Quantcast

http://picasion.com/

Σέλι 1923: Γειτονιές και Αρχοντικά όπως δεν τα έχετε ξαναδεί

Μπορεί το Σέλι τις τελευταίες ημέρες να πρωταγωνιστεί στα social media λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, η οποία έφερε χιόνι σχεδόν ένα μέτρο μέσα στον οικισμό, ωστόσο κυκλοφορούν κι άλλες εικόνες που συναρπάζουν. Όπως για παράδειγμα μια φωτογραφία σχεδόν πριν από 100 χρόνια. Εκείνη την εποχή του γραφικό
χωριό ήταν εντελώς διαφορετικό απ' ότι σήμερα. Ήταν σχεδόν αποκομμένο από τη Βέροια, μιας και το οδικό δίκτυο ήταν πολύ άσχημο, ενώ οι θερμοκρασίες το χειμώνα ήταν εξωπραγματικές. Το χωριό ιδρύθηκε την περίοδο 1826-1835 από Βλάχους κτηνοτρόφους, που κατάγονταν από τα χωριά Αβδέλλα και Σαμαρίνα στην βόρεια Πίνδο, και εξαιτίας των διωγμών από τους Τούρκους εγκαταστάθηκαν στα αλπικά λιβάδια του Βερμίου.


Το Σέλι είναι ένα χωριό με πλούσια λαογραφία και παράδοση. Πολιούχος και Προστάτιδα του χωριού αλλά και των Σελιωτών είναι η Παναγία. Όλο το Σέλι τιμά κάθε χρόνο την μνήμη Της, τον Δεκαπενταύγουστο, με θρησκευτικές εκδηλώσεις αλλά και με παραδοσιακά Βλάχικα πανηγύρια. 






Το απόγευμα της Παραμονής της Παναγίας στις 14 Αυγούστου, γίνεται η περιφορά της εικόνας της Παναγίας στο χωριό, παρουσία πολλών επισήμων, Αρχών και κόσμου που ανεβαίνει στο Σέλι ειδικά για το τριήμερο της Παναγίας. Νέες κοπέλες του χωριού ντύνονται με παραδοσιακές στολές και συνοδεύουν την εικόνα. Το ίδιο βράδυ στην πλατεία και στα ντόπια "καφενεία" του χωριού λαμβάνουν χώρα εορταστικές εκδηλώσεις (χοροί, εμποροπανήγυρις κ.λ.π) με την συμμετοχή του κόσμου. Το πρωί της 15ης Αυγούστου (Ημέρα της Παναγίας) τελείται επίσημη δοξαστική λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. 


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί με τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα με έκδηλη την συμμετοχή του κόσμου. Τις ημέρες του εορτασμού της Παναγίας και συγκεκριμένα την Τρίτη μέρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο οι βλάχοι συνήθιζαν να κάνουν εκδρομή στο ξέφωτο του δάσους της Ντουκάτας (δάσος με τεράστιες οξιές έχοντας και πηγή με νερό που αναβλύζει) όπου έστηναν μεγάλο γλέντι με παραδοσιακούς βλάχικους χορούς και τραγούδια και με παράλληλο ψήσιμο αρνιών. Σήμερα το έθιμο αυτό βρίσκεται στο στάδιο της αναβίωσής του. Την ένατη μέρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο (9μερα της Παναγίας) τελείται λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Σελιώτισας στην περιοχή "Πριόνια".





Πηγή Φώτο: Ιωάννης Τσιαμήτρος - αρχ. Α. Τζίμα

2 σχόλια:

  1. δεντρά ελάχιστα. πλεον το εχουν πνιξει με αποτελεσμα να παραγει και να συγκρατει την υγρασια ολη μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΠΟΛΛΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΞΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΕΙΧΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ "ΔΥΣΤΥΧΩΣ" ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΥΓΡΑΣΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ