Επίσημο: Απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Από Δευτέρα στις 06:00
Μ' ένα δραματικό μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, εξηγώντας τους λόγους της απόφασης του. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε στην ανευθυνότητα των λίγων που δεν αντιλαμβάνονται
την κρισιμότητα των στιγμών και ζήτησε από όλους τους Έλληνες να τηρήσουν τα μέτρα για «να μη φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει», όπως είπε. «Πριν από λίγο, έδωσα εντολή στους συναρμόδιος υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, από αύριο δηλαδή, να ισχύσει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να γίνει εγκαίρως πριν να είναι αργά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Στο όνομα του συλλογικού καλού προχωρώ στην συγκεκριμένη απόφαση. Έχω ενημερώσει την πρόεδρο της δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων» είπε ακόμη. «Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δείτε το video:
Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Συμπολίτες μου, πριν από λίγο, έδωσα εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή, να ισχύσει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια. Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες.

Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να «μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών» και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία. Και όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελλειμματική, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Στο όνομα του συλλογικού καλού, λοιπόν, προχωρώ στη σημερινή απόφαση: Για να προστατέψω την Υγεία μας και όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή μου.

Έτσι, από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Τέλος, τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση. Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, προφανώς μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω θα παρουσιάσουν, σε λίγο, οι αρμόδιοι υπουργοί.

Συμπατριώτες μου, στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!

Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι. Ερημώνοντας δρόμους και πλατείες, εξορίζουμε τον κίνδυνο. Και μένοντας στις εστίες μας, τις μετατρέπουμε σε οχυρά ζωής. Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν τον στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο.

Απ’ την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους πολίτες με ειλικρίνεια. Οργάνωσε κατάλληλα τις ιατρικές δομές της χώρας, προχωρώντας σε προσλήψεις πρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και σε προμήθειες δυσεύρετου ιατρικού εξοπλισμού. Αναδιάταξε τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Και, μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τρείς δέσμες γενναίων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όλα αυτά, κρατώντας -παράλληλα- απόρθητα τα σύνορά μας και τα σύνορα της Ευρώπης. Το κράτος, συνεπώς, απέδειξε ότι ήταν και είναι παρόν παντού.

Τώρα, όμως, είναι η ώρα που το ατομικό ταυτίζεται όσο ποτέ με το συλλογικό: Τώρα είναι η ώρα του πολίτη! Ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει σύνορα ή έθνη, εισοδήματα ή κοινωνικές ομάδες. Απειλεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοικεί. Απέναντί του, είμαστε όλοι ίσοι.Μόνο που κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι. Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς μας. Οι συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα που και αυτοί πρέπει, εν μέσω κρίσης, να βρουν καταφύγιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν σταμάτησαν ο ι Έλληνες να αρρωσταίνουν και από άλλες ασθένειες. Και πρέπει να μεριμνήσουμε και γι’ αυτούς.

Χθες, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας μίλησε για την ευθύνη των νέων προς τους ηλικιωμένους με έναν κόμπο στο λαιμό. Ας γίνει αυτή η συναισθηματική αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώνει τεράστιο βάρος, με καθαρό μυαλό και μοναδική αξιοπρέπεια, κραυγή αφύπνισης. Τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε όλοι το δικό μας μέτωπο, να ξαναγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Με πρώτη δέσμευση, να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσής του ιού: Ο καθένας από εμάς να πάψει να γίνεται κρίκος μεταφοράς στο διπλανό του.

Συμπολίτες μου, η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον, απλώνοντας την φροντίδα της σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Όμως, θα το ξαναπώ: Το μεγαλύτερο όπλο κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά: Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία.

Γιατί η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Έτσι θα αποδείξουμε ότι ο κοινωνικός μας ιστός είναι συμπαγής και με συνείδηση. Και ότι μαζί σηκώνουμε το βάρος της πατρίδας. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε όλα τα αποθέματα σθένους και υπομονής για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Κλείνω με τα λόγια του Αμερικάνου προέδρου Θεόδωρου Ρούζβελτ, που ταιριάζουν, νομίζω, σε αυτούς που ήδη μάχονται εναντίον της απειλής και θα κληθούν να κάνουν πολύ περισσότερα στις επόμενες μέρες: «Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση. Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε ένα άξιο σκοπό».

Εκ μέρους των Ελληνίδων και των Ελλήνων τους ευχαριστώ. Και σας καλώ όλους να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας με την καθημερινή μας στάση. Καθώς η ατομική επιθυμία υποχωρεί μπροστά στην συλλογική βούληση, η πατρίδα περνά στα χέρια μας. Ελλάδα είμαστε όλοι. Ας την προφυλάξουμε, λοιπόν! Ώστε να συναντήσουμε το αύριο πιο υγιείς, πιο δυνατοί και πιο αισιόδοξοι. Δεν κυκλοφορούμε. Και δίνουμε όλοι ενωμένοι, πάνδημη απάντηση στην πανδημία»

14 σχόλια:

 1. Το πείραμα συνεχίζεται..... Καιμενε Έλληνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ακομα δεν ειδεσ τιποτα φιλε... επρεπε να βρεθει ο λογος...

   Διαγραφή
  2. Μας δίνουν και συγχαρητήρια που είμαστε καλα παιδακια.πολυ γέλιο ο Έλληνας.γιδια.κουλη ήρθε η φορά σου

   Διαγραφή
 2. Ποτέ κιόλας τα οργάνωσαν? Λέτε να τα είχαν έτοιμα από καιρό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. εδω ρε σε ενα αρθρο αλλοι υπεγραφαν μεταφρασμενα μνημονεια και συ λες για μια σελιδα!!!

   Διαγραφή
  2. Το λιγότερο τραγικός. Λογικά από τον Αύγουστο το είχαν έτοιμο να ξες. Καημένε κρίμα

   Διαγραφή
 3. και καλα καναν και τα ειχαν, αφου απο την συμπεριφορα μας εκει πηγαινε η δουλεια και πολυ αργησαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. μετα λενε συνομοσιες!! νεα ταξη ζεις εσυ τους οδηγεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. και καλα έκανε, επειδή είστε ζώα και πρέπει να καταντήσουμε Ιταλία, να παίζουμε κορόνα γράμματα με τις ζωές των γονιών και παππούδων μας για να καταλάβουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Με τα λεφτά που πήραν απο τα διόδια τα τύπωσαν αυτά τα χαρτιά;; Έπρεπε να τους γυρίσουν όλους πίσω. Φόρτωσαν τις βαλίτσες και τράβηξαν για τις εκδρομές. Μετά βγαίνουν στις τηλεοράσεις και μυξοκλαίνε οι επιστήμονες και οι πρωθυπουργοί.. Να σε κάψω Γιάννη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ψηφίζεις εσυ δεν εξηγείται αλλιώς. Ατυχές σχόλιο περί εκτυπώσεων και διοδίων διότι το εκτυπώνει προαιρετικά ο κάθε ένας. Πως τους να τους γυρίσεις χωρίς νομοθετικό πλαίσιο; Αν στα έκαναν αυτά πριν μια βδομάδα θα έβριζες. Καλά τα λες από κάτω αλλά για ανέβα στον δικό τους γολγοθά αυτήν την στιγμή προκειμένου να κρατήσουν τις μεθ, αυτές που έχω τις 500 600, κενές μιας και δεν μπορούν να κάνουν άλλες έτσι και αλλιώς. Δεν το πάω κομματικά αλλά καθαρά με λογική σκέψη. Τι θα έκανες εσυ που τα βλέπεις όλα τόσο απλά.

   Διαγραφή
 7. Ο Βασιλιάς είναι γυμνός.Η ήττα του νεοφιλελευθερισμού θα πληρωθεί από τα πτώματα του λαού που αβοήθητα λόγω αποδυνάμωσης των δημόσιων δομών υγείας θα πεθαινει αβοήθητος στους διαδρόμους και σε σκηνές.Απο τις 6.000 κλίνες ΜΕΘ έχει 600 η χώρα ,μαζί με τις ελλείψεις ελλείψεις ιατρικου και νοσηλευτικόυ προσωπικού μας οδηγεί να μείνουμε σπίτι.Η στον Άγιο Αθανάσιο η σπίτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δέχτηκαν οι κυβερνώντες μας αν θα ρωτήσει ο μισως πληθυσμός!! Ίσα ίσα θα γλιτώσουμε και από συντάξεις!! Αυτό που τους καίει είναι ότι θα καταρευσει το υπάρχων σαθρό σύστημα υγείας που δεν αντέχει την περιθάλψει τον υπάρχων των αρρώστων!! Το γόητρο και το πολιτικό κόστος φωβουντε όχι αν γίνουμε Ιταλία!! Έτσι και αλλιώς εργαστηριακό μικρόβιο είναι που δρα στοχευμένα στους πληθυσμούς και ο σκοπός του είναι ένα το τρομερό κέρδος που θα φέρει από τα εμβόλια!! Δεύτερον η παγκόσμια αποσταθεροποιήσει της παγκόσμιας οικονομίας με καταλήξει ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ στην πορεία ίσως ένας πόλεμος που θα έχει σαν αποτέλεσμα να σβηστούν τα χρεει τον κρατών!! 34 τρεις χρωστάει η Αμερική στην Κίνα!! Το χρέος τους το έχουν οι Κινέζοι στα χέρια τους!! Γι'αυτό ξεκίνησε το κακό από εκεί!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ὁ Ἰωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν θά ἦτο ὑπερήφανος._

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ