Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στη Βέροια «άνοιξε ο χορός» των αγροτικών κινητοποιήσεων

«Περιμένουμε τα Χριστούγεννα και είμαστε οικονομικά εξαθλιωμένοι!»
Κινητοποίηση στο κέντρο της Βέροιας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 18/12 αγρότες, έπειτα από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας. Πρόκειται για την πρώτη πανελλαδικά αγροτική κινητοποίηση, με
το ραντεβού να έχει δοθεί στις 12 μπροστά από το κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας. O δήμος Βέροιας, η Π.Ε. Ημαθίας, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, ήταν εκεί και τάχθηκαν στο πλευρό του Συλλόγου Αγροτών στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν για την πληρωμή των στρεμματικών ενισχύσεων (de minimis).
Χαιρετισμό στην εκδήλωση και δήλωση συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα - Τσιπουρίδου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Βέροιας Θωμάς Ζιώγας, αναγνωρίζοντας πως το αγροτικό εισόδημα είναι πηγή που κινεί την αγορά
Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας Χρήστος Βοργιάδης, ευχαριστώντας αρχικά τους φορείς, τους συλλόγους και τον κόσμο που στήριξε την κινητοποίηση, λέγοντας στη συνέχεια πως «Οι Μακεδόνες αγρότες έχουν αξιοπρέπεια. Οι Μακεδόνες ροδακινοπαραγωγοί δεν είναι αγρότες άλλου Θεού. Είναι οι πιο εξαθλιωμένοι οικονομικά καλλιεργητές της χώρας. Περιμένουμε τα Χριστούγεννα και είμαστε οικονομικά εξαθλιωμένοι!». Σχετικά με τις deminimis αποζημιώσεις και το ρωσικό εμπάργκο, είπε ότι 6 χρόνια τώρα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, σχολιάζοντας πως και αυτό επρόκειτο για απρόβλεπτη ζημία από εξωγενείς παράγοντες (όπως ορίζουν οι de minimis).

Στον απόηχο των σημερινών πληροφοριών για τα deminimis - «Ψίχουλα»
«Οι deminimis δεν είναι για όλες τις περιπτώσεις. Δεν μπορεί αγρότες που έχουν απώλεια εισοδήματος από ζημιογόνα αίτια όπως το σκουλήκι ή το δάκο, να ζητάνε deminimis, αλλά ΠΣΕΑ. Από την προηγούμενη κυβέρνηση δόθηκαν το 2017 και 2018 χρήματα (περισσότερα από 13 εκατ.) σε αυτές τις περιπτώσεις για ψηφοθηρικούς λόγους, ποσά που η τωρινή κυβέρνηση τα χαρακτήριζε τότε ψίχουλα. Τώρα εμείς ζητάμε 30.000.000€ και παίρνουμε 10 και 12 εκατ.», σχολίασε για τους κυβερνητικούς βουλευτές, λέγοντας πως σήμερα ξεχνάνε τις δηλώσεις τους κάτι που το μαρτυρά και η σημερινή μη επίσημη πληροφορία για de minimis αποζημιώσεις με ευτελή ποσά, τα μισά από ότι δόθηκαν με την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Να το ξαναδεί ο Υπουργός το θέμα»
Κάλεσε τέλος τον αρμόδιο Υπουργό να ξαναδεί το θέμα μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις, ενώ ανακοίνωσε πως ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας θα συγκαλέσει εκ νέου συνέλευση όπου θα αποφασίσουν για μελλοντικές κινητοποιήσεις, που όπως είναι η πάγια θέση του Συλλόγου, δεν θα περιλαμβάνει κλείσιμο δρόμων και επιβάρυνση της κυκλοφορίας και των τοπικών κοινωνιών.

«Η πολυφωνία των αγροτικών συλλόγων δεν κάνει κακό - Κοινά αιτήματα - Διαφορετική μορφή κινητοποιήσεων»
Σχετικά με την ύπαρξη πολλών αγροτικών συλλόγων στην περιοχή μας και το λόγο που γίνεται για κατακερματισμό και πολυδιάσπαση, σχολίασε πως «Η πολυφωνία δεν κάνει κακό. Είμαστε 5, ας γίνουμε 15. Μας ενώνουν τα κοινά αιτήματα και η όποια διάσταση απόψεων συμβαίνει σε όλα τα κινήματα», σημείωσε, ενώ ανέφερε τα σημεία στα οποία διαφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας από τους άλλους συλλόγους. «Η διαφορά μας με τους άλλους συλλόγους είναι στην μορφή των κινητοποιήσεων, καθώς είμαστε κατά του κλεισίματος των δρόμων. Επίσης, τα μέλη του ΔΣ μας δεν έχουν κομματικοποιηθεί και ο Σύλλογός μας δεν είναι χρωματισμένος. Τέλος, τα μέλη του ΔΣ μας δεν έχουν μαγαζιά, συνεταιρισμούς», ανέφερε, ευχαριστώντας όλο τον κόσμο που παραβρέθηκε στη διαμαρτυρία, ζητώντας από όλους να παραμείνουν στο πλευρό τους στον δίκαιο αγώνα τους. Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Χρήστου Βοργιάδη σχετικά με τις πληροφορίες για τις de minimis και φωτογραφίες από την κινητοποίηση:









































2 σχόλια:

  1. Ο "ΨΗΛΟΣ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΠΟΛΥ... "ΜΠΑΛΑ".
    ΙΣΑΜΕ 100 ΚΙΛΑ
    ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΦΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ λίγος κόσμος ούτε οι ίδιοι οι αγρότες, λυπηρό. Μάλλον έχουν χάσει την συμπαράσταση του κόσμου, με την συμπεριφορά τους τα προηγούμενα χρόνια διότι τρόμαξαν τους απλούς πολίτες, επαγγελματίες, εμπόρους κλπ και το πληρώνουν τώρα.
    Στα θετικά το ότι δεν ταλαιπώρησαν ιδιαίτερα την λειτουργία της πόλης αυτή τη φορά. Αν συνεχίσουν έτσι ίσως ξανακερδίσουν τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ