Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

55 εταιρείες «στον δρόμο» της υφασμάτινης μάσκας

Συνολικά 55 επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΠΕΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος), στην πλειονότητά τους από τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, δηλώνουν «ετοιμοπόλεμες» να παράξουν περί τα 8 εκατομμύρια υφασμάτινες μάσκες σε μηνιαία βάση, όπως προέκυψε από έρευνα που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος μεταξύ των μελών του, έπειτα από σχετικό ερώτημα της κυβέρνησης για καταγραφή της παραγωγικής δυνατότητας από τις ελληνικές εταιρείες. 

Ο Σύνδεσμος, όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Θεόφιλος Ασλανίδης, έκανε αυτήν την καταγραφή-χαρτογράφηση, έχει ενημερώσει την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία και από εκεί και πέρα όποιος φορέας, είτε δημόσιος είτε ιδιωτικός, θέλει να προβεί σε παραγγελίες μασκών, μπορεί να απευθυνθεί στις ίδιες τις εταιρείες ή στον Σύνδεσμο. 

Η τιμή καθορίζεται, όπως πάντοτε, στη βάση της προσφοράς-ζήτησης και της ζητούμενης ποσότητας της παραγωγής. Οι 55 από τις 560 επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνθηκε ο Σύνδεσμος απάντησαν θετικά για παραγωγή μασκών, είτε παράγουν ήδη υφασμάτινες μάσκες προστασίας είτε ενδιαφέρονται να το κάνουν έστω συγκυριακά, λόγω της έντονης αναδουλειάς που έχει επιφέρει η κρίση του νέου κορονοϊού στον κλάδο διεθνώς.

Μέτρα στήριξης του κλάδου

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΠΕΕ τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου, όπως άτοκα δάνεια, μετάθεση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας των εταιρειών του κλάδου, με αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων κ.ά., προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι επιχειρήσεις του κλάδου θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Ο κλάδος, όπως σημειώνει ο κ. Ασλανίδης, αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρευστότητας για την κάλυψη του κόστους παραγωγής της επόμενης χειμερινής σεζόν, καθώς δεν υπάρχουν έσοδα από την τρέχουσα, και δεδομένου ότι τα ρούχα δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις όταν ανοίξουν τα μαγαζιά δεν είναι καθόλου ευοίωνες, ενώ ούτε για τη χειμερινή σεζόν αναμένεται μεγάλη κινητικότητα λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς και τον φόβο για νέο κύμα της πανδημίας του ιού.

Το 2019 η αξία των ελληνικών εξαγωγών του κλάδου ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας σημείωσε ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 2 δισ. ευρώ, με την εγχώρια αγορά να παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις, αλλά το ποσοστό των απωλειών τζίρου που υφίστανται στο πρώτο εξάμηνο του 2020 οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου ένδυσης, όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕΕ, είναι από 60% έως και 80%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ