Συγκέντρωση του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στον ΟΑΕΔ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον ΟΑΕΔ της Βέροιας θα προχωρήσουν την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη και ώρα 11 το πρωί, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας. Τα μέλη του συνδικάτου διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας και τα ημερομίσθια των εργατών στα διαλογητήρια, αλλά και
τους αντιεργατικούς νόμους, τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, διεκδικώντας μια σειρά από αιτήματα. Δείτε την ανακοίνωση του Συνδικάτου:

«Στην περιοχή Ημαθίας - Πέλλας οι εποχικοί εργάτες στις επιχειρήσεις διαλογής - ψύξης - μεταποίησης αγροτικών προϊόντων είναι χιλιάδες. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων πραγματοποιούν μέσο όρο από 30 έως 80 ημερομίσθια το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ποτέ δεν θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ενώ είναι γνωστό σε όλους πως σε αυτό τον κλάδο οργιάζει η μαύρη, ανασφάλιστη εργασία.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω των μεγάλων καταστροφών στην αγροτική παραγωγή (χαλάζι, βροχή, παγετός κλπ), τα μεροκάματα μειώθηκαν κατά πολύ. Είμαστε αντιμέτωποι με μισθούς πείνας, 20 - 22 ευρώ για ατέλειωτες ώρες στα διαλογητήρια, σε συνθήκες καύσωνα στα κονσερβοποιία. Οι εργοδότες του κλάδου εκμεταλλεύονται την αυξημένη ανεργία και αναγκάζουν τους εργαζόμενους να επιστρέφουν δώρα, επιδόματα κ.λπ. Παντού αντιμέτωποι και με την απληρωσιά. Πολλά σοβαρά εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο που δεν δηλώνονται, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Εκατοντάδες φτωχοί αγρότες - αγρότισσες εργάζονται με ασφάλιση ΟΓΑ, έτσι απαλλάσσεται η εργοδοσία από ασφαλιστικές εισφορές, ενώ προωθείται το εργόσημο για την πλήρη απαλλαγή τους.

Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με τους αντεργατικούς νόμους που:
• Χαρακτηρίζουν επιχειρήσεις του κλάδου μη εποχικές, ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων, κυρίως γυναίκες, εργάζονται εποχικά.
• Το ταμείο ανεργίας έχει κουτσουρευτεί, ενώ όταν συμπληρώσουν 400 μέρες επιδότησης στα 4 τελευταία χρόνια δεν το δικαιούνται.
• Είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, αλλά ως συνεταιριστικοί υπάλληλοι, έτσι δεν δικαιούνται μειωμένη σύνταξη άντρες και γυναίκες στα 62.
• Όσοι είναι στο ΙΚΑ για να πάρουν τα ψίχουλα της μειωμένης σύνταξης στα 62 χρειάζονται 500 μέρες εργασίας, 100 υποχρεωτικά κάθε χρόνο.
• Οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, που κληρονόμησαν έστω και ένα μικρό χωράφι, φορολογούνται άγρια, επειδή παραδίδουν παραγωγή, τους επέβαλαν νέα χαράτσια ΕΛΓΑ - ΟΣΔΕ κ.λπ.

Είμαστε αντιμέτωποι διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις που επικαλούνται τη "δίκαιη ανάπτυξη" ή την "ανάπτυξη για όλους". Εμείς, οι εργαζόμενοι του κλάδου αυτή την ανάπτυξη τη ζούμε από πρώτο χέρι. Από τη μια κέρδη και χλιδή για τους βιομήχανους και από την άλλη κλείσιμο εργοστασίων, όπως της "ΔΕΛΤΑ" στο Πλατύ, απολύσεις, πέταγμα εργαζομένων στον δρόμο. Από αυτήν την ανάπτυξη, που χρόνια μας τάζουν και η σημερινή ΝΔ και οι προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, η ζωή μας χειροτέρεψε. Τα ψίχουλα που μοιράζουν στους εξαθλιωμένους είναι κλεμμένα και από το δικό μας πενιχρό εισόδημα.

Προχωρούν και στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, παραδίδοντάς την στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, τελειώνοντας με την όποια ασφαλιστική προστασία είχαμε μέχρι σήμερα. Χτυπούν το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, για να περνούν ανεμπόδιστα τα αντιλαϊκά μέτρα και αντεργατικούς νόμους που τσακίζουν τη ζωή μας, για να σώσουν μια χούφτα επιχειρηματίες - μεγαλέμπορους.

Δεν έχουμε αυταπάτες! Τα προβλήματά μας θα λυθούν με αγώνα και πάντα σε συμμαχία με τους αγρότες, μαγαζάτορες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους. Με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες μας οργανώνουμε συγκέντρωση την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη στις 11:00 το πρωί έξω από τον ΟΑΕΔ Βέροιας.

Διεκδικούμε:
• Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, ένταξη στο ταμείο ανεργίας με 80 ένσημα, χωρίς να αφαιρούνται οι 2 τελευταίοι εργάσιμοι μήνες.
• Να καταργηθούν: το άρθρο 53 του νόμου 3518/2006 και η εγκύκλιος του ΙΚΑ 42/26-5-2008 που νομιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία, το άρθρο 39 του νόμου 3986/2011 που θέτει την προϋπόθεση των 400 μερών επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια και να αλλάξει η εγκύκλιος 118454/1989 που χαρακτηρίζει επιχειρήσεις εποχικές ή μη. Να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για ασφάλιση με εργόσημο.
• Ένταξη στο νόμο 1836/89 (εποχικότητας) για όσους πραγματοποιούν από 30 έως 80 ένσημα το χρόνο.
• Θεώρηση βιβλιαρίου Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις
• Να καταργηθεί ο νόμος που επιβάλει την πραγματοποίηση 500 ενσήμων την τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
• Κατοχύρωση σύνταξης ΙΚΑ με 2.000 εποχικά ένσημα. Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.
• Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες.
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών, απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Να μην κοπεί ρεύμα - νερό σε καμία λαϊκή οικογένεια.

• Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, αύξηση σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών, κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται κάτω από 751 ευρώ.

Το Συνδικάτο μας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία του κλάδου και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας οργανώνει παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας με βάση τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ