Quantcast

http://picasion.com/

Ημαθία: Στα χωράφια οι Έλληνες εργάτες μετά από 30 ολόκληρα χρόνια

Στα χωράφια της Ημαθίας ξεκίνησαν να εργάζονται και Έλληνες μετά από το μεγάλο ζήτημα που δημιουργήθηκε από την έλλειψη εργατικών χεριών στην περιοχή εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων με την Αλβανία που έφερε ο κορωνοϊός και τη δυσκολία στη μετακίνηση εργατικού δυναμικού από τη γειτονική
χώρα. Τα προηγούμενα χρόνια, το 90% των εργατών που απασχολούνταν στη συγκομιδή φρούτων σε Ημαθία και Πέλλα, προέρχονταν από την Αλβανία. Ωστόσο ο κορωνοϊός στάθηκε αφορμή ώστε και οι Έλληνες να αποφασίσουν να καταπιαστούν με τις αγροτικές εργασίες. Όπως μάλιστα αναφέρει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων-Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, Χρήστος Γιαννακάκης, αρκετοί Έλληνες από όλη τη χώρα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα που εξέδωσαν οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις παραγωγών Ημαθίας αναζητώντας εργάτες στα χωράφια, τα διαλογητήρια και τα κονσερβοποιεία.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, τέτοιος αριθμός Ελλήνων εργατών στα ροδάκινα είχε να εμφανιστεί τριάντα ολόκληρα χρόνια! «Ήδη 120 άτομα, νέοι και μεγάλοι, που ζουν στον νομό Κοζάνης μεταφέρονται με λεωφορεία στην Αγία Μαρίνα της Βέροιας και εργάζονται στα αραιώματα στις ροδακινιές, μια εργασία που θα διαρκέσει μέχρι τέλη Μαΐου», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης μιλώντας στη Voria.gr.

Όπως εκτιμά ο κ. Γιαννακάκης, το ενδιαφέρον από πλευράς Ελλήνων αναμένεται να αυξηθεί μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Στέλιου Πέτσα, ότι δεν θα σταματήσει να χορηγείται επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ σε όσους ανέργους αποφασίσουν να δουλέψουν στα χωράφια. «Ήδη έχουν εμφανιστεί κάποιοι Έλληνες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εργαστούν», σημείωσε.

Πρώτοι εργάτες γης από την Αλβανία στο τέλος της εβδομάδας


Ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε πως στα χωράφια έχουν επιστρέψει και εργάτες αλβανικής εθνικότητας που ζουν στην περιοχή και οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε τετραήμερη στάση εργασίας ζητώντας αύξηση του μεροκάματού τους στα 30 ευρώ καθαρά. Όπως τόνισε ο ίδιος, το κατώτερο ημερομίσθιο που είναι καθορισμένο από το κράτος είναι 29 ευρώ μεικτά, εκ των οποίων το 10% κρατείται για τα εργόσημα. «Αυτό σημαίνει ότι το ημερομίσθιο ανέρχεται περίπου στα 26 ευρώ καθαρά και πάντα ανάλογα με τις ώρες εργασίας του κάθε εργαζομένου», διευκρίνισε. Οι αγρότες δίνουν συνήθως από 23 έως 26 ευρώ ανάλογα με τις ώρες εργασίας και τη συμφωνία που γίνεται μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων πλευρών.

Η προσέλευση Ελλήνων εργατών δεν ακυρώνει τα σχέδια για την είσοδο περίπου 7.000 εργατών από την Αλβανία που θα έρθουν σε ένα διάστημα περίπου δύο μηνών για συγκομιδή φρούτων, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο χωρών. Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννακάκης, οι πρώτοι εργάτες γης από τη γειτονική χώρα θα καταφτάσουν ήδη στο τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνουν τεστ, θερμομετρήσεις ενώ θα τηρηθεί και η 14ημερη καραντίνα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.


14 σχόλια:

  1. Ειναι ανεπίτρεπτο να κλέβουν τα μεροκάματα των Αλβανών οι Ελληνες. Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους όλοι οι αλλοδαποί με κλείσιμο δρόμων, σχολείων, Υπηρεσιών. Δεν μπορεί ετσι ρατσιστικά να οδηγούνται στην πείνα αλλοδαποί. Τι δηλαδή; Μια χούφτα ντόπιοι θα κάνουν οτι θελουν τους; Εχουν δικαιώματα κύριοι οι αλλοδαποί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. BEΒΑΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΚΟΤΕΤΣΙΑ ΤΟΥΣ

      Διαγραφή
  2. Στους Έλληνες 30 ευρο κ εργοσιμα ι μαύρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν σε συμφέρει, οι βαρώνοι του Ράμα πληρώνουν πλουσιοπάροχα...

      Διαγραφή
  3. Μαλιστα....τωρα που οι αλλοδαποι ζητανε περισσοτερα απο εμας τους Ελληνες....ας προτιμησουν τους Ελληνες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαζός εισαι μάλλον!! Δεν εξηγείται αλλιώς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για ποιον λόγο να δουλεύουν οι Αλβανοί? Κανονικά θα έπρεπε να μπούνε και αυτοί στα προγράμματα δωρεάν στέγασης,σίτισης και οικονομικής βοήθειας των 400 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Όπως οι Σομαλοί, οι Πακιστανοί, οι Αλγερινοί και γενικότερα όλοι οι Αφρικανο ασιάτες. Θα πρέπει η βοήθεια του κράτους προς τους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους να είναι η πρώτη προτεραιότητα.
    Άφησε τους Έλληνες να ιδροκοπούν μέσα στο λιοπύρι του Ιούλη στα χωράφια.
    Στο κάτω κάτω κύκλος είναι η οικονομία. Οι Έλληνες εργάτες στα χωράφια και οι πρόσφυγες-μετανάστες με την οικονομική βοήθεια των 400 ευρώ ανά άτομο (που ελπίζουμε να γίνει και 500 και 600 και 700) θα αγοράζουν τα προϊόντα των Ελλήνων που δουλεύουν στα χωράφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Sto Lazarati poso pane ta merokamata; Pos mporo na pao gia na mazepso frouta ekei kirie Rramaj;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πως γυρνάει ο τροχός εε; Έχετε μάθει μια ζωή στο τζάμπα ε ; με 25 ευρώ. Εγώ έχω μεγαλώσει στην Ελλάδα με γονείς εργάτες και με σπουδασαν στην Γερμανία ιατρική ενώ τα παιδιά σας είναι όλο στις καφετέριες με 3 ευρώ στην τσέπη, το 70% τον νέον δεν είναι είναι ικανοί να κάνουν οικογένεια γτ είναι τεμπέληδες. Ελπίζω να φτάσετε όσο πιο πάτο γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΈΤΣΙ ΠΟΥ ΜΙΛΑΣ ΔΕΝ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΣΕ ΜΕΓΆΛΩΣΕ.ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΓΡΑΜΑΤΙΖΟΥΜΕΝΟΣ ΟΠΟΣ ΜΙΛΑΣ ΘΑ ΕΒΛΕΠΕΣ ΟΤΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΣΑΝΕ ΤΑ ΧΈΡΙΑ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΎ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΜΕΊΣ ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΆΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΊΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΊΝΑΜΕ ΜΕΡΟΚΆΜΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΝΘΡΟΠΟΣ ΣΩΣΤΟΣ ΣΤΙΝ ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΣΚΈΨΟΥ ΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΕ ΓΡΑΦΟ ΦΙΛΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΗ ΠΑΝΟ ΣΟΥ ΦΙΛΌΤΙΜΟ ΤΗΝ ΓΝΟΡΙΖΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΤΙ ΛΕΞΗ

      Διαγραφή
  8. Να πείτε στον κΓιαννακακη τόσο να δίνουν και τα εργοστάσια όχι 18ευρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολυ λυπητερο τ ολο 8εμα απλα σηκω8ειτε και φυγετε στην χωρα σασ ρε παιδια και τελειωσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. οσο για σενα κυριε ιταλε πατο η ΕΛΛΑΔΑ δε πιανει ουτε επιασε ποτε κακο πραμα η ζηλεια φιλε μου γιατι εμεισ οταν χρειαζεται δουλευουμε και τζαμπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ