Quantcast

http://picasion.com/

Η Ημαθία στην κορυφή της ανεργίας (21,9%) στην Κεντρική Μακεδονία - Ανησυχία για το μέλλον

Τι λένε οι Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Βέροιας και Αλεξάνδρειας
«Τώρα μαζεύουμε τα νερά. Το τσουνάμι θα σκάσει τον Σεπτέμβριο». Με αυτή την φράση περιγράφει αιρετός της Κεντρικής Μακεδονίας όλα όσα εκτιμά πως θα συμβούν τους επόμενους μήνες και θα σχετίζονται με την ύφεση που θα προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στην χώρα μας. Οι προβλέψεις για την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας που αναμένεται πως θα χαθούν εξαιτίας του ιού και της επιβολής των περιοριστικών μέτρων μόνο δυσοίωνες είναι. Είναι χαρακτηριστικό πως σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι εργατικών κέντρων κάνουν λόγο για «μαύρες» μέρες.

Στο νομό Χαλκιδικής, έναν από τους τουριστικότερους νομούς της χώρας, εκτιμάται πως θα χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» παράγοντες του τουρισμού το γεγονός πως δεν θα ανοίξουν φέτος το καλοκαίρι μεγάλα τουριστικά θέρετρα που απασχολούν κάθε χρόνο χιλιάδες εποχικούς υπαλλήλους το καθένα δημιουργεί πρόβλημα σε ολόκληρη την αλυσίδα. «Υπάρχουν εταιρείες που δημιουργήθηκαν για να τροφοδοτούν αποκλειστικά τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής. Όταν δημιουργηθεί πρόβλημα σε έναν κρίκο της αλυσίδας, τότε δημιουργείται πρόβλημα σε όλη την αλυσίδα» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας που πρόσφατα έστειλε στους αρμόδιους υπουργούς προτάσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Συμπληρώνει μάλιστα πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα γιατί μετά θα είναι πολύ αργά. «Οι επιπτώσεις στον νομό μας θα είναι τεράστιες. Η επόμενη ημέρα θα είναι κατάμαυρη» υποστηρίζει ο πρόεδρος του τοπικού εργατικού κέντρου, Χρήστος Ευφραιμίδης.

Από την μη λειτουργία των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων στη Χαλκιδική αλλά και των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης που πολλά επίσης με απόφαση των ιδιοκτητών τους θα παραμείνουν κλειστά εκτιμάται πως θα χαθούν πολλές χιλιάδες εποχικές θέσεις εργασίας. «Πολλοί εργαζόμενοι δούλευαν για έξι μήνες σε κάποιο ξενοδοχείο και άλλους έξι μήνες λάμβαναν ταμείο ανεργίας και έκαναν και μερικά μεροκάματα σε καθεστώς μαύρης εργασίας. Αυτό σημαίνει πως το εισόδημα των οικογενειών θα είναι μηδενικό» σχολιάζει επιχειρηματίας και εκτιμά ότι θα χαθεί το 80% των θέσεων απασχόλησης των εποχικών υπαλλήλων. «Το 30% της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός. Οι συνέπειες από το πλήγμα θα είναι τεράστιες» αναφέρει ο τομεάρχης Τουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος. «Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν ρεαλιστικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό στην χώρα» σημειώνει ο κ. Θάνος.

Η «λυπητερή» μετά την 4η Μαΐου

Κανείς ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες του φονικού ιού αλλά και το μέγεθος της ύφεσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να φοβούνται νέα μνημόνια και νέες περικοπές. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αλεξάνδρειας, Θεοδώρα Γιοβανοπούλου στην περιοχή λειτουργούν μεγάλα εργοστάσια με πολλούς υπαλλήλους, τα οποία ακόμα δεν είναι γνωστό υπό ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν. Όπως λέει το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στους εργάτες γης, οι οποίοι έρχονται συνήθως από την γειτονική Αλβανία. «Αν δεν ανοίξουν τα σύνορα τότε τα προϊόντα, όπως τα ροδάκινα, θα μείνουν στα χωράφια. Οι αγρότες δεν προλαβαίνουν να τα μαζέψουν και αυτά θα χαλάσουν» λέει η ίδια, και εκτιμά πως εάν δεν βρεθεί λύση τότε οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν θα ξεπεράσουν το 50% των σημερινών.

Ακόμα και οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων της περιφέρειας δεν γνωρίζουν που θα… καθίσει η μπίλια. Περιμένουν να δουν πόσα καταστήματα θα ανοίξουν αύριο, Δευτέρα, πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων και υπό ποιο καθεστώς θα εργαστούν οι υπάλληλοι πριν προχωρήσουν σε θλιβερές προβλέψεις. «Στις καλλιέργειες εργάζονται περίπου 10.000 άτομα. Εάν δεν βρεθεί λύση, δεν ξέρουμε εάν θα υπάρχουν αυτές οι θέσεις την επόμενη ημέρα. Μπορεί να χαθούν περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας στην περιοχή μας» αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, Δημήτρης Ταχματζίδης.

Στην Πέλλα, οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες, όπως σημειώνει η πρόεδρος του τοπικού εργατικού κέντρου, Θεανώ Ζουρνατζίδου. «Φοβόμαστε έκρηξη της ανεργίας. Μόνο οι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ των Γιαννιτσών άνεργοι ξεπερνούν τους 7.000» λέει. Σύμφωνα με την κ. Ζουρνατζίδου οι καταγγελίες που δέχεται το κέντρο για επιχειρηματίες που υποχρέωσαν εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις ανεστάλησαν να δουλέψουν είναι αρκετές.

«Χιλιάδες χαμένες προσλήψεις»

Περίπου 15.000 θέσεις εργασίας εκτιμά πως θα χαθούν στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Χάρης Κυπριανίδης. Όπως λέει ο κ. Κυπριανίδης ήδη έχουν χαθεί χιλιάδες εν δυνάμει προσλήψεις, αναφερόμενος σε όλους εκείνους τους Θεσσαλονικείς που φεύγουν στα νησιά και σε άλλες τουριστικές περιοχές. «Οι απώλειες θα είναι μεγάλες» αναφέρει ο κ. Κυπριανίδης.

Στις Σέρρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Άλκη Απιδόπουλο η επίσημη ανεργία του νομού ξεπερνά το 32% και εκτιμάται πως θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ξενοδοχεία του νομού έχουν επηρεαστεί και πολλά από εκείνα της 12μηνης λειτουργίας δεν θα ανοίξουν.

Στην Κατερίνη, υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 3.000 θέσεις εργασίας που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό. Όπως λέει η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δέσποινα Κωνσταντίνου «είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι». «Υπάρχουν ενδείξεις πως θα πραγματοποιηθούν πολλές απολύσεις. Επίσης έχουμε ήδη μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής ή σε σύμβαση ημιαπασχόληση, ενώ πολλοί εργοδότες όπως μας έχουν καταγγείλει εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών» λέει. Όπως υποστηρίζει η κ. Κωνσταντίνου μια πρώτη εικόνα του τι θα ακολουθήσει αναμένεται να ξεκαθαριστεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Η ίδια συμπληρώνει πως μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 1.000.000 συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή, ενώ το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έγιναν πανελλαδικά 40.000 απολύσεις.

«Τουλάχιστον οι μισοί υπάλληλοι των καταστημάτων εστίασης αναμένεται να χάσουν την δουλειά τους» υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έδεσσας, Νικόλαος Γκοτζαμάνης συμπληρώνοντας πως ήδη πολλοί συντοπίτες του που εργάζονταν στο Χιονδορομικό Κέντρο «Καϊμακτσαλάν» έχουν οδηγηθεί στην ανεργία, καθώς το κέντρο έμεινε κλειστό.

Σημειώνεται, πως το αρνητικό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας επιβεβαιώνουν και οι έρευνες που πραγματοποιούνται. Ενδεικτικά, όπως έχει γίνει γνωστό μια στις επτά επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που έκλεισαν τον Μάρτιο δεν θα ανοίξει ξανά.

Σημειώνεται πως για το 2019 τα επίπεδα ανεργίας στους επτά νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν ως εξής: Ημαθία 21,9%, Θεσσαλονίκη 19,3%, Κιλκίς 21,7%, Πέλλα 21%, Πιερία 24,3%, Σέρρες 18,9 % και Χαλκιδική 7%.

10 σχόλια:

  1. Πρέπει να κοπούν τα επιδόματα της ανεργίας ή της τεμπελιάς. Κάνουν κακό και στα ταμεία του κράτους και στον παραγωγικό ιστό, κυρίως στον πρωτογενή τομέα, σε μία περιοχή και σε μία περίοδο όπου η ζήτηση εργασίας υπερβαίνει κατά πολύ τους τεμπέληδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να μπει φορος στην ανθρωπινη βλακεια.Η εργασια στα χωραφια ειναι 2 αντε 3 μηνες τον χρονο η ανθρωπινη βλακεια ειναι 12 μηνες ,
      Απο την ανεργια εχεις πιθανοτητες καποτε να απαλαγεις στη ζωη σου απο τη βλάκεια ποτε.
      Σαν ανεργος βλαπτεις τον εαυτο σου,σαν βλακας το κοινωνικο συνολο.
      Οι ανεργοι εχουν καρτα και τους εχουμε φακελουμενους ,οι βλακες ειναι ανωνυμοι.
      Οα ανεργος δεν χρειαζεται να τοποθετηθει για τον βλακα,ο βλακας εχει για ολα την πιο σωστη τοπποθετηση.
      Η ανεργια εστω προσωρινα με επιδομα θεραπευεται,βλακεια μονο μετα θανατον.

      Διαγραφή
    2. Στις καφετέριες, μεταξύ σας, τέτοιες μ@λ@κιες λέτε? Οι Αλβανοί, χωρίς να ξέρουν καλά καλά τη γλώσσα, με τη δουλειά πρόκοψαν, έκαναν οικογένεια και έχουν στην άκρη κατιτίς. Με τα δικά σου μυαλά, ποια γυναίκα να κάνει όνειρα για οικογένεια και υποχρεώσεις. Με φιλοσοφία το στομάχι δεν γεμίζει. Αλλά δεν φταις εσύ, το κράτος σας έχει καλομάθει στην ξάπλα.

      Διαγραφή
    3. Ένας άνεργος έχει μια πιθανότητα στο εκατομμύριο όπως είναι ξαπλωμένος στο καναπέ και ξεκουράζεται να διαβάσει και λίγη Ελληνική φιλοσοφία,ο βλάκας δεν έχει ούτε μια στο εκατομμύριο πιθανότητα να διαβάσει κάτι που ξέρει εκ γενετής.

      Διαγραφή
  2. Καφέ, ανοίξτε και άλλα καφέ, αφήστε τον κάμπο και τα εργοστάσια και ανοίξτε καφέ από εκεί θα έρθει η ανάπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΘΕ ΧΡΌΝΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ Ή ΕΣΤΩ ΕΊΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ . ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!! ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΡΩΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΩΡΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ... ! ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ ΦΕΥΓΕΙ ΕΞΩ Π.Χ. ΑΛΒΑΝΙΑ .. ΟΠΩς ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ... ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ...ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ... ΟΧΙ ΦΥΛΛΕΤΙΚΑ.. ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρολο που βγαλατε γυμνασιο παραμενετε γκασμαδες.Ισως για αυτο το λογο επενδυετε εκατονταδες χιλιαδες ευρω στα χωραφια.
      Το αλβανο που φερνετε απο την αλβανια ,τον βαζετε και κοιμαται στην αποθηκη και τον ταιζετε μακαρονια.Πινει νερο απο την πομονα και πλενει τα ρουχα του(!)στο καζανι.Δουλευει σπαστο ωραριο και μετα πεφτει για υπνο στην αποθηκη,Ο καφες που πινει ειναι φραπες με κρυο νερακι απο το φελιζολ και δεν βγαινει ολη το βδομαδα εξω ουτε για να παει στο lidl(τον ταιζετε γκουρμε και δε χρειαζεται)
      ΟΠΟΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΝΕ ΑΚΡΗ 30 ΕΥΡΩ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ,30 ΕΥΡΩ ΚΑΒΑ,ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΕΔΩ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΓΑΖΕΙ (ΑΛΒΑΝΙΚΑ) 6-7 ΕΚΕΙ.
      Αν αποκτησουν κυρια κατοικια οι Βεροιωτες εκει,και ζουν οπως αυτοι που φερνεται ,θα εχετε και Ελληνες υπαλληλους.
      Αν δεν σας συμφερει ,πουληστε τα δενδρα και πηγαινετε μεροκαματο 30 ευρω να ζησετε ευτυχισμενη ζωη στη Βεροια.

      Διαγραφή
    2. Σοβαρεψου, οταν δεν εχεις ουτε τα 25 ευρω απο πουθενα τοτε δουλευεις στα χωραφια τα παιρνεις και ζεις. Ξερω οικογενεια με 5 αγορια στη Βεροια και οικονομικο προβλημα περιοχη Πλ. Καπετανιδη η οποια δεν πηγαινε στα χωραφια (θα εφερνε 5*25=125 την ημερα στο σπιτι) και απαιτουσαν δουλεια στο δημοσιο. Αν εισαι τεμπελης σαν εσενα ή αυτους οτι και να σας κανουν θα βρισκετε παντα δικαιολογιες. Με τα αραιωματα τα μαζεματα και τα εργοστασια σπουδασε κοσμος και γινανε ανθρωποι. Μαθητες ειμασταν και δουλευαμε στα χωραφια, βοηθουσαμε τον μπαμπα για τα φροντιστηρια του χειμωνα. Φοιτητες ειμασταν, πηγαιναμε διακοπες και μετα στα χωραφια μεροκαματο. Φανταροι ειμασταν και την καλοκαιρινη αδεια τη δουλευαμε στα χωραφια. Και υπηρχαν τοτε οι μαυροι και οι Πολωνοι και δουλευαμε μαζι, απο το "σκλαβοπαζαρο" (αστειευομενοι) του Γουτσικα στην Κεντρικης (καποιο θα θυμουνται). Τοσο απλα.

      Διαγραφή
  4. Τα πραγματα ειναι απλα
    Κοβεις τα επιδοματα ανεργιας στους εργατες και τους λες ή πας στα αρεωματα τα μαζεματα και τα εργοστασια για τουλαχιστον 100 μεροκαμματα ή δεν παιρνεις το επιδομα .
    Και αστους αμα θελουν να μην πανε.
    Αλλα ερχονται εκλογες και δεν υπαρχει περιπτωση να το κανουν.
    Γι αυτο θα χαθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και στα χωράφια οι αλβανοί.
    Καναμέ την αλβανία μάγκα με τόσο μαύρο χρήμα τα τελευταία 25 χρόνια.
    Οι Ελληνάρες από υποδιευθυντής και πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ