Προτίμηση στο Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα δείχνουν οι Πελαργοί

Έρχονται κατάκοποι από την Αφρική και αναζητούν έναν φιλόξενο τόπο όπου θα μπορέσουν να κάνουν τις φωλιές και να γεννήσουν τα μικρά τους. Προάγγελοι της άνοιξης, οι πελαργοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα και στήνουν τις μεγαλοπρεπείς φωλιές τους πάνω σε κολώνες
της ΔΕΗ, σε διάφορους οικισμούς. Ωστόσο, κάποιοι κάτοικοι ενοχλούνται από την παρουσία τους και σπεύδουν στον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης για να ζητήσουν την άμεση μετακίνηση της φωλιάς.

«Ο πελαργός δεν φοβάται τον άνθρωπο και φωλιάζει σε ψηλά σημεία μέσα σε οικισμούς, όπως καμπαναριά, δέντρα ή κολώνες της ΔΕΗ που γειτνιάζουν με υγροτόπους όπου μπορούν να τραφούν με φίδια, βατράχια, έντομα και μικρά ποντίκια. Έρχεται πάντα πρώτο το αρσενικό, φτιάχνει, καθαρίζει και τακτοποιεί την φωλιά και ακολουθεί το θηλυκό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βιολόγος Εύα Κατράνα από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, όπως μετονομάστηκε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

Σύμφωνα με την κ. Κατράνα, επειδή οι κολώνες της ΔΕΗ βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές και ακόμη και σε αυλές, κάποιες φορές οι κάτοικοι ενοχλούνται και ζητούν την μεταφορά τους.

Προτίμηση στο Αιγίνιο

Σύμφωνα πάντως με καταγραφή του Φορέα το 2017 που αφορά σε ενεργές φωλιές πελαργών, σε 45 οικισμούς των νομών Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας, βρέθηκαν 120 φωλιές με 300 νεοσσούς. «Πρωτεία» φιλοξενίας κατείχε το Αιγίνιο Πιερίας με 40 ενεργές φωλιές πελαργών που είχαν κατά μέσο όρο τρεις νεοσσούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ