Quantcast

http://picasion.com/

Και τελικά, το ατύχημα έγινε!

Το «φαινόμενο» της καύσης αγροτικών εκτάσεων στον κάμπο της Ημαθίας καλά κρατεί και φέτος. Μικρές ή μεγαλύτερες εστίες φωτιάς ξεπηδούν η μία μετά την άλλη σε διάφορα σημεία του κάμπου, από αγρότες που επιχειρούν να κάψουν τα υπολείμματα των καλλιεργειών ή τα αγριόχορτα που
συνορεύουν με τα χωράφια τους. Κάποιες από αυτές όμως συχνά ξεφεύγουν από τον έλεγχο με αποτέλεσμα να απειλούν περιουσίες τρίτων, όπως χωράφια και αγροτικές αποθήκες, ακόμα και τη ζωή των ίδιων των αγροτών. Στις περιπτώσεις όμως που οι καλλιέργειες βρίσκονται δίπλα σε οδικό δίκτυο, υπάρχει και ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, λόγω του πυκνού καπνού που μειώνει την ορατότητα των οδηγών.
Η Πυροσβεστική έχει κάνει πολλάκις στον παρελθόν, συστάσεις προς τους καλλιεργητές για αποφυγή καύσης δίπλα σε Εθνικές Οδούς και την Εγνατία Οδό, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχο με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Ειδικά στην Εγνατία Οδό Βέροιας - Θεσσαλονίκης, οι περιπτώσεις αυτές πέρυσι ήταν πολύ συχνές, με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ημαθίας να τρέχουν σχεδόν ταυτόχρονα σε διάφορα περιστατικά επί της Εγνατίας και στο υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο. 
Και το ατύχημα τελικά έγινε. Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 στην Εγνατία Οδό Βέροιας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του ΣΕΑ Πλατάνου, όπου αυτοκίνητα παγιδεύτηκαν από τον πυκνό καπνό από καύση ξερόχορτων παραπλεύρως της Εγνατίας. Με αποτέλεσμα; Καραμπόλα 7 οχημάτων! (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ). Αυτή τη φορά ευτυχώς ήταν μόνο ατύχημα και δεν κόστισε ανθρώπινες ζωές, παρά μόνο σοβαρές υλικές ζημιές, πολλούς σοκαρισμένους ανθρώπους, ενεργοποίηση τεσσάρων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών από δύο νομούς, Ημαθίας και Θεσσαλονίκης, κλιμακίων της Τροχαίας και του Τμήματος δύο πόλεων, Βέροιας και Αλεξάνδρειας, αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό και στα δύο ρεύματα για αρκετή ώρα... και όλα αυτά για κάποιον που απλά ήθελε να καθαρίσει το χωράφι του! Έτσι τουλάχιστον έδειξαν οι πρώτες εκτιμήσεις. Σε αυτή την περίπτωση «ποιος θα πληρώσει το... μάρμαρο»; 
Σε επικοινωνία μας με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας, Πύραρχο Νικόλαο Παλαμούτη, με αφορμή το συμβάν, μας είπε πως, για τις καύσεις αγροτικών εκτάσεων που βρίσκονται παραπλεύρως της Εθνικής και Εγνατίας Οδού, από τις οποίες υπάρχει κίνδυνος τροχαίο ατυχήματος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε κάνει πρόταση να απαγορευθούν, κάτι που ενέκρινε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ισχύει σχετικό πρόστιμο. «Από κει και πέρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επεμβαίνει άμεσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ώστε αυτές να μη δημιουργήσουν προβλήματα, όπως και στο τελευταίο συμβάν, που ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του νομού», συμπλήρωσε ο κ. Παλαμούτης.

Ας ελπίσουμε να μη δούμε άλλες τέτοιες εικόνες στο μέλλον και κυρίως να μη φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα. 

1 σχόλιο:

  1. ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ!!!ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.ΜΟΝΟ Ο,ΤΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ