Quantcast

http://picasion.com/

Ρεκόρ όλων των εποχών στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

Ρεκόρ όλων των εποχών σε αξία και σηµαντική µεγέθυνση σε όγκο παρουσίασαν οι εξαγωγές ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών το 2019. Σηµαντική, ωστόσο, ήταν και η αύξηση και στις εισαγωγές αντίστοιχων προϊόντων την ίδια χρονιά. Με βάση τα επίσηµα στατιστικά στοιχεία 11µήνου (Ιανουαρίου
- Νοεµβρίου) της ΕΛΣΤΑΤ και τις τάσεις που καταγράφηκαν τον ∆εκέµβριο, ο Σύνδεσµος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής και ∆ιακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυµών Incofruit Hellas εκτιµά πως το 12µηνο του περασµένου έτους θα κλείσει µε εξαγωγές συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, αυξηµένο κατά 5,2% σε σχέση µε το 2018, και συνολικού όγκου 1,58 εκατ. τόνων, αυξηµένο κατά 4,1% σε σύγκριση µε το περασµένο έτος.

Τα συγκεκριµένα µεγέθη αντικατοπτρίζουν την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα σε αξία, καθώς και τη δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών σε ό,τι αφορά τον όγκο, µετά το 2016. Σηµαντικό στοιχείο αποτελεί η αύξηση της µέσης τιµής ανά µονάδα πώλησης των προϊόντων. Ανά κατηγορία προϊόντων οι εξαγωγές λαχανικών προβλέπεται ότι θα φτάσουν τους 235,3 χιλιάδες τόνους, µε εκτιµώµενη αύξηση 4,5% σε σχέση µε το 2018 για αξία που θα ξεπεράσει τα 161,1 εκατοµµύρια ευρώ (αύξηση 13,7%). Παρατηρείται θετική εξέλιξη του όγκου των εξαγωγών για όλα τα προϊόντα, υπογραµµίζεται ωστόσο η µείωση της εξαγωγής ντοµάτας.

Αναφορικά µε τα φρούτα, αναµένεται εξαγωγή 1,344 εκατοµµυρίων τόνων (+2,6% σε σχέση µε το 2018) και αξίας άνω των 931,1 εκατοµµυρίων ευρώ (+5,3% από πέρυσι).

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στατιστικά 11µήνου της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές-διακινήσεις λαχανικών για το 2019 ανήλθαν σε 251 χιλιάδες τόνους, 2,5% περισσότερο από τους ίδιους µήνες του 2018 και η αξία τους ανήλθε σε 149,45 εκατοµµύρια ευρώ, αυξηµένη κατά 11% σε σχέση µε το αντίστοιχο περσινό διάστηµα.

Νοέµβριο αυξήθηκαν κατά 2,4% σε όγκο, συνολικού όγκου 1.184,07 χιλιάδων τόνων και 4,3% σε αξία, φτάνοντας τα 837,024 εκατοµµύρια ευρώ. Πρωταγωνιστές στο «ράλι» των εξαγωγών φρούτων βρίσκονται τα ακτινίδια (ρεκόρ όλων των εποχών µε 167 χιλιάδες τόνους), οι φράουλες και τα µανταρίνια (επίσης ρεκόρ µε 45 και 118 χιλιάδες τόνους αντίστοιχα). Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, ξεχωρίζουν σε απόδοση οι πατάτες µε 46.666 τόνους και εντυπωσιακή αύξηση 70,3% σε σχέση µε το 2018.

Σηµαντικές επιδόσεις σε όγκο, ανά κατηγορία προϊόντων, καταγράφουν τα εσπεριδοειδή, ακολουθούµενα από τα πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κεράσια) µε 207 χιλιάδες τόνους, καθώς και το καρπούζι µε 187 χιλιάδες τόνους. Η βελτίωση των εξαγωγών ελληνικών φρέσκων φρούτων και λαχανικών συνοδεύεται και από σηµαντική αύξηση των εισαγωγών αντίστοιχων προϊόντων, και µάλιστα για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης. Στο 11µηνο Ιανουαρίου - Νοεµβρίου οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,1% σε όγκο και κατά 12,2% σε αξία. Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στα λαχανικά µε 19% κατ’ όγκο και 25,2% σε αξία, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε κρεµµύδια και πατάτες.


3 σχόλια:

  1. Το θεμα ειναι ποια τιμη θα πληρωθει για καθε προιον στο τελος και ποσα "καπικια" θα μπιυν στο ταμειο...

    Απο εξαγωγες ειμαστε χορτατοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως γίνεται η εξαγωγή να πάει "τρένο" ο όγκος να έχει εκτόξευθει όσο ποτέ άλλοτε και οι αγρότες να είναι φτωχότεροι όσο ποτέ άλλοτε! Μάλλον κάτι δεν πάει καλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλλον κατι παει πσρα πολυ καλα, ισως εξαιρετικα, για τον επομενο κρικο της αλυσιδας μετα τον παραγωγο..μαντεψτε ποιος ειναι! Ζουν αναμεσα μας...γκρινιαζουν και αυτοι...αλλα ειναι " βολεμενοι"...

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ