Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο Σεφ του «Βεροιώτη» μας στρώνει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Με χταποδάκι ξυδάτο και ταραμοσαλάτα!
Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς και γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα, με διάφορα έθιμα. Ο Σεφ του veriotis.gr Γιώργος Μεταξάς, στρώνει για εμάς το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και μας δείχνει πώς να ετοιμάσουμε τα δυο top πιάτα της ημέρας, χταποδάκι ξυδάτο και ταραμά. Δείτε τα υλικά και τις συνταγές:

Χταποδάκι ξυδάτο

Υλικά :
• 1 χταπόδι γύρω στο 1 1/2 κιλό
• 1 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
• 1 φλ. λευκό ξίδι
• 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
• 1 δαφνόφυλλο
• 5-6 κόκκους πιπέρι μαύρο
• 1 κ.σ. ρίγανη
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη καρέ ή λωρίδες (προαιρετικά)
• Προαιρετικά : πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι ξερό , κάπαρη, ελιές…

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο).

Το τοποθετούμε σε κατσαρόλα και το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 40΄ ή έως ότου μαλακώσει (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι).

Όταν μαλακώσει, αφαιρούμε και φυλάσσουμε σε πιατέλα. Μόλις κρυώσει, κόβουμε σε μπουκιές. Το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τον μαϊντανό, την πιπεριά, την ρίγανη και πολύ λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε ευγενικά και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Όταν το σερβίρουμε, το περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξίδι ή και balsamico.

Ταραμοσαλάτα

Υλικά :
• 400 γραμμ. μπαγιάτικο ψωμί
• 3 κ.σ. ταραμά λευκό
• χυμό από 2 λεμόνια
• 1/2 κρεμμύδι
• 1 κ.σ. άνηθο
• 500 ml ελαιόλαδο

Μουλιάζουμε πρώτα το ψωμί σε νερό. Αφού το στραγγίξουμε καλά το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι και τον άνηθο. Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Κορδόνι κορδόνι,(για να μην κόψει η ταραμοσαλάτα μας) με ροή κλωστής και με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε και το ελαιόλαδο.

Χτυπάμε τα υλικά καλά έτσι ώστε να έχουμε μια απαλή ταραμοσαλάτα.

Εάν θέλουμε να δώσουμε λίγο ένταση στο πιάτο μας, προσθέτουμε λίγο λάδι από σκουμπρί καπνιστό.

Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ