Φτιάξε μόνος σου αντισηπτικό με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Τα αντισηπτικά προϊόντα τείνουν να γίνουν δυσεύρετα και στην Ημαθία λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού. Μια λύση για όσους έχουν πρόβλημα να προμηθευτούν τις απαραίτητες για την οικογένειά τους ποσότητες, είναι η κατασκευή του δικού μας αντισηπτικού. Ο ΠΟΥ μάλιστα, έχει δημοσιεύσει
οδηγίες για το πώς μπορείς να φτιάξεις αποτελεσματικό αντισηπτικό μόνος σου στο σπίτι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πώς αν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε καθάρισμα των χεριών με σαπούνι και νερό και αντισηπτικό τότε πρέπει να προτιμάμε το πρώτο. Όταν όμως οι συνθήκες επιτρέπουν μόνο τη χρήση αντισηπτικού τότε θα πρέπει να ξέρεις ότι ένα αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% αλκοόλ μπορεί να σε προστατεύσει επαρκώς από μικρόβια και βακτήρια –και από το να τα μεταφέρεις σε άλλους.

Ας δούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Αρχικά θα χρειαστείς ένα δοχείο δέκα λίτρων, για να αναμίξεις τα υλικά.

Τα υλικά που χρειάζεσαι είναι τα εξής:

8333 ml οινόπνευμα 96% (εναλλακτικά 7515 ml ισοπροπυλική αλκοόλη 99,8%)
417 ml οξυζενέ 3%
145 ml γλυκερίνη

Εκτέλεση:

Ρίχνεις στο δοχείο το οινόπνευμα. Προσθέτεις στο δεύτερο βήμα το οξυζενέ. Τέλος, ρίχνεις τη γλυκερίνη, η οποία (προσοχή) έχει την τάση να κολλάει στα τοιχώματα του δοχείου της. Έτσι αφού το αδειάσεις το γεμίζεις με αποσταγμένο νερό, ή νερό που το έχεις βράσει και το έχεις αφήσει να κρυώσει, ανακινείς ελαφρώς, και ρίχνεις στο μπιτόνι.

Γεμίζεις το υπόλοιπο μπιτόνι με νερό αποσταγμένο, ή βρασμένο που έχει κρυώσει, μέχρι την ένδειξη των 10 λίτρων. Βιδώνεις το καπάκι του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να εμποδίσεις το οινόπνευμα να εξατμιστεί.

Ανακατεύεις το μείγμα, κουνώντας ελαφρώς το μπιτόνι, μοιράζεις το περιεχόμενο στις μικρότερες συσκευασίες που θες να χρησιμοποιήσεις και τις αφήνεις 72 ώρες πριν τις χρησιμοποιήσεις προκειμένου να σκοτωθούν τυχόν σωματίδια από το αλκοόλ ή από το πλαστικό της συσκευασίας.

Δείτε εδώ το επίσημο έγγραφο του ΠΟΥ σε PDF στα αγγλικά

1 σχόλιο:

  1. Σε περιπτωση που δεν εχετε αντισηπτικά
    χρησιμοποιείται οινοπνευμα ανω τον 70% > 95%

    1 vaporizer 100ml
    ( Essential Oil 2 drops )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ