απώλεια.

Ο Πόλιος Παπαγιαννίδης είχε έρθει στη ζωή το 1958, στον Κεχρόκαμπο. Ήταν σπουδαίος στιχουργός, τραγουδούσε με έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τρόπο, έπαιζε αγγείο, φλογέρα και ζουρνά. Ξεκίνησε να τραγουδάει έχοντας στο πλάι του τον Κυριάκο Ιωακειμίδη. Εργάστηκε ως κεντρικός τραγουδιστής στο θρυλικό κέντρο «Κορτσοπον», της Αθήνας για περίπου επτά χρόνια. Έκανε δύο δισκογραφικές δουλειές με τον Γιώργο Αμαραντίδη και μία με τον Αδάμ Αποστολίδη. Πολλά τραγούδια του τα είχε δώσει σε άλλους τραγουδιστές.

Θλίψη στον ποντιακό χώρο


Η συνεργασία μαζί του ήταν χαρά, σύμφωνα με τους περισσότερους καλλιτέχνες που δούλεψαν μαζί του. Όλοι μιλούν για έναν άνθρωπο με ήθος και ευαισθησία μοναδική. Ήταν φυσικό η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του να σκορπίσει θλίψη. Αρχικά υπήρξε μούδιασμα, γιατί κανείς δεν ήθελε να πιστέψει ότι ο Πόλιος έφυγε από κοντά μας. Ωστόσο πριν από λίγη ώρα επιβεβαιώθηκε η απώλειά του.


Ποντιακοί σύλλογοι από όλη τη χώρα έχουν στείλει τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη.

«Περισσότερο φτωχή από σήμερα η ποντιακή μουσική...δεν είναι πια κοντά μας ο Πόλιος Παπαγιαννίδης, ένας γνήσιος εκφραστής της ποντιακής μουσικής παράδοσης από τον Κεχρόκαμπο Καβάλας...είχα τη χαρά να συνοδεύσω τη φωνή του με τη λύρα μου στον χορό του ποντιακού συλλόγου Αγίου Δημητρίου Κοζάνης πριν από μερικά χρόνια...μου έκανε εντύπωση η ευγένεια και η σεμνότητά του...χαρίσματα σπάνια...θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του...» σημειώνει ο Βεροιώτης λυράρης Ματθαίος Τσαχουρίδης.

«Με βαθιά θλίψη και απέραντη συγκίνηση η ποντιακή οικογένεια αποχαιρετά τον Πόντιο καλλιτέχνη, Πόλιο Παπαγιαννίδη, ο οποίος έφυγε τόσο πρόωρα από κοντά μας. Ο Πόλιος Παπαγιαννίδης, υπήρξε γνήσιος εκφραστής και άξιος εκπρόσωπος της ποντιακής μουσικής. Συνέβαλε τα μέγιστα στο να παραμείνει ζωντανή η πλούσια μουσική παράδοση του Πόντου και να μεταλαμπαδευτεί, ως παρακαταθήκη, στις νεότερες γενιές. Διακρίθηκε για την ευγένεια, το ήθος και τη μετριοπάθειά του. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια. Καλό ταξίδι Πόλιο», γράφει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων.

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ