Quantcast

http://picasion.com/

Πρώτη Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία με πιστούς στις εκκλησίες της Βέροιας

Με αντισηπτικά, μεγάφωνα και τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας - Μεγάλη προσέλευση στη Θεία Κοινωνία
Με παρουσία πιστών τελέστηκε σήμερα η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στις εκκλησίες της Βέροιας, που άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Πολλοί ήταν οι Βεροιώτες που προσήλθαν από νωρίς στους ναούς, τηρώντας στο σύνολό τους τα μέτρα ασφαλείας και υπακούοντας στις οδηγίες των επιτρόπων και νεωκόρων. 
Μητροπολιτικός Ναός Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
Σε κάποιους ιερούς ναούς είχαν τοποθετηθεί κόκκινες κορδέλες ή απαγορευτικά σήματα, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των καθήμενων, ενώ στην είσοδο υπήρχαν σε τουλάχιστον δύο σημεία τραπέζια με αντισηπτικά και σε κάποιους ακόμα και μάσκες ή γάντια για όσους πιστούς επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν.

Εντός των ιερών ναών υπήρχαν μάξιμουμ 50 άτομα (στους ναούς άνω των 500τ.μ.) ενώ από το προαύλιο της εκκλησίας παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία ένας διπλάσιος ή τριπλάσιος αριθμός πιστών, όσοι δεν μπόρεσαν να εισέλθουν, λόγω του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται με βάση τα τετραγωνικά του ναού. Για αυτούς, οι υπεύθυνοι κάποιων ναών είχαν προβλέψει να τοποθετήσουν καρέκλες ή πάγκους με αποστάσεις ασφαλείας, καθώς και μεγάφωνα προκειμένου να ακούν τη Θεία Λειτουργία.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αναγνώστηκε η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου που καλεί μεταξύ άλλων τον κλήρο και το λαό να συμμορφώνεται στις οδηγίες των επιστημόνων, ενώ στο τέλος, εψάλη τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων του κορωνοϊού.

Αναφορικά με την Θεία Κοινωνία, οι πιστοί προσήλθαν σε μεγάλο ποσοστό να μεταλάβουν, άτομα όλων των ηλικιών, από μωρά μέχρι ηλικιωμένοι, με ευλάβεια και υπομονή και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

Όπως ανέφεραν στο veriotis.gr οι εφημέριοι των ιερών ναών Αγίας Παρασκευής, Αγίου Αντωνίου, Αγίων Αναργύρων και του Μητροπολιτικού Ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, οι πιστοί ήταν συμμορφωμένοι με τα μέτρα, τα οποία, μέρι νεωτέρας, θα ισχύουν μέχρι τις 5 Ιουνίου, δηλαδή για τις επόμενες δύο Κυριακές.

Δύο Θ. Λειτουργίες τις επόμενες Κυριακές στον Άγιο Αντώνιο

Στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων ήταν τα 50 εντός του ναού, ενώ περίπου 150 ήταν οι πιστοί που παρακολούθησαν τη Θ. Λειτουργία από το προαύλιο. Στην είσοδο του ιερού ναού υπήρχαν επίτροποι και νεωκόροι που τροφοδοτούσαν με μάσκα όσους πιστούς επιθυμούσαν καθώς και με αντισηπτικό που ήταν υποχρεωτικό, ενώ αντίδωρο μοιράστηκε από τους ιερείς, τόσο εντός όσο και εκτός του ιερού ναού. Στο εσωτερικό, οι υπεύθυνοι είχαν αφαιρέσει το κάθισμα από τις θέσεις όπου δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να διατηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των καθήμενων. Όπως ανέφερε ο εφημέριος του Αγίου Αντωνίου, ο κόσμος ήταν συμμορφωμένος, ενώ σχεδόν όλοι προσήλθαν να κοινωνήσουν. 

Όπως ανακοινώθηκε, τις επόμενες δύο Κυριακές, μέχρι και τις 5 Ιουνίου όπου είναι σε ισχύ τα μέτρα για τις εκκλησίες, θα τελούνται στον Άγιο Αντώνιο δύο Θείες Λειτουργίες, στις 07:15 - 09:30 και στις 09:40 - 11:00, όπου έγινε σύσταση, όσο είναι δυνατόν, στην πρώτη να προσέλθουν πιστοί μεγαλύτερης ηλικίας και στη δεύτερη νεαρότερα άτομα ή γονείς με μικρά παιδιά.

«Όσο θα καίει ένα καντήλι στον άγιο Αντωνίου, η Βέροια κακό δεν θα δει»

Συγκινητική ήταν και η ομιλία του ιερέα του Αγίου Αντωνίου στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, που αναφερόμενος στον σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βέροια, είπε πως «Όσο θα καίει ένα καντήλι στον άγιο Αντωνίου, η Βέροια κακό δεν θα δει», κάτι που όπως είπε, έλεγαν οι παλιοί Βεροιωτάδες, λέγοντας μάλιστα πως καθ' όλη τη διάρκεια που οι εκκλησίες ήταν κλειστές και η πανδημία σε έξαρση, είχε δώσει εντολή στους νεωκόρους να διατηρούν 5 καντήλια αναμμένα νύχτα μέρα, κάτι που όπως είπε προστάτευσε τη Βέροια.

Μητρόπολη Βέροιας
Με πειθαρχία και κατανόηση οι πιστοί στη Μητρόπολη - Το 70% προσήλθε στην Θεία Κοινωνία

Το ίδιο σκηνικό, με αντισηπτικά στην είσοδο, «μαρκαρισμένα» καθίσματα και μάξιμουμ 50 άτομα εντός του ναού, λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, με παρουσία πιστών ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Στη Μητρόπολη έγιναν από σήμερα δύο λειτουργίες, στις 07:30 και στις 09:15, κάτι που θα επαναληφθεί και τις επόμενες δύο Κυριακές και για όσο ισχύουν τα μέτρα.

Όπως ανέφερε ο εφημέριος του ναού, στο σύνολό τους οι πιστοί ήταν συμμορφωμένοι, σεβόμενοι τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους, δείχνοντας πειθαρχία και κατανόηση στις οδηγίες των επιτρόπων χωρίς να διαμαρτύρονται. Στην πρώτη λειτουργία προσήλθε περισσότερος κόσμος, περίπου 100 άτομα, που στην πλειοψηφία τους στάθηκαν εκτός του ιερού ναού, ενώ στη δεύτερη λειτουργία περίπου 70 άτομα, με την πλειοψηφία των πιστών, περίπου στο 70% και στις δύο λειτουργίες να προσέρχονται στη Θεία Κοινωνία. 
Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων
Με υπακοή και πειθαρχεία οι πιστοί στους Αγίους Αναργύρους

Με τις ανάλογες αποστάσεις και τηρώντας ευλαβικά τις οδηγίες των επιτρόπων, παρακολούθησαν την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και οι πιστοί στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στη Βέροια. Ο μέγιστος αριθμός εντός του ναού ήταν τα 50 άτομα, ενώ στο προαύλιο στάθηκαν λίγο περισσότεροι από 100 πιστοί, τηρώντας τις αποστάσεις μεταξύ τους. Με την ίδια τάξη και ευλάβεια προσήλθε και στη Θεία Κοινωνία το μεγαλύτερο μέρος των πιστών.
Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων
Όπως αναφέρει ο εφημέριος του ναού, οι πιστοί ήταν συνειδητοποιημένοι, πλήρως ενημερωμένοι και πειθαρχημένοι και τηρούσαν τις αποστάσεις χωρίς να χρειαστούν περαιτέρω οδηγίες από τους υπευθύνους, τόσο εκτός του ναού όσο και εντός, που είχε προβλεφθεί η «σήμανση» των διαθέσιμων καθισμάτων. «Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει τη μεγάλη δυσκολία και έρχεται με πολλή υπακοή», σημείωσε.

Διπλή Θεία Λειτουργία τελέστηκε και σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, κάτι που όμως είναι καθεστώς στη συγκεκριμένη ενορία, για τους πιστούς που για διάφορους λόγους, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την πρωινή Λειτουργία. Η δεύτερη Λειτουργία ξεκινάει κάθε Κυριακή στις 10:30 και είναι πιο σύντομη, διαρκεί περίπου 1 ώρα, καθώς τελείται χωρίς όρθρο.

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής
«Εκ περιτροπής» οι πιστοί στην Αγία Παρασκευή

Με 30 άτομα στο εσωτερικό του και περίπου 150 - 200 άτομα στο εξωτερικό του, λειτούργησε σήμερα ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στην Καλλιθέα. Οι πιστοί και σε αυτή την περίπτωση ήταν πειθαρχημένοι, ακολουθούσαν τις οδηγίες των επιτρόπων που τους τοποθετούσαν στις θέσεις τους στο εσωτερικό των ναών, ενώ μεγάλη ήταν και η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, η οποία κύλησε ομαλά, για αρκετή ώρα αλλά με φυσιολογική ροή και τηρουμένων των αποστάσεων ασφαλείας.
Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής
Όπως ανέφερε ο εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, στη Θεία Κοινωνία προσήλθαν πιστοί όλων των ηλικιών, από βρέφη μέχρι ηλικιωμένοι, ενώ πολύς ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία από το προαύλιο και πέριξ του ναού, μέσω των μεγαφώνων, καθώς ο συγκεκριμένος ιερός ναός προσφέρεται στο εξωτερικό του για συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πιστών με τις απαραίτητες αποστάσεις.

Μάλιστα, όπως μας ανέφερε, στο μέσον περίπου της Θείας Λειτουργίας, κάλεσε τις γυναίκες -που ήταν στο σύνολό τους αριθμητικά περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες- που ήταν εντός του ναού, να βγούνε, προκειμένου να μπούνε στις θέσεις τους γυναίκες που ήταν έξω.

Πατρίδα
Ανάλογο το σκηνικό και στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού στην Πατρίδα Βέροιας, όπου τοποθετήθηκαν καρέκλες στο προαύλιο του ναού, που το μέγεθός του προσφέρθηκε για συγκέντρωση αρκετών πιστών με τις απαραίτητες αποστάσεις.













4 σχόλια:

  1. και καλη τυχη μαγκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. vivere pericolosamente, δυστυχως,και γιατγια ιδιους , και δυστυχως και για τους υπολοιπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηρεμήστε. Η αθεΐα δεν οδηγεί παρά μόνο σε αγχώδεις διαταραχές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νά ἔχῃς τό ἰατρεῖον ψυχῶν καί σωμάτων, τὀ ἐργαστήριον ἁγιότητος, τήν Ἐκκλησία, καί νά τηρῇς τέτοια γελοῖα, ἀντιχριστιανικά μέτρα εἶναι ὀξύμωρον.

    Γιά τούς ἀ(ντι)θέους τί νά πῇ κανείς; Ψοφολογᾶνε κάθε μέρα ἀπό τίς ἁμαρτίες τους, καί τούς φταῖνε οἱ πιστοί δῆθεν._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ