Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Για πρωινό, για μεσημεριανό, για τη λιγούρα: Φτιάξτε μια Κασιόπιτα Ηπείρου!

Επιμέλεια: Μεταξάς Γιώργος
Κάσιου στα βλάχικα είναι το τυρί. Λέγεται και αλευρόπιτα ή κουσμέρι ή ζαρκόπιτα (ζάρκος = γυμνός). Πίτα δηλ. χωρίς φύλλο. Η πιο συνηθισμένη Ηπειρώτικη πίτα, με μακραίωνη ιστορία και απλά υλικά. Αν θέλετε να απολαύσετε μια εύκολη και γρήγορη πίτα από τα χεράκια σας, ο σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς μας προτείνει την παραδοσιακή Κασιόπιτα Ηπείρου. Και... δε θα μείνει φύλλο (γιατί δεν έχει!). Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:

Υλικά:
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50γρ. καλαμποκάλευρο
2 αβγά + 1 για επάλειψη
230γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100ml νερό
250γρ. φέτα σκληρή
150γρ. βούτυρο, σε κομματάκια + λίγο ακόμη επιπλέον (για το τέλος)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και το βάζουμε να ζεσταθεί στον φούρνο στους 200 (στην αντίσταση) για 10΄. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολμε όλα τα υλικά, εκτός από τη φέτα και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε καλά με σύρμα, να διαλυθεί όλο το αλεύρι και αλατίζουμε ελαφρώς γιατί η φέτα είναι αλμυρή.

Ρίχνουμε τον χυλό στο ζεστό ταψί, θρυμματίζουμε από πάνω το τυρί και μοιράζουμε σε όλη την επιφάνεια τα κομματάκια του βουτύρου και το ένα αυγό χτυπημένο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 και ψήνουμε για 35-40΄ σε χαμηλή θέση του φούρνου.

Tips: η πίτα αυτή θέλει χαμηλό και ορθογώνιο ταψί. Στην Ήπειρο έχουν ειδικό γανωμένο ταψί για τις πίτες που λέγεται σινί.

Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα τον φούρνο. Μπορεί να χρειαστεί ψήσιμο έως και 1 ώρα (κοιτάμε γύρω γύρω να είναι ξεροψημένη η πίτα μας).

1 σχόλιο:

  1. ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΛΕΕΙ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΗΝ ΜΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΤΣΙΓΓΑΡΙΔΑ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΒΙΝΟ... ΠΑΝΑΙΑ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ