ευρώ, εντούτοις κάποιοι εργοδότες δίνουν λιγότερα επικαλούμενοι την πτώση της τιμής των πυρηνόκαρπων λόγω κορονοϊού. Αρκετοί Αλβανοί αγρότες γης κήρυξαν προ ολίγων ημερών απεργία, ενώ και σήμερα κάποιοι εξακολουθούν να μην εργάζονται ή να πηγαίνουν σε άλλα χωριά όπου το μεροκάματο εξακολουθεί να είναι 30 ευρώ.
Παράλληλα, μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για άνοιγμα των συνόρων ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται, όπως κάθε χρόνο, εποχικοί εργάτης γης που δουλεύουν με εργόσημο. Το ζήτημα έγκειται στο κατά πόσο θα καλυφθούν οι απαιτήσεις των Αλβανών μόνιμων εργατών γης. Σύμφωνα με καταγγελίες, κάποιοι εργοδότες, προκειμένου να υπερκεράσουν το ζήτημα, μεταφέρουν εργάτες από άλλες περιφέρειες ή σε μεμονωμένες περιπτώσεις και από δομές φιλοξενίας προσφύγων προκειμένου να δώσουν μικρότερο μεροκάματο.
«Υπήρξε και πέρσι αντίστοιχο θέμα σε κάποια χωριά της Βέροιας, αλλά λύθηκε. Βάσει νόμου, όμως, ο κατώτατος μισθός είναι 29,04 ευρώ. Μιλάμε για ανθρώπους που δουλεύουν 30 χρόνια στην Ελλάδα, κάποιοι έχουν πάρει ιθαγένεια. Δεν ζητάνε κάτι παράλογο, 30 ευρώ μεροκάματο, που ορίζεται από τον νόμο αλλά και την εργασία τους, αφού οι συνθήκες είναι πολύ σκληρές. Δεν μπορούν να ζήσουν με 20 ευρώ» ανέφερε ο Αρμπέν Τσάνι, πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Ελλάδας.
«Κάποιοι πάνε σε άλλα χωριά προκειμένου να πάρουν τα 30 ευρώ. Υπάρχουν όμως και εργοδότες που φέρνουν εργαζόμενους από άλλες περιφέρειες. Αυτό δεν είναι λύση. Υπάρχει και μαύρη εργασία. Ήδη κάποιοι έχουν έρθει και κάνουν κρυφές συμφωνίες με τους εργοδότες, στους οποίους οφείλεται το πρόβλημα. Δεν μπορώ να κατηγορήσω όσους έρχονται για σεζόν ψάχνοντας μεροκάματο. Όταν όμως απασχολούνται μετανάστες παράνομα, οφείλουμε να το καταγγείλουμε» λέει.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάνι «υπάρχουν και εργοδότες που λένε ότι “μας στήνουν οι Αλβανοί τώρα που έχουμε πολλή δουλειά, οπότε θα φέρουμε πρόσφυγες με 20 ευρώ. Αυτό το θεωρώ απειλή. Τώρα που έχει ανάγκη ο πρόσφυγας να πάει να δουλέψει για 20 ευρώ και τον χειμώνα ο εργοδότης θα εκμεταλλεύεται τον Αλβανό εργάτη όποτε θέλει».
«Είμαστε περίπου 70 οικογένειες από την Αλβανία, εργάτες γης, που ζούμε και δουλεύουμε στην Αγία Μαρίνα Βέροιας εδώ και πόσα χρόνια. Ζητάμε 30 ευρώ καθαρά, όπως δικαιούμαστε, αλλά παίρνουμε 25 ευρώ μαζί με το εργόσημο. Άλλοι παίρνουν 22, άλλοι 25 και άλλοι 28 ευρώ» ανέφερε στο αγρότης από την Αλβανία που δουλεύει στην περιοχή. «Μερικοί από εμάς δουλεύουν, άλλοι όχι. Μας λένε ή να πληρωθούμε 25 ευρώ ή να μας βγάλουν από το σπίτι τους στο οποίο μένουμε πληρώνοντας ενοίκιο. Να φύγουμε. Είμαστε 20 χρόνια σε αυτό τον τόπο και τώρα θέλουν να μας διώξουν».
Από την πλευρά του ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Παραγωγών Ημαθίας, δήλωσε ότι «υπήρξε κινητοποίηση που ξεκίνησε σε κάποια χωριά, αλλά έχει καταλαγιάσει. Επίσης, έρχονται στην περιοχή εργάτες γης, κυρίως Πακιστανοί και Αλβανοί, από τη νότια Ελλάδα. Δεν αρέσει ότι έρχονται κι άλλοι εδώ».
Η αντίδραση προέκυψε, όπως λέει, «αρχικά για το ημερομίσθιο, αλλά τώρα μπορεί να υπάρξει αντίδραση και στο γιατί έρχονται Πακιστανοί. Μπορεί στη συγκομιδή να εμφανιστεί και πάλι πρόβλημα. Γι’ αυτό ίσως και οι αγρότες φέρνουν πλέον Πακιστανούς, ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θα έχουν προβλήματα. Το ελάχιστο ημερομίσθιο είναι 29 ευρώ που προβλέπεται από τις κρατικές συμβάσεις, μείον 10% που είναι το εργόσημο – πηγαίνει στο κράτος. Αν δουλέψουν παραπάνω ώρες παίρνουν περίπου 3 ευρώ την ώρα υπερωρία». Παράλληλα, «έχουν ανοίξει τα σύνορα κι έχουν αρχίσει να έρχονται Αλβανοί εργάτες. Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις σε Ημαθία και Πέλλα ανέρχονται σε περίπου 2.000».
Ο κ. Γιαννακάκης πρόσθεσε ότι υπάρχουν αγρότες που «από μόνοι τους πηγαίνουν στα κέντρα φιλοξενίας και παίρνουν πρόσφυγες ως εργάτες γης. Ο καθένας μπορεί να λειτουργήσει από μόνος του, να κάνει τη διαπραγμάτευση, πού θα τους έχει, πόσο θα τους πληρώνει και πόσες ώρες θα δουλέψουν και ύστερα από έναν δύο μήνες επιστρέφουν στις δομές».
Τώρα θυμήθηκε ο τσανη την μαύρη εργασία. Κάθε χρόνο οι ομοεθνείς του μαύρα δούλευαν και παράπονα δεν έκανε. Και αυτός μαύρα δουλεύει, αφού κάθε χρόνο δηλώνει τόσα όσα χρειάζεται για να μην πληρώνει φόρο. Και τα εργοσημα του όλα τζάμπα από αγρότες που ψάχνουν κάθε χρόνο εργοσημα. Και Ντροπή του να λέει τέτοια ψέματα περί ενοικίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω μαζί σου,από τους εργάτες που απασχολούνται στα χωράφια νομίζω ελάχιστοι είναι είναι εκείνοι που πληρώνουν ενοίκιο.Μονο στην περίπτωση που δεν τους αρέσει το κατάλυμα που τους προσφέρουν δωρεάν.Καο όσο για τη μαύρη εργασία που πρέπει να καταγγέλλεται......ας μη το σχολιάσω καλύτερα αγαπητέ κύριε πρόεδρε των εργατών γης!!!θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι όλοι εμείς που εργαζόμαστε στον ιδιωτικό τομέα κ έχουμε υπογράψει εν μια νυκτί ατομικές συμβάσεις αντιμετωπίζουμε πολύ περισσότερα προβλήματα... αλλά ποιός ασχολείται!!!!!
ΔιαγραφήΝα φύγουν , ο κύριος Τσάνι είναι ο "μαφίας" που εισπράτει , δούλεψε αυτός , ξυπνήστε και εσείς ομογενείς που δουλεύετε , σας κοροϊδεύουν !Έχει φοβηθεί το μάτι μου .
ΔιαγραφήΓια την ώρα δεν πρέπει να μπουν στο παιχνίδι οι πακιστανοί ή όποιοιδηποτε άλλοι παράνομοι μετανάστες από τις δομές.να καταγγείλετε όσους αγρότες το κάνουν.εχεις δίκιο φίλε και για τους Αλβανούς που έκαναν τα ίδια αλλά με αυτούς θα πρέπει να ασχοληθουμε λίγο αργότερα με αυτούς.να φέρουμε δηλαδή τα αδέρφια μας τους Σερβους να δουλέψουμε για να τους βοηθήσουμε.ετσι θα φύγουν οι παράνομοι απο τον τόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν τρελαθούμε εντελώς, δόξα τω θεω να λέμε. Τι διαβάζω εδω; Πατε καλά ρε σεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήμε 20 λεπτα το κιλο πως θα παρουν 30ευρω οι αλβανοι
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπου υπάρχει μαύρη εργασία, να γίνετε άμεση καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Η αστυνομία κάνει καθόλου ελέγχους στα χωράφια ή κάνει τα στραβά μάτια; Περιμένουμε αριθμούς από ελέγχους. Όποιος βάζει παράνομα Πακιστανούς στη περιουσία του μετά να μη κλαίγεται αν πάθει κάτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί βρε άσχετε του πληκτρολογίου, οι Αλβανοί που τόσα χρόνια χρόνια δούλευαν με τουριστική visa ήταν νόμιμοι? Ασχετε
ΔιαγραφήΤον πουλο και στην αλβανια
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μόνη ορθολογική και σε βάθος χρόνου λύση είναι μια εγγυημένη τιμή περί τα 0,30 λεπτά/κιλό βιομηχανικών ροδακίνων, ώστε όλο το κύκλωμα να έχει κερδοφορία και η δουλειά να πραγματοποιείται απρόσκοπτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά κάνουν και απαιτούν ότι δικαιούνται και μπράβο τους που κάνουν απεργίες για τα 29€....Αλλά για τους ελληναρες των καφέ που κοιμούνται όρθιοι και το δικό τους μεροκάματο είναι 24 ευρώ στα εργοστάσια μια κινητοποίηση δε. Κάνουν.... Μπράβο σε έναν ξένο λαό που ξέρει να διεκδικεί... Και λυπάμαι για έναν κοιμισμένο λαό που νομίζει ότι του ανήκουν όλα ενώ δεν έχει τπτ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέρτε Πακιστανούς. Διώξτε οσους Αλβανούς μιλάνε πολύ ,βγάλτε τους κ από τα σπίτια που τους δώσατε. Ξηλωστε τους !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τη μία οι χαμηλές τιμές παραγωγού και από την άλλη η αύξηση του μεροκάματου!!! Η χρονική στιγμή είναι εκβιαστική για τους αγρότες!!! Φαίνεται ότι κάποιοι, έβαλαν σκοπό, να αγοράζουν μισοτιμής έτοιμα χωράφια από αγρότες που αδυνατούν να καλλιεργήσουν!!! Τίποτα τυχαίο δε γίνεται!!1 Τα χωράφια θα πάνε στα χέρια ΛΙΓΩΝ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαπόδοση δεν έχει
ΑπάντησηΔιαγραφήτιμή δεν έχει
μεροκάματα δεν έχει
μόνο ροδάκινα βγαίνουν στον κάμπο που πέραν των παραπάνω για τα κοκτέιλ ραντισμάτων που πετάτε κάνεις δεν μιλά άλλα και κάνεις δεν νοιάζεται. α και μιλάμε για πάνω απο 10 ραντίσματα/χρόνο.
Ο εχθρός είναι Εσωτερικός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τους κρατάμε με το ζόρι αν θέλουν ας πάνε σε άλλες χώρες να βρούνε καλύτερα μεροκάματα στο καλό
ΑπάντησηΔιαγραφήΉρθαν οι Αλβανοί να μας το παίξουν μάγκες καλά να παθουμε.εμας μας χρειάστηκαν στα ρεπό τν Αλβανών.ελλας στο μεγαλιω σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να πω στον κ Τσάνη ότι
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω δύο εργάτες γης πέντε χρόνια τους δίνω 22 ευρώ τους παρέχω στέγη ρεύμα νερό ζεστό και δεν τους χρεώνω.Καθε μέρα καφέ και πολλές φορές φαγητό. Δουλεύουν 7 ώρες την ημέρα και για κάθε μία ώρα που θα καθήσουν παραπάνω 3 ευρώ πληρώνω τα εργοσημα τους εγώ χωρίς καμία συμμετοχή τους και τον χειμώνα τους παρέχω το δωμάτιο για να παίρνουν 50ευρω μεροκάματο μαύρο από τα κλαδέματα.Απο την άλλη τώρα έχω στην δουλειά που εργάζομαι εργάτες που παίρνουν 22ευρω εάν κάνουν 8ωρο συν ένσημο και παρακαλάνε να κάνουν κάποιες ώρες παραπάνω .Τον μήνα θα βγάλουν πάνω κάτω 500/600ευρω εάν δουλέψουν όλο το μήνα όπως και για τους Έλληνες εργάτες ισχύει το ίδιο .Για πέστε μου λοιπόν εσείς οι καημένοι οι Αλβανοί εργάτες γης είναι καλύτερα οι οι φουκαραδες οι αγρότες που οι περισσότεροι είναι απλήρωτη από τις περσινές παραγωγές ακόμα. Τα σχόλια δικά σας