Quantcast

http://picasion.com/

2 νέοι θάνατοι και 17 νέα κρούσματα

Στις 9 Μαΐου μεταφέρονται οι εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά
Την καθημερινή απογευματινή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, πραγματοποίησαν από κοινού, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Πριν την έναρξη της ενημέρωσης, ανακοινώθηκε πως την Τρίτη 27 Απριλίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί το διάγγελμα του Πρωθυπουργού σχετικά με το σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αναλυτική ενημέρωση από τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρλαδιά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Τσιόδρας, επιβεβαιώθηκαν 17 νέα κρούσματα στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 2.534. 580 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.228 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

43 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών, οι 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 89% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό θανάτων στη χώρα να ανέρχεται στους 136 (364 γυναίκες). Ο μέσος όρος των νεκρών είναι τα 74 έτη. 65 συμπολίτες μας εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 66.094 τεστ.

Σχετικά με κάποια νέα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού είπε πως, πέρα από τα γνωστά, βήχας, ξερόβηχας (ίσως με απόχρεμψη και το λαχάνιασμα, προστέθηκαν οι κρυάδες, ρίγος, οι μυαλγίες, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, διαταραχής γεύσης η όσφρησης ανάμεσα στα συμπτώματα.

Σχετικά με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανέφερε πως η Επιτροπή εισηγήθηκε την επανέναρξή τους, η οποία πρέπει να γίνει σταδιακά και με κριτήρια, ενώ σχετικά με τη χρήση μάσκας, ανέφερε πως η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία της πως αυτές θα είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους -τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους πελάτες-όπως παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κουρεία και κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ. 

Η σταδιακή άρση των μέτρων μπορεί να συνοδευτεί από εκ νέου κυκλοφορία της νόσου, άρα όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσα επακολουθήσουν δεν είναι επάνοδος στην κανονικότητα. Είναι δύσκολο στάδιο και συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας, εμείς οι επιστήμονες θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού. Δεν θέλουμε να τραυματιστεί η επιστροφή μας στην μερική κανονικότητα. Εξακολουθούμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα υγιεινής και απόστασης. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να είναι καταστροφική και να ξυπνήσει ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση». 

Το πρώτο Σάββατο μετά την άρση οι εορτασμοί της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκίνησε την ενημέρωσή του λέγοντας πως αυτή η εβδομάδα είναι ιδιαίτερη, καθώς ισχύουν στο έπακρο τα μέτρα, ενώ παράλληλα προετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα και την άρση των μέτρων. «Από την επόμενη εβδομάδα το στοίχημά μας θα είναι η κυκλοφορία τηρώντας όλα τα μέτρα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρούνται οι κανόνες. Η καθημερινότητά μας μέχρι να βρεθεί εμβόλιο δεν θα είναι ίδια», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, λέγοντας πως αναλυτικές οδηγίες θα δοθούν αμέσως μετά την αυριανή ενημέρωση του Πρωθυπουργού. 


Σχετικά με την άρση των μέτρων, ανέφερε πως τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας. Γιατί η σταδιακή άρση δεν σημαίνει παύση της μετάδοσης του ιού. Θα έχουμε κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους και πιθανότατα να χρειαστεί να παρθούν ξανά μέτρα που θα αρθούν.

Υπενθύμισε πως την Πρωτομαγιά θα ισχύουν κανονικά τα μέτρα και απαγορεύονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε πως οι απεργιακές συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων, δηλαδή στις 9 Μαΐου, καλώντας τα Σωματεία Εργαζομένων και τις πολιτικές δυνάμεις να σεβαστούν την κατάσταση και τον αγώνα του νοσηλευτικού συστήματος και να μεταφέρουν τις κινητοποιήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ