Quantcast

http://picasion.com/

Τα μέτρα για την οικονομία: Αποζημίωση 800€ για εργαζόμενους

Απαγόρευση απολύσεων
Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου σε 600.000 εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με εντολή του κράτους, για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοιού. Ταυτόχρονα νομοθετείται η απαγόρευση απόλυσης των εν λόγω εργαζομένων και όποια απόλυση γίνεται θα θεωρείται άκυρη. Το υπουργείο Εργασίας βάζει στο τραπέζι δέσμη μέτρων – από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία του οικονομικού επιτελείου – προκειμένου να στηριχθεί η πληγωμένη οικονομία και αγορά εργασίας. Αναλυτικά για τους εργαζόμενους προβλέπεται:

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 2ο πακέτο

Αναστέλλονται για 4 μήνες:
  • Καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ
  • Καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών
  • Καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων
  • Προϋπόθεση για αναστολή είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας
Αποζημίωση 800 ευρώ για όσους σταμάτησαν να εργάζονται


Στα 800 ευρώ θα ανέλθει, τελικώς, η αποζημίωση προς τους πολίτες των οποίων ανεστάλη η σύμβαση λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Όπως επί λέξει είπε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου που είναι σε εξέλιξη, όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος περίπου, στα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Εξάλλου, συνέχισε, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου για τους περίπου 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες, σημείωσε κλείνοντας τη σχετική ανακοίνωση ο υπουργός.

Μείωση ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε επίσης ότι μειώνεται στο 6% από 24% ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ. Η μείωση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των προϊόντων.

Παρεμβάσεις για ακίνητα -Τι θα ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε και παρεμβάσεις και στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης την άμεση πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες.

Παρεμβάσεις και από τις τράπεζες

Ως προς τις τράπεζες δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, σημείωσε. Τέλος, τόνισε ότι τα τραπεζικά καταστήματα μένουν ακόμα ανοιχτά αλλά θα δοθούν οδηγίες για προστασία εργαζομένων και συναλλασσόμενων.

Γεωργιάδης: 800 ευρώ ενίσχυση για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες

Δέσμη έξι χρηματοδοτικών εργαλείων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της δεύτερης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι όλα τα μέτρα συνδέονται με διατήρηση των θέσεων εργασίας, πριν την ανακοίνωση των μέτρων υπογράμμισε ότι η αγορά έχει ομαλοποιηθεί και προσέθεσε : «Από αυτή κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω, κρινόμαστε άπαντες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι πολίτες».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι:

Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα ‪15 Μαρτίου-30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως ‪30/9/2020‬.

Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ. Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Βρούτσης: Οι εργοδότες δεν πρέπει να προχωρούν σε απολύσεις

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις ούτε να λειτουργούν σε καθεστώς πανικού. Σημείωσε ωστόσο ότι δυστυχώς η εικόνα της αγορά εργασίας για τον Μάρτιο είναι από απογοητευτική έως τραγική. Όπως ξεκαθάρισε, όλα τα μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή για αυτό και ως κυβέρνηση λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα, δήλωσε.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους έκανε λόγο για ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους και ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζόμενου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή. Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη, εξήγησε.

Παράλληλα, ο κ .Βρούτσης ανακοίνωσε την παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για άλλους 2 μήνες, για όσους εργαζόμενους λήγει η προθεσμία στις 31 Μαρτίου και την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών & εισφορών για επιχειρήσεις.

6 σχόλια:

  1. Εμμέσως πλην σαφώς η κυβέρνηση μας λέει ότι μη περιμένετε από 1 Απριλίου να ανοίξουν τα καταστήματα και να γυρίσουμε στη καθημερινότητά μας. Αυτό θα μας πάρει κάποιους μήνες. Κατά τα άλλα η χώρα μας ήταν απολύτως θωρακισμένη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια απαντηση απο ειδικο για την περιπτωση ,ενας ιδιοκτητης Καφετεριας θα παρει τα 800 ευρω ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα πάρουμε τον μπαμπαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα πάρουμε τον μπαμπαλα!! Αδέρφια ελεύθεροι επαγγελματίες το μόνο που θα πάρουμε είναι τα 800ευρω γιατί όλα αυτά θα τα πάρουνε του φοτωγραφικα πρώτα τα ξενοδοχεία οι μεγάλες επιχηρησεις όπως τα ΕΣΠΑ γιατί άμα ήθελαν να βοηθήσουμε τη θα πει αναστολή των υποχρεώσεων πληρωμής προς το κράτος για τρεις μήνες?? Δεν θα τα βρούμε μπροστά μας?? Και μάλιστα ξετηναγμενοι!! Χαριστετα ρε παλικαρια!! Μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους ήταν είναι και θα είναι για πάντα αυτό κολοκρατους τώρα θα το μάθουμε πως λειτουργη??? Πάντως μπράβο τους για τα σκληρά μέτρα που πήρανε γι'αυτό έχουμε και τα μικρότερα ποσοστά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο τους για τα σκληρά μέτρα; Αμ το θέλεις κι εσύ το χαράτσι σου σε 3 μήνες, για να στανιάρεις.

      Διαγραφή
  5. ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣ ΠΑΜΕ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΨΗΛΟ ΓΑΖΙ ΚΑΙ ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ