Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

ΟΑΕΔ: Επίδομα 400 ευρώ - Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα το λάβουν

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του, 155.000 μακροχρόνια άνεργοι από τους 400.000 περίπου σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, θα λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ.
Ποιοί όμως θα είναι αυτοί; Σύμφωνα με τις πληροφορίες δικαιούχοι της νέας αυτής ενίσχυσης είναι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι και δεν αποκλείεται να χρειαστούν επικαιροποιημένα στοιχεία IBAN. Γι αυτό και ενδέχεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι μακροχρόνια άνεργοι που θα είναι δικαιούχοι των 400 ευρώ θα δηλώνουν τον ισχύοντα IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού ώστε να λάβουν εκεί τα 400 ευρώ που δικαιούνται.

Όπως είπε ο κ. Πρωτοψάλτης μιλώντας στο Mega, δικαιούχοι του νέου επιδόματος των 400 ευρώ θα είναι όσοι έγιναν μακροχρόνια άνεργοι τον τελευταίο χρόνο. Δηλαδή, όσοι βρίσκονται εκτός εργασίας από την 1η Απριλίου έως σήμερα.

Θυμίζουμε ότι ως μακροχρόνια άνεργοι θεωρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης λόγω ανεργίας.

Επίσης θα υπάρξει 2μηνη παράταση και για τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται πως την 2μηνη παράταση είχαν λάβει μέχρι στιγμής τα επιδόματα που έληξαν το πρώτο 3μηνο.

Για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, ή ελλείψει αυτού, αντίγραφο κατατεθειμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 

– Ε1. Οι άνεργοι που εμφανίζονται ως εξαρτώμενα μέλη θα προσκομίζουν το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος ή το Ε1 του ατόμου του οποίου τελούν υπό την προστασία καθώς και παραστατικό μέσω του οποίου δηλώνεται η άρση του λόγου εξάρτησης, όπου αυτό απαιτείται.

Για όσους φορολογούμενους δεν είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος απαιτείται μόνο η κατάθεση συγκεκριμένου υποδείγματος υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986 , η οποία θα φέρει τη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του δηλούντος.

Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, κατατεθειμένου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (Δελτίο ταυτότητας, Διαβατήριο κ.λ.π.)

Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ

Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.

Η Υπηρεσία (ΚΠΑ2) διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει οποιοδήποτε δικαιολογητικό κατά την κρίση της θεωρείται απαραίτητο για τον έλεγχο ανεργίας.

Η εγγραφή πραγματοποιείται μόνο στο ΚΠΑ2 αρμοδιότητας της περιοχής στην οποία υπάγεται ο άνεργος σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.

Η δίμηνη παράταση επιδομάτων ανεργίας αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

Δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), ποσό προσαυξανόμενο κατά 10% επιπλέον για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου ανέργου.

Δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).

Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

1 σχόλιο:

  1. "Δηλαδή, όσοι βρίσκονται εκτός εργασίας από την 1η Απριλίου έως σήμερα"
    είναι απίστευτο
    έτσι όπως είναι γραμμένο αφήνει να εννοηθεί ότι θα το πάρουν μόνο αυτοί που μόλις σταμάτησαν από την δουλειά τους
    αλλιως σύμφωνα με τα υπόλοιπα γραφόμενα ότι δικαιούχοι είναι μόνο αυτοί που έγιναν μακροχρόνιοι άνεργοι μόνο αυτό το δεκαπενθήμερο
    υπάρχει κανείς να μας πει τι ισχύει τελικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ