Quantcast

http://picasion.com/

Οι υπέροχες ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας

Η Βέροια είναι η πρωτεύουσα της Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου, οροσειρά της Μακεδονίας και προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Το βόρειο τοπίο είναι κατάφυτο και η διαδρομή μέσα από τα ψηλά βαθυπράσινα δέντρα ως την πόλη, είναι πανέμορφη. Ο Τριπόταμος διασχίζει το δυτικό μέρος της πόλης δημιουργώντας έναν βιότοπο και ένα γοητευτικό τοπίο ταυτόχρονα. Ο εύφορη πεδιάδα που περιβάλλει τη Βέροια έχει τις ιδανικές συνθήκες για οπωροφόρα δέντρα όπως ροδακινιές και δαμασκηνιές. Την άνοιξη, με αποκορύφωμα τη μέση και το τέλος του Μαρτίου αναλόγως καιρικών συνθηκών, οι ροδακινιές ανθίζουν σε μία συμφωνία της φύσης σε ροζ, δημιουργώντας ένα θέαμα μαγνητικής ομορφιάς. Ολόκληρη η πεδιάδα γίνεται ροζ. Μαζί, τα άγρια κίτρινα λουλούδια και τα λευκοπράσινα άνθη από τις δαμασκηνιές, συπληρώνουν την όμορφη αυτή παλέτα. Η εικόνα από τα ψηλά σημεία, όπως από το χωριό Ασώματα, θυμίζει πίνακα ιμπρεσιονισμού.






Τον Μάρτιο, στο κλάδεμα των δένδρων, το θέαμα είναι ακόμη πιο έντονο, με τα ανθισμένα καφετιά κλαδιά να ανακατεύονται με το πράσινο του εδάφους. Περπατώντας ανάμεσα στα δέντρα, νιώθεις τη φύση σαν έναν οπτικό οργασμό, με μια επιδραστική αίσθηση.





Οι εργάτες και οι άνθρωποι της περιοχής είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τον αγροτουρισμό που έχει αναπτύξει η περιοχή και απολαμβάνουν την παρουσία του κόσμου ανάμεσα στις εργασίες τους. Είναι πολύ φιλικοί και δίνουν πληροφορίες για τις διαδικασίες της καλλιέργειας, ενώ θα ποζάρουν σε φωτογραφίες, συντονισμένοι στην αναπάντεχη αυτή αναγνώριση και δημοφιλία των τελευταίων ετών.




Ο τουριστικός όμιλος Βέροιας, που έχει αναδείξει τη σημαντική αγροτική καλλιέργεια του ροδάκινου σε πολιτιστικό γεγονός, διοργανώνει κάθε χρόνο δράσεις, όπως βόλτες με ποδήλατα, περιπατητικές διαδρομές, διαγωνισμό φωτογραφίας και video, με θέμα την ανθοφορία και το υπέροχο ροζ τοπίο.


Άλλα αξιοθέατα για τους επισκέπτες είναι οι βόλτες στην παλιά πόλη της Βέροιας, οι περίπατοι και τα γεφύρια γύρω από τον Τριπόταμο και τον Αλιάκμονα, το Βυζαντινό μουσείο. Σε ελάχιστη απόσταση βρίσκεται και η Βεργίνα με το Μουσείο των βασιλικών τάφων, το απίστευτο πάρκο του Αγίου Νικολάου, η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά και πολλά επισκέψιμα οινοποιία που προσφέρουν γευσιγνωσία και φαγητό, μαζί φυσικά με τις φοβερές παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής. Και, φυσικά, τα χιονοδρομικά κέντρα σε πολύ μικρή απόσταση από τη Βέροια.


Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 500 χιλιόμετρα, αλλά με τις τελευταίες βελτιώσεις του δρόμου το ταξίδι με αυτοκίνητο είναι πολύ άνετο. Από Θεσσαλονίκη είναι μόλις 75 χιλιόμετρα. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα του τρένου ή του ΚΤΕΛ, ενώ για τη διαμονή υπάρχει πληθώρα επιλογών.

Πηγή Φώτο: Θανάσης Καρατζάς

4 σχόλια:

  1. ανθισμενες ροδακινιες, μαραμενοι ανθρωποι θα συμπληρωσω.
    ο νομός έχει κάμπο υψίπεδα οροπέδια όρη ποτάμια ακομα και προσβαση σε θαλασσα (κλειδι). ειναι απαραδεκτο να μην εκμεταλευεσαι το πολυτιμο νερακι και ολα τα παραπανω ενω υπαρχουν μερη του πλανητη (ακομα και σημερα) που γίνεται πολεμος για αυτο το αγαθο. μακαρι να μπορουσαμε να αντιληφθούμε πόσος πλούτος υπάρχει. μόνο η συντεταγμένη κτηνοτροφια μπορει να δωσει λυσεις πχ 20 εκ ζωα. θα ειχε μεγαλη συμετοχη στο εγχωριο αεπ.τα υπόλοιπα θα λειτουργούν συνδυαστικά δεντρά κτλπ.
    ολα αυτα θελουν στρατηγική και δουλειά και οχι οκνηρία.
    ΥΓ δεν ειμαι πολιτικος ουτε θελω να γινω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Ημαθία-Πέλλα-Θεσσαλονίκη εάν ανήκαν σε οποιοδήποτε άλλο δυτικό κράτος, θα "έδιναν" 60 χιλιάρικα το κεφάλι, τουλάχιστον. Όμως, αυτό το άθλιο και ανίκανο κράτος χρεοκοπεί τους πολίτες του και καταστρέφει τις υποδομές του (προς όφελος κάποιον άλλων βέβαια). Και λίγα λέτε.

      Διαγραφή
  2. Πως θα γινει αυτα τα δεντρα να ανθιζουν και να σταματανε εκει, να τελειωνει εκει ο κυκλος τους να μη βγαζουν καρπο..Θα ηταν το ιδανικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑΣ ΠΡΗΞΑΤΕ ΡΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΚΑΛΛΟΝΕΣ. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΜΙΛΑΕΙΑ ΚΑΝΕΙΣ.
    ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΔΩ ΟΙ ΟΛΑΝΔΟΙ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΔΙΟΤΙ Η ΟΛΑΝΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΥΜΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΑΡΧΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Κ.Λ.Π ΠΟΥ ΞΕΠΑΤΩΣΑ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.

    ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΛΑΘΡΟ ΕΡΓΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΤΟΤΕ ΑΡΕ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟΝ ΤΛΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΣΕ ΜΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ