Quantcast

http://picasion.com/

Έτσι θα γίνεται η κυκλοφορία των πολιτών από το πρωί της Δευτέρας

Ποιοι και πώς θα μπορούν να κυκλοφορούν - 150 το πρόστιμο στους παραβάτες
Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την ανακοίνωση της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ακολούθησε η ενημέρωση των αρμόδιων Υφυπουργών από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Οι υφυπουργοί
 ανακοίνωσαν τους τρόπους με τους οποίους θα γίνεται από το πρωί της Δευτέρας η κυκλοφορία των πολιτών. Συγκεκριμένα, από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου ξεκινάει η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας για όλους τους πολίτες σε όλη την επικράτεια, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 06:00 το πρωί της 6ης Απριλίου. Με τα νέα έκτακτα μέτρα, όποιος βγαίνει πλέον από το σπίτι του θα πρέπει να έχει μαζί του ή την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του. 

Οι τρόποι που θα γίνεται η μετακίνηση με την έως τώρα πληροφόρηση είναι τρεις. Ο πρώτος τρόπος είναι με δωρεάν αποστολή sms στον τετραψήφιο αριθμό 13033, στο οποίο θα αναφέρεται η διεύθυνση, ο σκοπός της εξόδου αλλά και ο προορισμός. Ο προορισμός (πχ. σούπερ μάρκετ, φαρμακείο) θα αντιστοιχεί σε ένα κωδικό. Ο δεύτερος με ειδικό έντυπο δήλωσης μετακίνησης που διατίθεται από την Γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στη σελίδα forma.gov.gr, ενώ ο τρίτος με χαρτί χειρόγραφο (βεβαίωση εργοδότη) για όσους δεν έχουν δυνατότητα τηλεργασίας ή με υπεύθυνη δήλωση με υπογραφή του ιδίου του πολίτη, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. 

Πιο συγκεκριμένα κάποιος μπορεί να βγει από το σπίτι του μόνο για:

1) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες
2) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
3) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
4) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
5) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
6) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος
7) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου
8) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

Πώς ασκείται ο έλεγχος και οι υποχρεώσεις των πολιτών

- Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.

- Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Ενώ για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

- Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. 

Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

- Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

- Επίσης από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

- Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. super market, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κτλ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

Τέλος, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους - Σε κάθε Ι.Χ. επιτρέπονται μέχρι 2 άτομα, ο οδηγός και ένας επιβάτης.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

5 σχόλια:

  1. Με τα παιδιά τι γίνεται; Δηλαδή αν έχω 2 παιδιά που θα το αφήσω το ένα για να πάω σπίτι από την δουλειά;θα κάνω 2 δρομολόγια και θα αφήσω μόνο του μικρο παιδί σπίτι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι να ναι...και μετα λενε πως κολλησαμε ολοι μςς τονν ιο..με κατι τετοιους σα και σενα δεν υπαρχει επιστροφη..

      Διαγραφή
  2. σκυλιά έχει πολλά αδέσποτα η βεροια για όσους θελήσουν βόλτα με το κατοικίδιο σπεύσατε όσοι προλάβετε ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μάζεψα όλα εγώ και τα νοικιάζω με την ώρα στους ενδιαφερόμενους.

      Διαγραφή
    2. Αν δείτε τα αδέσποτα να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά, δηλαδή να δαγκώνουν μέχρι και τους ψευδοϊδιοκτήτες τους, τότε δεν θα είναι δικά τους...

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ