Quantcast

http://picasion.com/

Γιαννακάκης: «Γίνονται προσπάθειες για 100% αποζημίωση των αγροτών»

Σε ποια φάση βρίσκεται ο ΕΛΓΑ και τι γίνεται για να αντιμετωπίσει τις απανωτές αποζημιώσεις; Τι έπρεπε να έχει στο ταμείο του και τι έχει σήμερα; Ερωτήματα που πονοκεφαλιάζουν τους εκάστοτε Υπουργούς, Υφυπουργούς, Βουλευτές, φυσικά τους Συνεταιριστές και τους αγρότες, για τον πολύπαθο ασφαλιστικό οργανισμό. Ο Χρήστος Γιαννακάκης, μέλος του ΕΛΓΑ και Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, έμπειρος με χρόνια παρουσίας και παρεμβάσεων στον χώρο, τεχνοκράτης με «κοινωνικό πρόσημο», διότι γνωρίζει τι γίνεται και με την παραγωγή και όχι μόνο με τη διάθεση και την εμπορία στις αγορές, δίνει τις απαντήσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στο pellanews.gr και συγκεκριμένα στον δημοσιογράφο Παύλο Παπαδόπουλο:

Βέβαια, δεν είναι τα μόνα ζητήματα για τα οποία δίνει φως, αλλά μιλά και για τις δενδροκαλλιέργειες, τους Συνεταιρισμούς και τις επιλογές που υπάρχουν, τη νεοϊδρυθείσα Διεπαγγελματική, την Πέλλα και την Ημαθία που είναι «μία γη», τις εξαγωγές και την μετά κορωνοϊού εποχή.

Είστε πλέον στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, με ρόλο ενεργό εντός του ασφαλιστικού οργανισμού. Βλέπουμε συνεχώς, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, ζημίες συνεχόμενες, πολλές φορές πέραν του προβλεπόμενου. Μια πρώτη παρατήρηση θα ήθελα γι’ αυτό.

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δίνετε να απευθυνθώ στο αναγνωστικό σας κοινό και ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο της Πέλλας. Είναι γεγονός ότι με απόφαση του Υπουργού κ. Βορίδη ορίστηκα μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ και με τίς λίγες δυνάμεις μου θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην βελτίωση της λειτουργίας του Οργανισμού. 

Η τοποθέτησή μου όμως στην Διοίκηση, δεν ικανοποιεί το αίτημα που κατ’ επανάληψη έχω θέσει αυτό, της θεσμικής εκπροσώπησης του Αγροτικού κόσμου με στελέχη που θα διορίσουν τα όργανα των Αγροτών, όπως για παράδειγμα γίνεται με τον εκπρόσωπο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και τον εκπρόσωπο του σωματείου των εργαζομένων του ΕΛΓΑ.

Πιστεύω ότι μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τους Συνεταιρισμούς όπου δημιουργείται η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), θα αυξηθεί πάλι ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. και θα επανέλθει στα εννέα μέλη όπως ήταν πριν τέσσερα χρόνια, έτσι ώστε να οριστούν από την ΕΘΕΑΣ οι δύο εκπρόσωποι.

Τώρα όσον αφορά την αύξηση των ζημιών λόγω της Κλιματικής Αλλαγής, δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε γι’ αυτό, διότι είναι ηλίου φαεινότερο.

Απλά να αναφέρουμε ότι υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα η νέα σύμβαση για την εναέρια χαλαζική προστασία και έγινε η προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων φυσιγγίων ιωδιούχου αργύρου, για να μην παρατηρηθούν οι περσινές ελλείψεις. Τώρα απομένει να συνεργαστούμε στενά με την υπηρεσία του ΕΛΓΑ το ΚΕΜΕ, που επιτηρεί την υλοποίηση του προγράμματος, για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και την μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του συστήματος.

Σε τι φάση βρίσκεται ο Οργανισμός; Έχουν τεθεί ζητήματα στο τραπέζι, διότι βλέπουμε, για παράδειγμα, συνεχώς προβλήματα με έλλειψη προσωπικού για εκτιμήσεις κλπ. ή ακόμη και τις δυνατότητες του οργανισμού για αποζημιώσεις να «σφίγγουν».

Είναι πολύ λογικό επακόλουθο όταν οι ζημίες αυξάνουν, όταν οι ασφαλισμένοι αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν έγκαιρα τα ασφάλιστρά τους λόγω των τραγικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ο Οργανισμός να έχει πρόβλημα έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων. Και όχι μόνο να υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων αλλά και καθυστερήσεις στην έκδοση των εκτιμήσεων ζημιών.

Έχουμε φτάσει στα μισά του Απρίλη και ακόμη όλες οι εκτιμήσεις για τις καλοκαιριάτικες ζημίες δεν έχουν φύγει στην Αθήνα. Τι πιστεύω ότι πρέπει να γίνει.

Πρώτο, να επιστραφούν όλα τα κονδύλια που είχαν δεσμευτεί το 2015 από τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ, λόγω των γνωστών προβλημάτων και που εκτιμήθηκε ότι ήταν περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερο, στον Νόμο 3877/2010, που αφορά την λειτουργία του ΕΛΓΑ, στο άρθρο 7 παράγραφο δ), αναφέρεται ότι πόροι του Οργανισμού εκτός των εισφορών των αγροτών, είναι και η ετήσια επιχορήγηση του Κράτους η οποία φτάνει μέχρι το 20% επί των ετησίων εσόδων του ΕΛΓΑ, για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών. Δηλαδή θα μπορούσαν κάθε χρόνο να μπαίνουν στα ταμεία του Οργανισμού έως 33 εκατομμύρια ευρώ και από το 2011 μέχρι το 2019 θα έπρεπε να εισρεύσουν περίπου 297 εκατομμύρια. Και ξέρετε πόσα εισέρευσαν; Όχι πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, ξέχωρα τα 50 εκατομμύρια που αφαιρέθηκαν το 2015.

Ο κόσμος άρχισε να βλέπει μέσω διαδικτύου τις καταστάσεις με τις πληρωμές που αναμένονται. Μέχρι να γίνουν αυτά, ήρθαν συνεχείς βροχοπτώσεις αλλά και παγετός. Πώς τρέχουν τα ζητήματα αυτά, που μάλιστα προέκυψαν όλα μαζί;

Εκτός όμως από τις ταμειακές δυσχέρειες που υπάρχουν, έχουμε την εξαιρετικά βραδεία διαδικασία για την έκδοση των εκτιμήσεων, η οποία οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού, στο απαρχαιωμένο χειρόγραφο σύστημα εκτιμήσεων που εφαρμόζεται αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τις αποζημιώσεις των μονίμων στελεχών του Οργανισμού. Όλα αυτά οδηγούν σε υπέρμετρες καθυστερήσεις και σε αγανάκτηση τους ασφαλισμένους παραγωγούς. Όταν λοιπόν δεν έχουν πάρει όλοι ακόμη την προκαταβολή του 65% και έρχονται οι νέες ζημίες και καταστροφές, με τι κουράγιο να καλλιεργήσει ο παραγωγός και γιατί να παραμείνει στην Γεωργία ο νέος αγρότης. Τα προβλήματα λοιπόν είναι γνωστά, θα μπούν στο τραπέζι του διαλόγου απο την Διοίκηση του ΕΛΓΑ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα γίνει προγραμματισμός για την σταδιακή επίλυσή τους.

Διότι ο ΕΛΓΑ δεν είναι μόνο ασφαλιστικός Οργανισμός με την στενή έννοια του όρου αλλά εργαλείο πολιτικής για την στήριξη του αγροτικού κόσμου και το δυνάμωμα της αγροτικής οικονομίας. Είναι γνωστές εξ άλλου οι δηλώσεις των τοπικών σας Βουλευτών καθώς και του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέτζου, για την προσπάθεια που γίνεται από τον Υπουργό κ. Βορίδη για την εξόφληση του 100% των αποζημιώσεων. Ελπίζω να υλοποιηθεί σύντομα.

Χρόνια στη διοίκηση της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας. Στην Πέλλα, ο ΣΕΑΣ, ακόμη από την αρχική εμφάνιση του, ζήτησε τα φώτα σας. Μαζί με τους αγρότες της Πέλλας, έχετε δώσει κοινούς αγώνες, κάνατε κοινές συναντήσεις. Πώς βλέπετε αυτό το «δέσιμο» Πέλλας-Ημαθίας;

Εάν δείτε την δορυφορική εικόνα της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης , δεν θα διακρίνετε κανένα σύνορο μεταξύ Πέλλας και Ημαθίας. Επομένως δεν μας χωρίζει τίποτε, ενώ μας ενώνουν τα πάντα. Τα κοινά προϊόντα, οι κοινές ράτσες, τα κοινά προβλήματα και οι κοινές προσπάθειες. Έτυχε να ξεκινήσει πρώτα η Ημαθία την προσπάθεια αναδιοργάνωσης του Συνεταιριστικού Κινήματος και ακολούθησε αμέσως μετά και η Πέλλα. Αυτό που κάνουμε οι Συνεταιριστές των δύο περιοχών που στην ουσία είναι μία περιοχή, δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα. Αποτελεί παράδειγμα του συνεργατισμού για όλη την χώρα και βάζει τις βάσεις για το ξαναζωντάνεμα αυτού του παραγωγικού εργαλείου που είναι το μοναδικό για την οργανωμένη καθοδήγηση του πρωτογενούς τομέα, για την ορθολογική συνεργασία σε κοινά επωφελή βάση με τον Ιδιωτικό τομέα και την συγκροτημένη συνεργασία όλων των μετεχόντων στον παραγωγικό ιστό της Αγροτικής Οικονομίας .

Το «συνεταιρίζεσθαι» εστί…φιλοσοφείν ή είναι πλέον ένας μονόδρομος που οδηγεί στο μέλλον; Ένα πράγμα που στηρίζεται αλλά χτίσει και συνήθειες, νοοτροπίες στη σύγχρονη λειτουργία παραγωγής-αγοράς. Και κοντά σ’ αυτό θα ήθελα να συνδέσουμε και τη δυναμική των εξαγωγών, η οποία δεν είναι αμελητέα, αντιθέτως μάλιστα!

Το «Συνεταιρίζεσθαι» είναι το μοναδικό εργαλείο για να συσπειρώσεις μικρές παραγωγικές μονάδες σε σχήματα που θα συντονίζουν την παραγωγή προϊόντων που θέλει η αγορά, που θα αναλαμβάνουν την οργάνωση του πρωτογενή τομέα και θα δίνουν στην Εμπορία και στην μεταποίηση το προϊόν που θα πουληθεί με ασφάλεια. Ο Συνεταιρισμός είναι σαν τον στρατό αλλά στο επίπεδο της οικονομίας. Πολλοί καλοί στρατιώτες διάσπαρτοι, ανοργάνωτοι, δεν είναι Στρατός, αλλά ένα ασκέρι ατάκτων το οποίο όταν έχει να αντιμετωπίσει, τους Οργανωμένους αντιπάλους του, τότε η αποτυχία είναι το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα.

Έτσι είναι και στον Ελληνικό Αγροτικό τομέα ο οποίος έχει μικρό και κατακερματισμένο κλήρο και χωρίς την συσπείρωση και οργάνωση , ούτε καθοδήγηση σωστή μπορεί να έχει για το πώς θα καλλιεργήσει μειώνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας την στρεμματική απόδοση, ούτε διαπραγματευτική δύναμη στην αγορά έχει. Το «Συνεταιρίζεσθαι» λοιπόν δεν είναι «φιλοσοφείν» αλλά το Διεθνώς εφαρμοζόμενο σύστημα «παράγειν επωφελώς» .

Βέβαια υπάρχει και το κακό παρελθόν.

Αλλά είναι πλέον συνείδηση όλων και της πλειοψηφίας των συνεταιριστών και της πλειοψηφίας των ιδιωτών και των Κρατικών λειτουργών ότι Αγροτικός Τομέας χωρίς Συνεταιρισμούς οδηγεί στην αποτυχία. Θα φροντίσουμε λοιπόν, με την καθιέρωση συστήματος τακτικών Κρατικών ελέγχων, να εμπεδώσουμε την εικόνα που πρέπει για να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη του Αγροτικού κόσμου προς το σπουδαιότερο εργαλείο που έχει. Διότι όπως λένε και οι Γερμανοί συνάδελφοι Συνεταιριστές «καλή είναι η εμπιστοσύνη αλλά ο έλεγχος είναι ακόμη καλύτερος». Αυτό εξ άλλου το απαιτούν και όλοι εκείνοι οι Συνεταιριστές οι οποίοι αδίκως δυσφημούνται από τα λάθη που ενδεχομένως να υπήρξαν στο παρελθόν .

Να πάμε στη Διεπαγγελματική, που αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα και η δημιουργία της ολοκληρώθηκε, παρουσία του Υπουργού Μ. Βορίδη και της νέας ηγεσίας του Υπουργείου. Τι θετικό θα φέρει η οργάνωση στα αγροτικά και συνεταιριστικά πράγματα της χώρας;

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων και Αχλαδιών που πρόσφατα απέκτησε Νομική Οντότητα και εντός των επομένων ημερών θα υποβληθεί ο φάκελος στο Υπουργείο για την αναγνώρισή της και με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο, ήταν κάτι που χρόνια το ετοιμάζαμε αλλά τώρα μπορέσαμε να υλοποιήσουμε μετά την τροποποίηση του Νομοθετικού πλαισίου από τον Υπουργό κ. Βορίδη .

Συμμετέχει ο ΣΕΑΣ από την Πέλλα, η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών από την Ημαθία, η Ένωση Κονσερβοποιών και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Ο τρόπος δόμησης του καταστατικού δίνει την δυνατότητα συμμετοχής παραγωγικών φορέων -Συνεταιριστικών και Ιδιωτικών-από όλη την Ελλάδα και για όλα τα προϊόντα για τα οποία συστάθηκε, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα πολύ σοβαρό εργαλείο προγραμματισμού της παραγωγής, καθοδήγησης, διαφήμισης και εκπροσώπησης σε Εθνικό, Κοινοτικό και Διεθνές επίπεδο. Η συμμετοχή είναι κατά 50% από τους Συνεταιρισμούς και κατά 50% από την Μεταποίηση και Εμπορία. Είναι ένα εργαλείο που θα βάλει στο ίδιο τραπέζι, την παραγωγή, την μεταποίηση, την εμπορία, τους μεταφορείς, τους διακινητές υλικών συσκευασίας, τους φυτωριούχους, τα εργαστήρια, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα, τα Πανεπιστήμια και κάθε τομέα που συμμετέχει πολύ ή λίγο στον παραγωγικό μηχανισμό.

Η Διεπαγγελματική λοιπόν είναι το μέσο για να συντονίσουμε την λειτουργία μας σε πολλαπλά επίπεδα. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν γινόταν, με αποτέλεσμα να έχουμε συνολική οπισθοδρόμηση της παραγωγής, της μεταποίησης και εμπορίας των πυρηνοκάρπων αλλά και αχλαδιών. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, διότι έχει ωριμάσει στην συνείδηση όλων ότι όταν είμαστε οργανωμένοι, μόνο θετικά οφέλη μπορούμε να έχουμε.

Επίσης αυτό που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι ότι οι αποφάσεις στην δική μας Διεπαγγελματική παίρνονται με την αυξημένη πλειοψηφία του 80% και για τα εξαιρετικά θέματα της υποχρεωτικότητας για όλο τον κλάδο, με το 100%.

Δημιουργούνται επίσης Εθνικές Επιτροπές προϊόντος στον πρωτογενή τομέα , κλαδικές συνελεύσεις και καθιερώνεται κάθετος μηχανισμός για την όσο το δυνατό καλύτερη συνεργασία μεταξύ των φορέων.

Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι οι Διεπαγγελματικές δεν επιτρέπεται να μετέχουν σε διαπραγματεύσεις που αφορούν τις τιμές. Και για να είμαστε ακόμη πιο ξεκάθαροι απαγορεύεται ρητά με ποινή άρσης της αναγνώρισης.

Μετά από την παύση των πάντων, την περίοδο που διανύουμε με την περίπτωση του κορωνοϊού, πώς βλέπετε την επαναφορά; Ο εξαγωγικός τομέας, αν θυμάμαι καλά, είχε πάρει τα πάνω του και πάνω εκεί, ήρθαν τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας. Τι βλέπετε για το μετά;

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολύ κρίσιμο για την φετινή παραγωγή των πυρηνοκάρπων. Έρχονται τα αραιώματα, η συγκομιδή των πρώιμων κερασιών και βερυκόκων και ακολουθεί ο μεγάλος όγκος της συγκομιδής των ροδακίνων. Η απουσία των εργατών γης από την Αλβανία, την κύρια πηγή εύρεσης εποχιακού εργατικού δυναμικού, είναι κάτι που με ανησυχεί πάρα πολύ . Θα πρέπει να σημειώσω ότι από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας της οποίας προΐσταται ο κ. Τσιόδρας, υπάρχει απάντηση στο αίτημά μας το οποίο διαβίβασε και υποστήριξε ο Υπουργός κ. Βορίδης ότι δεν θα επιτραπεί το άνοιγμα των συνόρων για ένα μήνα ακόμη. Αυτό είναι μία εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση της οποίας έγινα γνώστης σήμερα (σ.σ.: Δευτέρα 13/4, όπου και δόθηκε η συνέντευξη). Επίσης η είσοδος εργατών από Κοινοτική χώρα όπως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προϋποθέτει υποχρεωτική καραντίνα για δεκατέσσερις ημέρες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα τεράστια και μάλιστα στο ξεκίνημα των παραγωγικών εργασιών.

Επίσης δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν οι Διεθνείς αγορές και πως θα λειτουργήσει το καταναλωτικό κοινό στην αγορά των φρέσκων φρούτων. Εμείς από την πλευρά μας κινούμαστε στην κατεύθυνση της δημιουργίας διαφημιστικής καμπάνιας για την προβολή των ευεργετημάτων από την κατανάλωση φρέσκων φρούτων στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Ταυτόχρονα έχουμε υποβάλει σειρά προτάσεων με άλλους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την οικονομική στήριξη των προϊόντων με μέτρα που θα περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων και αντίστοιχα μέτρα με αυτά που υπήρξαν μετά το Ρωσικό εμπάργκο. Παράλληλα ήρθαμε σε επαφή με τον Οργανισμό «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» για να δημιουργήσουμε οδηγίες που θα αφορούν την διαδικασία αποθήκευσης, συντήρησης και συσκευασίας έτσι ώστε τα προϊόντα μας να βγουν στην αγορά με προδιαγραφές και μεθόδους που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις υγιεινής. Τέλος ελπίζουμε ότι η κατανάλωση κομπόστας ροδακίνου θα έχει αυξητικές τάσεις, έτσι ώστε να καλύψει την απώλεια που είχε από την επιβολή των δασμών στην Αμερικάνικη αγορά.

Όπως αντιλαμβάνεστε οι προσπάθειες του Οργανωμένου παραγωγικού συστήματος κινούνται σε πολλαπλά επίπεδα. Υπάρχει ήδη συνεννόηση στον βαθμό που αυτή είναι επιθυμητή από την μεγάλη πλειοψηφία των εμπλεκομένων μερών και αυτό είναι μία ένδειξη ότι η Οργάνωση είναι το μόνο όπλο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ελπίζω ότι με το εργαλείο της Διεπαγγελματικής, με την κατανόηση ότι όλοι μαζί μπορούμε και με την έντιμη, διάφανη, δημοκρατική και καλοπροαίρετη συνεργασία θα πετύχουμε. Εξάλλου έχουμε και την υποστήριξη του τύπου και των ΜΜΕ και αυτό ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας. Σας ευχαριστώ.

6 σχόλια:

  1. οργανοτικοτητα, φρέσκες ιδέες, στρατηγική καινοτομία, ανέλιξη, όραμα κτλπ άλλα κυρίως το μέλλον σε μια φωτο.
    ξέρει πόση είναι η καλιεργουμενη γη της Ελλάδας? οκ δυσκολο.
    άντε, του νομού του?
    και αν ναι ποσά είναι ακαλλιέργητα?

    ΥΓ δεν διάβασα την συνέντευξη γιατί είχα μια κρατημένη από άλλη χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προς τα που ειναι ρε παιδια ο ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΣ...ΝΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για όσους δεν το καταλάβετε, έρχονται εκλογές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμα τον βάλεις μαζί με τον Βορίδη σε ένα χωράφι με δέντρα δεν θα μπορεί να βγεί.Θα χάσει τον δρόμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο συγκεκριμένος ενδιαφέρεται μόνο για το προσωπικό του συμφέρον και της εταιρίας που εκπροσωπεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό δεν είναι κακό, το θέμα είναι τι κάνουν οι άλλοι που δεν τους εκπροσωπεί.....

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ