picasion.com
http://picasion.com/

Φοροδιαφυγή: Στην 3η θέση πανελλαδικά η Ημαθία - Αποκαλυπτικά στοιχεία από την ΑΑΔΕ

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι άκρως αποκαλυπτικά για το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Περίπου μία στις τρεις επιχειρήσεις (31%) που ελέγχθηκαν από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2019 από την φορολογική διοίκηση δεν είχε εκδώσει αποδείξεις, δεν τηρούσε σωστά τα φορολογικά βιβλία, ή είχε παρέμβει παράνομα στις ταμειακές μηχανές. Το 2019 πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 80.000 επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι και από αυτούς σε 25.000 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν συνολικά περίπου 56.000 φορολογικές παραβάσεις. Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν ξεπέρασε τις 55.000.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή αναδείχθηκε η Κέρκυρα, με το ποσοστό φορολογικής παραβατικότητας να χτυπάει ρεκόρ με 56,9%! Ακολουθεί η Χίος με ποσοστό φοροδιαφυγής 38,9%, η Ημαθία και η Λάρισα με το ίδιο ποσοστό (36,5%), η Χαλκιδική με 36,1%, ο νομός Κορινθίας με 35,9%, το Κιλκίς με 35,2%, η Μαγνησία με 35,1%, η Λακωνία με 35%, ενώ η δεκάδα των νομών με τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής συμπληρώνεται από την Πέλλα με 34,8%.

Στον τουρισμό

Στους πρωταθλητές φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το περασμένο έτος συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων δραστηριότητες και επαγγέλματα όπως είναι η ενοικίαση τουριστικών σκαφών με ποσοστό φοροδιαφυγής-ρεκόρ 80% και ακολουθούν η εκμετάλλευση ταξί με ποσοστό 74%, το χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων - υποδημάτων με 70%, τα συνεργεία αυτοκινήτων με 66%, το χονδρικό εμπόριο ειδών οικιακής χρήσης με 65%, η καλλιέργεια λαχανικών με 65%, οι αγρότες ειδικού καθεστώτος με 63%, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών με 63%, η καλλιέργεια κηπευτικών με 61%, η καλλιέργεια βαμβακιού με 60%.

Ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής βρίσκονται αρκετές ειδικότητες γιατρών. Οι ιατρικές υπηρεσίες καρδιολογίας εμφανίζουν ποσοστό φοροδιαφυγής 59%, οι ιατρικές υπηρεσίες δερματολογίας 58%, οι ιατρικές υπηρεσίες μικροβιολογίας 48%, οι ιατρικές υπηρεσίες παθολογίας 47%, οι ιατρικές υπηρεσίες ορθοπαιδικής και οφθαλμολογίας 41%.

Επαγγελματικές δραστηριότητες με πολύ υψηλά ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας εμφανίζονται τα αγοραία ταξί με 59%, τα καθαριστήρια με 58%, τα λούνα παρκ με 56%, οι λογιστικές υπηρεσίες με 56%, το λιανεμπόριο ψαρικών με 56%, το λιανεμπόριο φρούτων - λαχανικών με 55%, τα κομμωτήρια ανδρών με 54%, η επιδιόρθωση ενδυμάτων με 54%, τα πλυντήρια αυτοκινήτων με 52%, το λιανεμπόριο σε λαϊκές αγορές με 52%, τα γυμναστήρια με 52%, τα πάρκινγκ αυτοκινήτων με 50%, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία με 48%, οι μεσίτες ακινήτων με 48%, τα πρατήρια υγρών καυσίμων με 48%, το λιανεμπόριο τροφίμων - ποτών (υπαίθριο) με 47%, τα κομμωτήρια γυναικών με 47%, οι υπηρεσίες μανικιούρ - πεντικιούρ και τα κέντρα αισθητικής με 45%, οι κινητές καντίνες και τα Internet καφέ με 44% και 43% αντίστοιχα, οι αλιείς με 42%.

4 σχόλια:

 1. H δύναμη μιας κυβέρνησης είναι αντιστρόφως ανάλογη με το βάρος των φόρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2.  Το πόρισμα είναι παραπλανητικό και προσβλητικό για την περιφέρεια μας. Είναι παραπλανητικό, γιατί δεν αναφέρει τον αριθμό των ελέγχων που έχουν γίνει στην Ημαθία σε σχέση με το σύνολο των ελέγχων στη χώρα. Δηλαδή, δεν ξέρουμε εάν πληρείται το κριτήριο της αναλογικότητας των ελέγχων. Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε το είδος της παρανομίας και την ένταση της, διότι είναι διαφορετικό η παράβαση να αφορά μη επίδειξη βιβλίων και άλλο πράγμα την παράνομη ταμειακή. Είναι προσβλητικό, διότι ζούμε σε μια περιφέρεια, όπου το ΑΕΠ της είναι πολύ κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο, επομένως και οι διαφυγόντες φόροι λιγότεροι. Μόνο το μυκονιάτικο Ναμμος καλύπτει την μισή φοροδιαφυγή της Ημαθίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα η Εφορία,
  Από το 1974 μέχρι και σήμερα,
  8,5 στους 10 φορολογούμενους δηλώνουν κάτω από το αφορολόγητο.
  Δηλαδή δεν πληρώνουν τίποτα.
  Τα στοιχεία υπάρχουν στο διαδύκτιο.
  Μπράβο στους λαλακες 1,5 στους 10 φορολογούμενους,που πληρώνουν για πάρτη των 8,5.
  Για να ζουν αυτοί καλά,
  Και οι άλλοι χειρότερα.
  Παράκληση να μην κοπεί το σχόλιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι 586 ευρώ το μήνα και όποτε περνάει το αφεντικό από μπροστά σου πρέπει το χαμόγελο να φτάνει μέχρι τα αυτιά.Την επόμενη Δευτέρα δε γνωρίζεις αν θα εργάζεσαι.
  Τα αντίστοιχα στοιχεία για το δημόσιο τομέα δείχνουν 950 ευρώ το μήνα και 25 ημέρες κανονική άδεια(εκτός της άδειας με υπεύθυνη δήλωση ότι εχω περίοδο ακόμη και αν είμαι άνδρας ,της αιμοδοσιας,του γονέα ανηλίκου τέκνου,της οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή και της σημαίας)
  ΚΗΦΗΝΕΣ, ΣΤΙΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ,Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙ;ΦΥΓΗΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΣΟ ,ΟΣΟ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ