Quantcast

http://picasion.com/

Σαν σήμερα ο Φίλιππος στον τελικό του Ευρωπαϊκού Challenge Cup

Γράφει ο Γιώργος Φύκατας
Σαν σήμερα 3/5/2003 έγινε ο δεύτερος τελικός του Ευρωπαϊκού Challenge Cup μεταξύ της Skjern από τη Δανία και του Φίλιππου Βέροιας. Οι τελικοί στο challenge Cup δυστυχώς είναι διπλοί. Λέω δυστυχώς, γιατί πιστεύω ότι αν ήταν ένας ο τελικός σε ουδέτερη έδρα,

τότε ο Φίλιππος θα είχε κατακτήσει τον Ευρωπαϊκό τίτλο. Να θυμίσω ότι εκείνα τα χρόνια, η διοργάνωση του Chalenge Cup ήταν πολύ ισχυρή και συμμετείχαν ομάδες και από τις ισχυρές χαντμπολικά χώρες τις Ευρώπης, όπως η Γαλλία, που την εκπροσωπούσε εκείνη τη χρονιά η πανίσχυρη ομάδα της Κρετέιγ των διεθνών Κέρβαντεκ, Λουί, την οποία και απέκλεισε ο Φίλιππος στα ημιτελικά με μία επική ανατροπή στο 2ο ματς στη Βέροια. Στο πρώτο ματς στη Γαλλία ο Φίλιππος είχε ηττηθεί με 6 γκολ διαφορά και στο 2ο ματς στη Βέροια ο Φίλιππος κέρδισε με 9, ενώ στο 1ο ημίχρονο έχανε με 5!
Στους τελικούς λοιπόν στο πρώτο παιχνίδι που έγινε 26/4/2003 στο κατάμεστο «Φιλίππειο» γυμναστήριο στη Βέροια και που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, ο Φίλιππος επικράτησε με σκορ 30-27. Στο δεύτερο ματς στη Δανία, η ομάδα μας ταξίδεψε με ιδιωτικό τσάρτερ που εκμίσθωσε η εταιρία «Φιλοξύλ», παίρνοντας μαζί δωρεάν, Βεροιώτες φιλάθλους, που ήρθαν για να υποστηρίξουν την μεγάλη αυτή προσπάθεια!!!
Οι τραυματισμοί όμως του Σανίκη που δεν έπαιξε στο 2ο ματς και του Γώτα που έπαιξε με ένεση, καθώς και το άσχημο κλίμα που δημιουργήθηκε στις προπονήσεις της ομάδας στην εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο παιχνιδιών από κάποιους Βεροιώτες παίκτες πληρωμένους στο ακέραιο (ο ένας σε πολύ νεαρή ηλικία τότε και ο άλλος στη δύση της καριέρας του), που απαίτησαν ξαφνικά έξτρα πριμ πέρα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί, απειλώντας να μην παίξουν στο 2ο παιχνίδι, οδήγησαν την ομάδα σε βαριά ήττα με σκορ 35-25, χάνοντας έτσι την μοναδική ευκαιρία να κατακτήσει Ευρωπαϊκό τίτλο η ομάδα μας!!!!
Να σημειωθεί ότι το μπάτζετ και τα έξοδα του Φιλίππου εκείνη τη χρονιά ξεπέρασε τα 650.000€! Μόνο η προετοιμασία στην αρχή της χρονιάς σ' ένα από τα καλύτερα αθλητικά κέντρα της Ευρώπης στο Ρότεμπουργκ της Γερμανίας κόστισε με τα αεροπορικά μαζί 60.000€. Άλλα τόσα κόστισε και το ιδιωτικό τσάρτερ στον τελικό. Επίσης το τάραφλεξ και η κερκίδα πίσω από το τέρμα στο δημοτικό «Φιλίππειο» γυμναστήριο κόστισαν περίπου στα 70.000€ δαπάνη την οποία χρεώθηκε η «Φιλοξύλ», δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Δήμο Βέροιας να δώσει στην διάθεση του Φιλίππου και των άλλων ομάδων της πόλης μας, να χρησιμοποιούν το «Φιλίππειο» γυμναστήριο όλα αυτά τα χρόνια και να αθλούνται μικρά παιδιά από την ηλικία των 6 ετών μέχρι να ενηλικιωθούν και να γίνονται αγώνες μεγάλων κατηγοριών στην Ελλάδα, Ευρωπαϊκοί αγώνες, διάφορες εκδηλώσεις καθώς επίσης και κατά διαστήματα αγώνες της Εθνικής Ελλάδας!!!
Επίσης να σημειωθεί ότι πολλοί νεαροί τότε παίκτες από το ρόστερ της Skjern, αποτέλεσαν στο μέλλον τον κορμό της μεγάλης Εθνικής Δανίας, που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2008 και το 2012, καθώς και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2016! Πριν φτάσει στον τελικό ο Φίλιππος απέκλεισε στα ημιτελικά την πανίσχυρη Γαλλική Κρετέιγ, στους 8 την Μπεσίκτας απο την Τουρκία, στους 16 την ιστορική Μπάγια Μάρε από την Ρουμανία και στους 32 την πολύ καλή Ελβετική ομάδα Σουρ!!!
Την χρονιά εκείνη ο Φίλιππος κατέκτησε και το νταμπλ στην Ελλάδα. Την επόμενη χρονιά τη σεζόν 2003-2004 ο Φίλιππος έπαιξε στους ομίλους του Champions League κάνοντας 3 νίκες στο Φιλίππειο γυμναστήριο με αντίπαλους την πανίσχυρη Μπάντελ Ζάγκρεμπ από την Κροατία, την πολύ ισχυρή Πικ Ζέγκετ από την Ουγγαρία και την πρωταθλήτρια Νορβηγίας Σαντεφιορντ. Αποκλείστηκε όμως σε τετραπλή ισοβαθμία στη διαφορά τερμάτων!
Το μπάτζετ της ομάδας εκτοξεύτηκε στα 850.000€ και πάνω και τους μεγάλους αστέρες Τουτσκιν, Ατάβιν, Μπενιάμινσον πλαισίωσαν οι Ούγγροι Ζόζεφ Έλες (ίσως ο καλυτερος Ούγγρος πλέι μέικερ) και ο θηριώδης πίβοτ Άκος Ντόρος. Στην ομάδα ήρθε επίσης και ο Σάββας Καρυπίδης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες παίκτες που έπαιξαν χάντμπολ, που λίγα χρόνια μετά βγήκε και πρώτος σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα. Στην ομάδα παρέμεινε και το άλλο μεγάλο αστέρι του Ελληνικού χάντμπολ Γρηγόρης Σανίκης και ο Στέφανος Σουγγάρας ενώ δανεικοί δόθηκαν στην Καλαμαριά οι παίκτες αξίας Μπαντής, Δεληγιάννης, γιατί δεν χωρούσαν στο πανίσχυρο τότε ρόστερ της ομάδας!!!
Φίλιππος Βέροιας 2002-03 και 2003-04 η καλύτερη ομάδα χάντμπολ που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα!!!

8 σχόλια:

  1. το χάντμπολ δεν είναι άθλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες μας με επιχειρήματα γιατί το χαντμπολ σεν ειναι άθλημα . Αλλιώς πες μας οτι εισαι βλάκας. Απλος βλάκας χωρίς πατέντα η κάποιο αλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το χάντμπολ δεν είναι καν παιχνίδι. απλώς τα παιδιά που δεν είχαν ταλέντο σε μπάσκετ ποδόσφαιρο βόλεϋ στίβο έπρεπε με κατι να τα απασχολήσουν για να μην περιέλθουν σε κοινωνική απομόνωση. το γεγονός οτι η πόλη κατέχει τίτλους δεν αναιρεί τα παραπάνω.

      Διαγραφή
  3. Το θυμάμαι το παιχνίδι, η διαιτησία ήταν απαράδεκτη. Πάντα ευνοούσαν τους αντιπάλους και όχι εμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακου τώρα να μάθεις κάτι. Αυτός που παίζει χάντμπολ μπορεί να παίξει ολα τα αθλήματα που ανέφερες. Κανείς σχεδόν απο τα αλλα αθλήματα δεν μπορει να παίξει χαντμπολ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καταλάβαμε, ήσουν απο τα παιδιά που είχε μπάλα μπασκετ ποδοσφαιρου και δεν σε παιζαν. εν τελη δεν εχω ακουσει, ακομα και σε σε τελικο ch/l χαντμπολ να λεει καποιος: "τι ματσαρα ηταν αυτη"? ενω καλιστα θα το ακουσεις ειτε π.χ για (α1 ερασιτεχνικο) ναουσα-αλεξανδρεια η ακομα και στο καμπ νοσταλγια (εληα) στο μπασκετ που παιζουν παπουδια.

      Διαγραφή
  5. Καταλαβαμε κι εμείς. Ήσουν απο αυτούς που ζηλευαν τους χαντμπολικους γιατί ειχαν αίγλη στην πολη μας.και σίγουρα θα σου εχει "φαει" γκομενακι και βγαζεις χολή. Είναι ώρα να το ξεπεράσεις φιλε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ