Quantcast

http://picasion.com/

Έτσι θα τιμήσει την Γενοκτονία των Ποντίων η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Ο θρήνος του ελληνισμού για την πτώση της Βασιλεύουσας στις 29 Μαΐου του 1453 συνοδεύεται από την τραγική κατάληξη και παράδοση αμαχητί της θρυλικής μας Τραπεζούντας στις 15 Αυγούστου του 1461. Για όλους τους Έλληνες αλλά ιδιαίτερα
για τους Έλληνες της Μικρασίας και του Πόντου αυτά τα δύο θλιβερά γεγονότα σημάδεψαν την μετέπειτα πορεία τους με θρήνους, βάσανα και οραματισμούς που μεταφέρθηκαν μέσω παραδοσιακών τραγουδιών και ιστοριών μέχρι και σήμερα.

Το θεϊκό μήνυμα για τις δύο συμφορές ταράζουν την ποντιακή ψυχή αλλά ταυτόχρονα οι τραντέλλενες πρόγονοι μας ελπίζουν και στην «Ανάσταση» του γένους. Για ένα μέρος του ελληνισμού αυτό έγινε το 1821, για ένα άλλο κομμάτι της Ελλάδας έγινε το 1912 ενώ ένα άλλο μέρος των αλησμόνητων πατρίδων μας περιμένει υπομονετικά να δει το φως της ελευθερίας, όπως μας λέει και η ποντιακή μούσα «Η Ρωμιοσύνη και αν σκλαβώθηκε, θ΄αναστηθεί και πάλι...».

Μέχρι τότε εμείς οι απόγονοι των γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου θα θυμόμαστε και θα τιμούμε τους άταφους νεκρούς μας δίνοντας υπόσχεση ότι δεν θα τους ξεχάσουμε. Έτσι λοιπόν παρά την πανδημία που πλήττει την πατρίδα μας και άλλαξε την καθημερινότητά μας θα πραγματοποιήσουμε και τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης ενόψει της 19ης Μαΐου με περιορισμένες δραστηριότητες και μόνο με ενδεικτική τη φυσική παρουσία μας σε όλες τις εκδηλώσεις και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα υγιεινής της πολιτείας, αλλά με την ψυχή μας να είναι εκεί στις αλησμόνητες πατρίδες μας.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Δευτέρα 18/5, Τετάρτη 20/5 και Παρασκευή  22/5

θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία στο κεντρικό ΚΑΠΗ του Δήμου Βέροιας (Αριστοτέλους 3, απέναντι από το 2ο Δημοτικό Σχολείο) με σύνθημα «δώσε αίμα για το αίμα που χάθηκε».

Τρίτη 19 Μαΐου 2020
θα λειτουργήσει περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Δημαρχείου με σχετικό έντυπο υλικό με θέμα τη γενοκτονία.

Κυριακή 24 Μαΐου 2020
Εκκλησιασμός και μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Καλλιθέας Βεροίας και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνος δέησης και κατάθεση στεφάνου στην πλατεία Καπετανίδη.

7 σχόλια:

  1. θα τιμήσει δηλαδή ενα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. πως δεν γράψατε και επιτιμήσει? εμφανή τα βενιζελικα καταλιπα.

    εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονία των Ελληνων του ποντου με αιτημα τη διεθνη αναγνωριση της τριαδας γενοκτονιων Αρμενίων Ασσυρίων Ελληνων του ποντου (Ποντιων). δεν ειναι και τοσο δυσκολο.

    Υγ και 10ημερο να ηταν το πρόγραμμα αμα χανεις την ουσια πιο το νοημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυπάμαι αλλά αυτά είναι "νά 'χαμε να λέγαμε" . Τα λέμε μόνο μεταξύ μας, καλό αυτό, αλλά δεν φτάνει.
    Πρόταση με όποιος κόστος:
    1. Έξω από κάθε αεροδρόμιο, έξω από κάθε λιμάνι, έξω από κάθε σιδηροδρομικό σταθμό, έξω από κάθε ΚΤΕΛ , σε κάθε νησί (στα νησιά δεν υπάρχουμε σαν πόντιοι...και εκεί είναι όλοι οι τουρίστες) ντυμένοι με παραδοσιακές ποντιακές στολές να διανέμουμε έντυπο κλπ υλικό όλο το καλοκαίρι (μεταφρασμένο σε 5 γλώσσες) για τη γενοκτονία. Μόνο έτσι θα μάθουν οι ξένοι τι πραγματικά έγινε τότε. Αυτοί θα πρέπει να μάθουν και να τα μεταδώσουν στην πατρίδα τους. Εμείς τα είπαμε και τα λέμε.
    2. Εκδηλώσεις με κάθε κόστος (συνεργασία με τοπικούς συλλόγους) στα τουριστικά μέρη για τη γενοκτονία. Και όχι απλά χορούς και μόνο μουχαμπέτια και φαγοπότια, αφού πάτε σε κάποια μέρη τα καλοκαίρια.
    Εγρίξες ντο λέγω ;
    Υ.Γ. Αυτό λέγεται εξωστρέφεια, οι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα είναι δεκτικοί στην Ελληνική κουλτούρα. Ας τους δώσουμε και αυτό το αληθινό κομμάτι της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ.
      Αν νομίζετε ότι με αιμοδοσίες, πάγκους στις πλατείες και δεήσεις μαθαίνει ο ξένος κόσμος τι έγινε στην Ποντιακή Γενοκτονία, κάνετε λάθος. Αν θέλουμε να κάνουμε το θέμα παγκόσμιο, θα πρέπει να πούμε στον ξένο κοσμάκη (και όχι μόνο στους ξένους πολιτικούς, αυτοί έχουν τα πολιτικά τους συμφέροντα) τι έγινε τότε. Έτσι θα αρχίσουν στόμα με στόμα να διαδίδεται. θα έπρεπε να το έχουμε κάνει χρόνια τώρα τουλάχιστον στους βαλκανικούς λαούς.
      Στην επανάσταση του 1821 κάποιοι ανέλαβαν να "εξάγουν" τον αγώνα και τις θυσίες των Ελλήνων στην Ευρώπη και Αμερική. Έτσι δημιουργήθηκαν οι φιλέλληνες οι οποίοι επηρέασαν την κοινή γνώμη στις χώρες τους.
      Δεν πρέπει να σας τα λέμε αυτά, είναι γνωστά. Έχουν γίνει με επιτυχία. Ξανακάντε τα.

      Διαγραφή
    2. θα συμφωνησω. ολοκαύτωμα των Εβραίων(γενοκτονια) έβαλαν πλακίδια στο δημαρχείο και καλά κάναν. βάλτε και τους Ελληνες του ποντου.
      οδός 19 μαιου στη βεροια υπάρχει?
      ας το μάθουν όλοι λοιπόν η κρατική οντότητα της Τουρκιάς, πρωην οθωμανοι εχει καταπατήσει τους πάντες στην περιοχή. ποντιοι αρμενοι ασυριοι κουρδοι και διαπρατει εγλληματα ακομη και σημερα κατα του πληθυσμού που αντιστέκεται με τις φυλακίσεις που πεθαίνουν άνθρωποι απο απεργία πεινάς χωρίς να υπάρχει κατηγορητηριο. δεν ειναι οτι θα ξανα πατησουμε στην πολη και στο ποντο λεφτεροι. αυτο ειναι βεβαιο. αλλα το τι δεν τα αξιζετε και θα τα χασετε.

      Διαγραφή
  3. ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ κ. ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΠΛΑΤΗ - ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είπε κανείς ότι είμαστε χώρια. Μαζί είμαστε και δεν το λέω με κακία. Φιλικές υποδείξεις έκανα. Δεν μέμφονται κανένα. Ιδέες τους βάζω διότι βαλτώσανε κάθε χρόνο στα ίδια. Μήπως έχω άδικο; Εδώ είδαμε στο Βεροιώτη ένα καταπληκτικό βίντεο ενός σχολείου της πόλης για τη γενοκτονία στο οποίο βοήθησαν και αυτοί με στολές και δεν το εκμεταλλεύτηκαν τώρα στις εκδηλώσεις. Εκτός και αν το έκαναν και αρνήθηκαν οι δάσκαλοι, δεν γνωρίζω. Αυτά όλα βλέπουμε και λέμε ότι μείναμε στα ίδια. Αιμοδοσίες, πάγκους στις πλατείες και δεήσεις.
      Άντε και του χρόνου....

      Διαγραφή
  4. Η ενημέρωση πολύ καλή για όλους Μας
    Η τιμή είναι η λίρα πού θα έπρεπε να παίξει προς τιμήν αυτών των ψυχών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ