Πανελλαδικές, λήξη και έναρξη σχολικού έτους, Πανεπιστήμια, μέτρα προστασίας
Η καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 29 Απριλίου στο Υπουργείο Υγείας. Στην ενημέρωσησυμμετείχε και η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όπου από την πλευρά της ενημέρωσε σχετικά με την έναρξη των μαθημάτων και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων σταδιακά από τις 11 Μαΐου. Βασικά σημεία από την ενημέρωση της Υπουργού, ήταν η ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων, ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα, οι κανόνες και τα μέτρα στην τάξη και το διάλειμμα, ποιες δομές του Υπουργείου Παιδείας θα παρατείνουν την αναστολή λειτουργίας, καθώς και πότε ορίστηκε η λήξη του σχολικού έτους και η έναρξη του νέου.
Με πολλές αλλαγές και πρωτόγνωρες εικόνες η συνέχιση του σχολικού έτους
Παίρνοντας τον λόγο η κ. Κεραμέως, ενημέρωσε σχετικά με την αποκλιμάκωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Όπως ανέφερε, η επαναλειτουργία θα γίνει σταδιακά σε 2 φάσεις. Προβλέπεται επέκταση του σχολικού έτους έως 12 Ιουνίου και έναρξη νωρίτερα, στις 1 Σεπτεμβρίου. Δημοτικά Νηπιαγωγεία ενδεχομένως και μόνο αν κριθεί ασφαλές, θα λειτουργήσουν την 1η Ιουνίου. ΑΝ λειτουργήσουν, θα δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου.
Μισοί - μισοί και μέρα παρά μέρα οι μαθητές στα σχολεία
- Η λειτουργία των σχολείων θα γίνεται σε 2 ζώνες, με εκ περιτροπής υποτμήματα και διαίρεση τμήματος στα 2.
- Θα τηρείται απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ των μαθητών και μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τάξη τα 15 άτομα.
- Η προσέλευση των μαθητών θα γίνεται εκ περιτροπής. Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή το ένα τμήμα και Τρίτη - Πέμπτη το δεύτερο τμήμα, με εναλλαγή κάθε εβδομάδα.
- Τα ολιγομελή τμήματα, μέχρι 15 άτομα, θα λειτουργούν καθημερινά.
- Πρόγραμμα μελέτη στο σπίτι.
- Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού για γονείς μαθητών που τα τμήματά τους δεν θα λειτουργήσουν.
- Θα υπάρχουν αντισηπτικά στις τάξεις και φυσικός εξαερισμός.
- Καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.
- Σε διαφορετικά διαλείμματα οι μαθητές.
- Απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων.
- Μέριμνα για άδεια εκπαιδευτικών για ειδική άδεια.
- Δυνατότητα μη προσμετρούμενης απουσίας για μαθητές με ειδικό λόγο. Ζωντανή μετάδοση μαθήματος.
- Πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για διαχείριση συμπτωμάτων ή πιθανών κρουσμάτων στα σχολεία
- Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Οι μαθητές θα αξιολογηθούν με βάση των βαθμών 4μήνων.
- Παρατείνεται αναστολή λειτουργίας στα Ειδικά Σχολεία.
Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, τις επόμενες ημέρες θα σταλούν οδηγίες στα σχολεία για τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν.
Σχετικά με τα φροντιστήρια, είπε πως θα ακολουθήσουν στα στάδια των σχολείων, ενώ τα ξένων γλωσσών θα επαναλειτουργήσουν στις 18 Μαΐου, με ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση. Τήρηση των μέτρων που ισχύουν και στα σχολεία.
Σχετικά με τις πανελλαδικές 2020, ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής τους. Στις 15 Ιουνίου για ΓΕΛ και στις 16 Ιουνίου για ΕΠΑΛ, ενώ αναμένονται οδηγίες για τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.
ΙΕΚ: επαναλειτουργούν στις 18 Μαΐου με τους περιορισμούς, ενώ προβλέπεται εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.
ΕΠΑΣ: Επαναλειτουργούν στις 18 Μαΐου. Η λήξη του έτους θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου.
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Επιστρέφουν μόνο οι μαθητές του Β' κύκλου που αποφοιτούν. Οι λοιποί μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας. Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.
Ανώτατοι εκπαίδευση: Κανονικά εξ' αποστάσεως το ακαδημαϊκό εξάμηνο. Στις 25/5 εργαστήρια δια ζώσης, ενώ οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά αλλά αναμένονται οδηγίες.
Βιβλιοθήκες: Δεν αναμένεται η επαναλειτουργία τους.
Χώροι λατρείας: 4/5 ανοίγουν για ατομική προσευχή και 17/5 με τη συμμετοχή πιστών αλλά με αυστηρή τήρηση μέτρων .
Θα ακολουθήσουν σχετικές διατάξεις, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που θα ορίζουν αναλυτικά όλες τις πτυχές αναφορικά με την επαναλειτουργία δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η μασκα πριν 20 ημερες δεν χρειαζονταν και τωρα ειναι υποχρεωτικη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος θα καλυψει το κοστος χρησης μασκων σε μια 4μελη οικογενεια γυρω στις 10 μασκες ημερησιως επι 1 ευρω;
Ευτυχως ξερει να αντιγραφει........
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τα πανηγύρια....Όλοι τους..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΚΩΣ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ. ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΥΡΙΩΣ ΙΑΤΡΙΚΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ( ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ) ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ¨ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ"
ΑπάντησηΔιαγραφή