Όταν ο Καραμανλής μιλούσε σε 5.000 Βεροιώτες

Τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, τις αλιεύσαμε από την ιστοσελίδα veriahistory.gr. Αποτυπώνουν την έλευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως πρόεδρος της Ε.Ρ.Ε. στη Βέροια και την προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Ωρολογίου. Όπως βλέπετε και στις διπλανές φωτογραφίες, χιλιάδες
Βεροιώτες έδωσαν βροντερό «παρών» στη συγκεκριμένη πολιτική εκδήλωση. Σύμφωνα με τους εκτιμητές εκείνης της εποχής πάνω από 5.000 άνθρωποι αποθέωσαν τον πρωθυπουργό και ο παλμός ήταν ιδιαίτερα δυναμικός.
Η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις (ΕΡΕ) ήταν ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα, αμιγώς προσωποπαγές που ιδρύθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1956 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το οποίο έλαβε μέρος στις αμέσως εκλογές του Φεβρουαρίου 1956, κερδίζοντας στη σειρά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, των ετών 1956, 1958 και 1961, με την τελευταία χαρακτηρισθείσα «βίας και νοθείας», προκαλώντας τον λεγόμενο «Ανένδοτο Αγώνα» εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ηγείτο τότε ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Τη δράση του κόμματος αυτού έβαλε τέλος η επελθούσα στη συνέχεια δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967, όπου και δεν επανεμφανίσθηκε πλέον στη πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Η διακυβέρνηση της χώρας από την ΕΡΕ, που κατέστη πράγματι αρχηγικό κόμμα, εφαρμόζοντας διακυβέρνηση πυγμής, «συνέπεσε» με την περίοδο της μεγαλύτερης έντασης του λεγομένου ψυχρού πολέμου και παρότι οι οπαδοί της χαρακτήρισαν την περίοδο εκείνη «χρυσή οκταετία» εντούτοις επιβαρύνθηκε με το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα και αστυφιλία που παρατηρήθηκε στην νεότερη ελληνική ιστορία.
Συνέπεια αυτών είναι τα περισσότερα στοιχεία και δείκτες ανάπτυξης της περιόδου εκείνης να παρουσιάζουν πλασματική εικόνα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ