Ιερά Σύνοδος για Κορωνοϊό: Δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για τη σύνδεση κορωνοϊού και Θείας Κοινωνίας εμμένοντας ότι δεν τίθεται θέμα μετάδοσης του ιού από το μυστήριο. Στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι «χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του (σ.σ. για τον κορωνοϊό), ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία», καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

«Η Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής απεφάσισε και πάλι να απευθυνθεί προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό καί πατρικά να προτρέψει και να επισημάνει τα εξής:

1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του. Προς τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες να συστήσουν στους Εφημερίους, ώστε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχομένης Β΄ Κυριακής των Νηστειών (15-3-2020), να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου.

2) Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών Αρχών, προς τον σκοπό της διασποράς του ιού: α) Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. β) Χρησιμοποίηση αντισηπτικών με οινόπνευμα. γ) Τήρηση αποστάσεων από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα. δ) Να γίνεται επιμελής καθαριότητα των επιφανειών και σωστός αερισμός των Ιερών Ναών και των λοιπών εκκλησιαστικών χώρων. ε) Προτρέπονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους. στ) Όποιος παρουσιάζει συμπτώματα να επικοινωνεί με την τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Προς τον σκοπό της ενημέρωσης του πιστού λαού, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την εκτύπωση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου με τις παραπάνω οδηγίες και την διανομή του στους Ιερούς Ναούς.

3) Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους.

Οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση. Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Όλοι αυτοί οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος Λαός, και ο ευαγής Ιερός Κλήρος που μέσα από την θεία Κοινωνία εκφράζουν την αγάπη τους και την δίψα τους για ζωή και σχέση, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή, να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία. Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

17 σχόλια:

 1. Αν υπάρχουν κάποιοι θεοί που το κύριο ενδιαφέρον τους είναι ο άνθρωπος, δεν πρέπει να είναι και πολύ σπουδαίοι θεοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μεσαίωνας, ίσως και χειρότερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οποιος πιστευει οτι το ψωμι και το κρασι με θαυματουργικο τροπο και υπερφυσικως μετατρεπονται σε αιμα και σωμα Χριστου δεν εχουν να φοβηθουν τιποτα.Η δυναμη του Θεου δεν επιτρεπει τιποτα διοτι ειναι ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ.Η Θεια Ευχαριστια ειναι το μεγαλυτερο θαυμα.
  Οσοι παλι δεν πιστευουν σε αυτα δεν εχει νοημα να παν να κοινωνησουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΗΓΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ Η ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ....
   Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΕΝ ΠΙΕΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙ. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΗΣ ΤΟΥ.

   Διαγραφή
 4. Για να δείτε ποιος κάνει κουμάντο στην ελλαδιτσα..... Μεσαίωνας και πολύ σας είναι καιμενοι Ελληνες. Γελάει ο κόσμος με τους ράσοφόρους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Άκρως επικίνδυνα τα παπαδαρια.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. κακος γινεται θεμα συζητησης και σχολιασμου... σε καθε περιπτωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Απο την θεία κοινωνία δε μπορείς να κολλήσεις κάτι γιατί περιεχέι αιθυλική αλκοόλη που λειτουργεί αντισηπτικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ενταξει ,το βρηκες το φαρμακο. πινε σκετο οινοπνευμα

   Διαγραφή
 8. Το γκρουπακι από προσκύνημα στους Αγίους τόπους από Βέροια νόσησε? μπορείτε να κάνετε ρεπορταζ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εμείς θα Κοινωνούμε με Πίστη και θα πηγαίνουμε στους Χαιρετισμούς. Αλλά οι ...''χαρωποί'' Άθεοι δεν σκέφτονται ότι ίσως βρεθούν στους Αποχαιρετισμούς;...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Και να υπάρχει ιός, με το σώμα και αίμα του Ιησού Χριστού δεν θα μείνει τίποτα.
  Για τους αρουραίους που ζούνε στο σκοτάδι, μέσα στο λαγούμι, αυτά είναι ψιλά γράμματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. τότε μην παίρνεις ουτε ασπιρίνη ούτε ντεπον και πες και στους δικους στο περιβαλον σου να κοψουν τα φαρμακα αν παιρνουν.

   Διαγραφή
  2. οι εβραιοσιωνιστες τα κανουν ολα. ΞΥΠΝΑ...

   Διαγραφή
 11. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ ΕΝ ΕΤΕΙ 2020... ΙΔΟΥ ΠΩΣ ΚΑΤΗΝΤΗΣΕ Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΛΑΝΗ ΟΠΩΣ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πόσοι "έξυπνοι" σαν του λόγου σου, όταν σήκωναν οι γιατροί τα χέρια, έτρεχαν στις εικόνες και γίνονταν καλά.
  Πάνε ρώτα Παναγία Σουμελά και Παναγία Δοβρά για τον Άγιο Λουκά, έτσι μπας και βρεις από το σκοτεινό λαγούμι σού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ