Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αμπελώνες Νάουσας και Αμυνταίου: Αριστουργηματικός ο τρύγος του 2019

Ως η χρονιά της εικοσαετίας χαρακτηρίζεται ο τρύγος του 2019 για τους αμπελώνες της Νάουσας και του Αμυνταίου
«Σήμερα, στα πρόθυρα της άνοιξης του 2020, χαμογελάω όταν σκέφτομαι ότι το 2019 ήταν η χρονιά της εικοσαετίας, τόσο για τη Νάουσα όσο και για το Αμύνταιο» αναφέρει ο πρόεδρος και οινοποιός του

κτήματος Κυρ-Γιάννη Στέλιος Μπουτάρης. Στο πλαίσιο της πρόσφατης αναφοράς του για τον τρύγο της προηγούμενης χρονιάς, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπουτάρης τονίζει χαρακτηριστικά «θα μπορούσε να γράψει βιβλίο κανείς για τη χρονιά του 2019. Εγώ θα περιοριστώ σε λίγες λέξεις: καταπληκτικά χρώματα και αρώματα, φαινολική ωριμότητα που αγγίζει την τελειότητα και κυρίως, πολύ νόστιμα στο στόμα!».

Βροχερή άνοιξη

Μια βροχερή άνοιξη ακολούθησε ένα κρύο και με πολλά χιόνια το χειμώνα, οψιμίζοντας τη χρονιά κατά 15 μέρες. Οι ήπιες βροχές συνεχίστηκαν μέχρι την αρχή του καλοκαιριού αλλά ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ήταν εξαιρετικοί για την ωρίμανση των σταφυλιών, με ζέστη χωρίς ακρότητες και μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας. Ο τρύγος ξεκίνησε χωρίς κανένα άγχος – όσο αυτό μπορεί να είναι δυνατό-, όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση για τον τρύγο της Κυρ Γιάννη, και συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, μαζεύοντας καθημερινά ώριμα σταφύλια.


Αριστα στο Ξινόμαυρο Νάουσας


Χαρακτηρισμένο ως ΠΟΠ το Ξινόμαυρο Νάουσας, δεν θα μπορούσε να λείπει από τα τοπ κρασιά του ελληνικού αμπελώνα. Ο τρύγος για το Ξινόμαυρο Νάουσας ολοκληρώθηκε στα μέσα του Οκτωβρίου 2019, με υγιέστατα σταφύλια και επιθυμητή ωριμότητα. Παράλληλα, τα κρασιά όλων των ποικιλιών του κτήματος Κυρ Γιάννη (Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon) ήταν υψηλόβαθμα, με εξαιρετική οξύτητα, σκουρόχρωμα, με έντονη αρωματική έκφραση, όγκο και πλούσια δομή.

Φρουτώδη αρώματα

Παρόμοια με τη Νάουσα εξελίχθηκαν οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου, και στο Αμύνταιο Φλώρινας. Ο τρύγος εκεί ξεκίνησε μετά τις 26 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc και ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου με το Ξινόμαυρο. Τόσο οι πρώιμες λευκές, όσο και οι πρώιμες ερυθρές ποικιλίες είχαν πολύ καλά αρώματα, οξύτητα και στρογγυλή δομή. Ο Ροδίτης έδωσε κρασιά με τυπικά αρώματα της ποικιλίας ενώ το Ξινόμαυρο Αμυνταίου έδωσε κρασιά ικανοποιητικής ωριμότητας, με πολύ καλό χρώμα, δομή και εξαιρετικά φρουτώδη αρώματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ