Quantcast

http://picasion.com/

Επενδύσεις σε ενέργεια, αυτοκινητοβιομηχανία και κάνναβη στα Σκόπια

Μπορεί η γειτονική χώρα να έχει μπει σε προεκλογική περίοδο, οι επενδύσεις όμως συνεχίζουν να τρέχουν. Στο δελτίο του γραφείου οικονομικών σχέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες, αναφέρονται νέα επιχειρηματικά deals σε έργα ενέργειας, στον βιομηχανικό τομέα αλλά και σε ότι αφορά την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Η κυβέρνηση των Σκοπίων, στο πλαίσιο προγράμματος για την ενίσχυση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εγκατέστησε φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες 108 δημόσιων κτιρίων. Η επένδυση ύψους 20,6 εκατ. ευρώ προβλέπεται να αποσβεστεί σε 7,5 χρόνια, εξασφαλίζοντας παράλληλα μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 και του ενεργειακού κόστους.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας προετοιμάζει άλλο ένα έργο ενεργειακής απόδοσης για τον δημόσιο τομέα, συνολικής επένδυσης 25 εκατ. ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτήσει η Παγκόσμια Τράπεζα, και οι δήμοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ανακαίνιση κτιρίων και εκσυγχρονισμό του δημόσιου φωτισμού. Στους στόχους της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας όπως ανακοινώθηκε είναι να επενδύσει 309 εκατ. ευρώ για εισαγωγές φυσικού αερίου.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά έργα για την επέκταση αιολικών πάρκων και τη δημιουργία φωτοβολταικών. Για τα project έχουν δείξει ενδιαφέρον μεγάλοι κινεζικοί όμιλοι, οι οποίοι προχώρησαν και σε συμφωνίες. Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των logistics και των συνδυασμένων μεταφορών από τα λιμάνια του Πειραιά, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης προς τα Σκόπια, συμμετέχουν στα project.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα στελέχη μεγάλης εταιρείας που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στην Κίνα προκειμένου να οριστικοποιήσουν συμφωνία με την Bank of China για τη μεταφορά ανεμογεννητριών από την Ελλάδα στην γειτονική μας χώρα. 

Αυτοκινητοβιομηχανία και κάνναβη

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση τριών νέων ξένων επενδύσεων. Η μια αφορά στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Dura», η οποία πρόκειται να επεκτείνει την παραγωγή της με δύο ακόμα εργοστάσια στη χώρα, αλλάζοντας τον αρχικό της σχεδιασμό που προέβλεπε τη δημιουργία τους στην Τσεχία.

Τα δύο νέα εργοστάσια θα δημιουργηθούν στην ελεύθερη οικονομική ζώνη TIDZ Skopje 2, το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η εν λόγω επένδυση εκτιμάται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να δημιουργήσει 980 θέσεις εργασίας.

Το πρώτο εργοστάσιο θα παράγει μπαταρίες λιθίου υψηλής χωρητικότητας για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ το δεύτερο εργοστάσιο θα παράγει συστήματα μπαταριών αυτοκινήτων ελαφρών οχημάτων. Ο πενταετής επενδυτικός κύκλος στην πρώτη μονάδα εκτιμάται στα 48 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη μονάδα στα 20 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη επένδυση είναι της «Locotrans», επίσης από τον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, και η τρίτη αφορά μια εταιρεία πληροφορικής από τη Βουλγαρία.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια, η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Chillam, με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής κάνναβης και καλλυντικών προϊόντων στη βιομηχανική ζώνη Neokazi στο Probistip. Η επένδυση θα φτάσει περίπου στα 25 εκατ. ευρώ.

1 σχόλιο:

  1. Μετά τήν ἀνάπτυξι τῆς ἀνατολικῆς Βουλγαρίας λόγῳ μνημονίων καί ὑπερφορολογήσεως, ἐλέῳ προδοσίας τῶν Πρεσπῶν διευκολύνουμε πλέον καί τήν ἀνάπτυξι τοῦ καθεστῶτος τῶν πλαστογράφων τῆς δυτικῆς Βουλγαρίας (Σκοπίων)._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ