5.000€ σε κάθε αγρότη και 50.000€ σε επιχειρήσεις

Τα μέτρα στήριξης αγροτών και των μικρών ή μεσαίων γεωργικών επιχειρήσεων (μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης αγροτικών προϊόντων) που επηρεάστηκαν από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού εξέτασαν προχθές οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο της
τηλεδιάσκεψης τέθηκαν οι ενισχύσεις με έως και 5.000 ευρώ ανά αγρότη και έως 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση που πρότεινε ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι για τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέτρου στήριξης από τα αδιάθετα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)

Οι υπουργοί Γεωργίας τάχθηκαν στο σύνολό τους υπέρ του μέτρου, με κάποιους εξ αυτών – μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης – μάλιστα να ζητούν μετ’ επιτάσεως την αύξηση του ποσού ανά δικαιούχο αλλά και την αύξηση του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αίτημα το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό από τον ευρωπαίο επίτροπο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Κονδύλια


Αυτό που απομένει τώρα για την αποδέσμευση των κονδυλίων που θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς που είδαν τις σοδειές τους αδιάθετες λόγω της πανδημίας και των όσων ακολούθησαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – κυρίως με σημαντικούς περιορισμούς στις εξαγωγές – είναι η ψήφιση του χρηματοδοτικού μέτρου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Βορίδης σημείωσε σχετικά: «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το υπό έγκριση Εξαιρετικό Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το στηρίζουμε μετ’ επιτάσεως στο πλαίσιο των κρίσιμων μέτρων που λαμβάνονται για την ανακούφιση των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα και της πατρίδας μας. Εκτιμούμε παράλληλα ότι για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου θα απαιτηθεί ποσοστό ύψους 2% του ΠΑΑ χρηματοδοτούμενο πλήρως (100%) από την ΕΕ».

Το εν λόγω μέτρο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως έκτακτο και προσωρινό, θα χρηματοδοτηθεί από τις διαθέσιμες πιστώσεις του ΠΑΑ κάθε κράτους – μέλους και προβλέπει τη στήριξη γεωργών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατόπιν αξιολόγησης των αναγκών και κατηγοριοποίησης των επιλέξιμων δικαιούχων με αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια. Στόχος είναι, οι ενισχύσεις να καταβληθούν με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία, στη βάση επαρκούς τεκμηρίωσης αφενός της ζημίας που έχει υποστεί κάθε τομέας ή κλάδος και αφετέρου του ύψους του κατ’ αποκοπήν ποσού ενίσχυσης που θα χορηγηθεί.

Δικαιούχοι


Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης θεωρούνται όσοι παραγωγοί ή μικρομεσαίες γεωργικές επιχειρήσεις επλήγησαν από τα συνεπακόλουθα της πανδημίας του COVID-19 και μπορούν να τεκμηριώσουν ζημία. Μάλιστα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθαρίζουν ότι το μέτρο αυτό δεν συμψηφίζεται με όσα έχουν ήδη ληφθεί (σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο) για τη στήριξη των πληγέντων παραγωγών ή επιχειρήσεων.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με τις αρμόδιες κάθετες υπηρεσίες και εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ διαβουλεύονται με τους θεσμικούς εκπροσώπους των κλάδων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να τεκμηριωθεί η επιλεξιμότητα στήριξής τους στο πλαίσιο του νέου μέτρου (τεκμηρίωση της ζημίας που έχει υποστεί ο κλάδος και καθορισμός του ύψους του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης). Επίσης, η διαχειριστική Αρχή σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ επεξεργάζονται τις θεσμικές και τεχνικές παραμέτρους ενεργοποίησης και εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου.

Επιπλέον, της πρόβλεψης για ενεργοποίηση του νέου μέτρου, υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ΠΑΑ και για την χρηματοδοτική ενίσχυση των παραγωγών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων που υλοποιούν επενδύσεις, έχει προβλεφθεί η ενεργοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, του Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να μοχλεύσει πόρους της τάξης άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες.


Πηγή

17 σχόλια:

 1. Τώρα απομένει να δούμε τι θα πράξουν οι βουλευτές του Νομού μας. Διότι από αυτούς θα κριθεί εάν οι πληγέντες αγρότες (κυρίως ροδακινοπαραγωγοί "βιομηχανικών") της Ημαθίας αποζημιωθούν. Ελπίζω μόνο να μην δούμε στα πληγέντα τίποτε πορτοκάλια, ελιές κτλ γνωστά κατωελλαδίτικα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δηλαδή όχι να πάρει κατσίκα και αυτός που δεν έχει αλλά να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα που έχει μπράβο ρε φίλε ωραία νοοτροπία.Αλλα βέβαια εμείς οι κατωελλαδιτες με 10 € την ώρα νερό που ποτίζουμε δεν έχουμε έξοδα...

   Διαγραφή
 2. ΟΤΑΝ ΚΟΒΑΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΕΓΑΝ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΠΟΥ ΘΕΛΕ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ, ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ , ΑΣ ΠΕΙΝΑ ΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΑ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.
  ΑΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ ΣΚΙΖΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για τους καπνοπΑραγωγους προβλέπεται καμία στήριξη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΣΑΝΤΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΑ €€€€;;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δηλαδή οι ροδάκινο παραγωγοί πως έπαθαν ζημια από τον κορονοιο και θέλουν ενίσχυση;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια κρίσιμων για την παραγωγική διαδικασία εργασιών.

   Διαγραφή
 6. Το κάτωελλαδιτικα ρε μάγκα εγώ έχω τις ελιές μέσα επειδή δεν τις περνούν δεν έχω υποστεί ζημιά!!!!καλο εινα να τα πάρουν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη και να μην λέμε διαφορά!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι, δεν έχεις υποστεί ζημιά και το γνωρίζεις.

   Διαγραφή
 7. Για τους ελεοπαραγογους ούτε κουβέντα αυτή δεν έχουν πάθει ζημιά εδώ στην Κρήτη στο νομό Ηρακλείου δύο χρονιές τώρα μηδέν εισόδημά και μάλλον πάμε και γειά τρίτη χρονιά με αυτούς τους καύσωνες..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Και οι ελαιοπαραγωγοι έχουμε πάθει ζημιά!
  Τι κακό είναι αυτό με τη κατσίκα του γείτονα;
  Κατωελλαδιτες...Καλό κ αυτό!
  Αφού χωρίζουμε κ την Ελλάδα στη μέση τι να πω...
  Εγώ λοιπόν που έχω απο πέρσι απουλητες ελιές γιατί είμαι νέα αγρότισσα κ αυτούς τους 3-4 μήνες έχασα έσοδα από τους πελάτες μου στο εξωτερικό τι θα τις κάνω;!
  Σίγουρα το νωπό το δικό σου έχει άμεση κ επιτακτική ανάγκη ,αλλά δε μπορείς να ξέρεις κ εγώ τι ζόρι τραβάω εδώ στη κάτω Ελλάδα...
  Δε διαχώρισε η εγκύκλιος,όλοι θα πάρουν!
  Βιαστηκες να κουνησεις το δάκτυλο..μη βγάζουμε όλες τις κακίες μας αυτές τις μέρες τις δύσκολες!Αλληλεγγύη παιδιά..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μήλας καλά αυτό χρειαζεται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Οι ροδακινοπαραγωγοι των επιτραπέζιων ροδακινων είναι αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες της πανδημίας . Η Μεταποίηση συμπυρηνων ροδακινων δεν θα επηρεασθεί. Γι'αυτό μην κάνουν όρεξη οι πονηροί της γνωστής βιομηχανιας..😉

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εγώ είμαι από Καλαμάτα και πηγαίνω λαϊκή τα χειμωνιάτικα πορτοκάλια τα χάσαμε με το κλείσιμο των λαϊκών αγορών

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πάμε για εκλογές ξεσκόνισμα τις σημαίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Όλοι έχουμε υπέστη ζημιές. Ειται είναι οικονομικό Ειται είναι παραγωγής.
  Για ακόμη μια φορά κατάφεραν να διχασουν τους αγρότες.
  Τα πάντα είναι μια κοροϊδία,ποτε δεν έγινε αυτό που ειχαν ταξει, καθε χρόνο προσωπικά βλέπω το εισόδημα μου να μικραίνει. Θα σωθούμε με τα ψίχουλα? Τι λέμε τώρα?
  Ο προτογενης τομέας που ανηκουμε υποφέρει και δεν υπάρχει φως.
  Γιαυτό μην κοντράρετε ο ένας τον άλλο. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ