Quantcast

http://picasion.com/

Ενίσχυση 800 ευρώ: Προστίθενται 160.000 δικαιούχοι - Ποιες είναι οι νέες κατηγορίες

Στην ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ μπαίνουν νέες κατηγορίες δικαιούχων και ειδικότερα 160.000 εργαζόμενοι που έμεναν εκτός των μέτρων. Η προσθήκη των νέων κατηγοριών αναμένεται με υπουργική απόφαση την οποία αναμένεται να υπογράψει σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. Πρόκειται για συγκεκριμένες ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι περνούν... κάτω από ραντάρ της «Εργάνης» για την μισθωτή απασχόληση και γι αυτό εξαιρούνταν μέχρι τώρα.

Όπως και οι υπόλοιποι μισθωτοί δεν αποκλείεται να κληθούν να υποβάλλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για να πληρωθούν τα 800 ευρώ. Η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή των 800 ευρώ είναι 27-30 Απριλίου, ενώ η τρίτη και τελευταία καταβολή του πρώτου πακέτου αναμένεται 5-10 Μαΐου.

Βασική προϋπόθεση για όλες τις νέες κατηγορίες δικαιούχων, είναι να μην έχουν λάβει επίδομα ανεργίας εντός του πρώτου 4μήνου του 2020, δηλαδή από την 1.1.2020 έως 30.4.2020. Αναλυτικά οι νέες κατηγορίες δικαιούχων, είναι:

- Λατόμοι
- Ασβεστοποιοί
- Δασεργάτες
- Ρητινοσυλλέκτες
- Καπνεργάτες
- Αγγειοπλάστες
- Κεραμοποιοί
- Πλινθοποιοί
- Μισθωτοί επισκευαστικών ζωνών
- Μουσικοί και τραγουδιστές μέλη των οικείων σωματείων
- Ηθοποιοί
- Υποδηματεργάτες
- Χειριστές, βοηθοί χειριστών κινηματογράφου
- Ελεγκτές και ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου
- Τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης
- Ταξιθέτες θεάτρου και κινηματογράφου
- Χειριστές σκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών και λοιπών μηχανημάτων
- Μισθωτοί τουριστικού επισιτιστικού κλάδου – δηλαδή επισιτιστικά επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, δηλαδή Σεφ, μάγειρες, γκαρσόνια, κ.λπ.
- Χορευτές μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
- Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
- Οικοδόμοι οι οποίοι έλαβαν το δωρόσημο Πάσχα 2020 από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.
- Φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Β του υπ. Εργασίας καθώς και στο μητρώο Α εφόσον είναι ασφαλισμένοι στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και φέρουν το ειδικό βιβλιάριο
- Ξεναγοί υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και συγκεκριμένα στην πλατεία Συντάγματος όπου και τηρείται το μητρώο τους
- Αποκλειστικές νοσοκόμες που είναι συνδεδεμένες με το ειδικό μητρώο του υπ. Υγείας
- Δικαιούχοι τακτικής ανεργίας με λήξη κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 – πρόκειται για τους περίπου 3.000 εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό που δεν συμπεριλαμβάνονταν μέχρι τώρα στην δίμηνη επέκταση τακτικής ανεργίας, καθώς το επίδομα γι αυτούς είχε λήξει από τον Δεκέμβρη
- Εργαζόμενοι σε αυτοχρηματοδοτούμενα ΝΠΙΔ
- Εργαζόμενοι που διασταυρώνονται από το υποκατάστημα του e-Ε.Φ.Κ.Α. Ουρανούπολης Αγ. Όρους
- Εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία στην ΔΕΘ Helexpo ΑΕ
- Ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής

Στην πρώτη πληρωμή που ολοκληρώθηκε την Μ. Πέμπτη πληρώθηκαν τα 800 ευρώ σε 686.010 δικαιούχους. Στην "Εργάνη¨ έχουν δηλωθεί σε αναστολή πάνω από 866.000 εργαζόμενοι, ενώ 781.000 έχουν υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr. 

Μακροχρόνια άνεργοι


Έως τις αρχές Μαΐου αναμένεται να πληρωθούν και τα 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια άνεργους. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση δικαιούχοι της νέας επιδότησης είναι - όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr - μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου (συμπλήρωσαν δηλαδή 12 μήνες και πάνω στο μητρώο) από 1/4/2019 και μετά και διατηρούν την ιδιότητα αυτή μέχρι τις 16 Απριλίου 2020 (ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης).

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται μετά από έλεγχο στο Μητρώο εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων μακροχρόνια ανέργων από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, εφόσον διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

α) Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το Μητρώνυμο.

β) Ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών.

γ) Ο αριθμός Μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ).

δ) Ο αριθμός φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

ε) Ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Οι άνεργοι θα κληθούν να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στον ψηφιακό κόμβο του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο του μέτρου, επιδοτούνται οι «νέοι» μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι πέρασαν το κατώφλι της μακροχρόνια ανεργίας τον τελευταίο χρόνο, από 1η Απριλίου 2019 και μετά. Πρόκειται για έναν πληθυσμό 175.000 μακροχρόνια ανέργων, οι 20.000 εκ των οποίων επιδοτούνται ήδη με τα 200 ευρώ μηνιαίως και έχουν ήδη ενταχθεί στην επέκταση της επιδότησης για 2 μήνες (λαμβάνουν δηλαδή ήδη τα 400 ευρώ), Οι 155.000 που δεν επιδοτούνται και εξ αυτού του λόγου εξαιρούνταν και από ειδική ενίσχυση μπαίνουν και αυτοί στα μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η δαπάνη για την δράση προβλέπεται στα 65 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

2 σχόλια:

  1. Καλημερα και Χρονια πολλα.Θα ηθελα να κανω μια παρατηρηση σημερα επεβαλλα την δηλωση για τα 800 ευρω για τις επιχειρησεις και η ημερομηνια δεν με πιανει γιατι ανοιξα τον Σεπτεμβριο.Θα σας παρακαλουσα να το αναφερετε γιατι ειμαστε καινουργια επιχειρηση και θα μας αναγκασουν να κλεισουμε χωρις βοηθεια.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι νεες επιχειρησεις δεν δικαιουνται τα 800 ευρω γιατι εμεις δεν κλεισαμε με υπουργικη εντολη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ