Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αποκλείει ο Βορίδης de minimis ροδάκινου για τις απώλειες από το εμπάργκο

Δεν άφησε περιθώρια στους παραγωγούς να ελπίζουν στην καταβολή de minimis για το ροδάκινο λόγω ρωσικού εμπάργκο η απάντηση Βορίδη στον Καρασμάνη. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Πέλλας της ΝΔ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι «για το εμπάργκο έχει κριθεί ότι δεν μπορεί να δοθεί ενίσχυση γιατί το αποκλείει η Ένωση, γιατί θα πάμε σε μια διαδικασία παράνομων ενισχύσεων, άρα δεν μπορεί. Έχει συμβεί πέντε χρόνια».

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα από τα Πρακτικά της Βουλής:

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)

Υπάρχουν διάφορα πράγματα τα οποία, όμως, από την άλλη μεριά πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Γιατί; Γιατί επίσης η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πρόσθετες φυτεύσεις και επομένως υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε μία αύξηση της παραγωγής του ροδάκινου στο επόμενο διάστημα και υπάρχει ένα θέμα από εκεί και πέρα το οποίο επισημάνατε το οποίο έχει δημιουργηθεί με το ρωσικό εμπάργκο. Έχει περάσει, όμως αρκετός καιρός, έχουν περάσει πολλά χρόνια, έχουν περάσει πέντε χρόνια και, δυστυχώς, δεν έχουν γίνει πράγματα, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή.

Γνωρίζετε ότι η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται με μέτρα ουσιαστικά της εισοδηματικής ενίσχυσης των παραγωγών μέχρι στιγμής, δηλαδή τα περίφημα De minimis. Εγώ θεωρώ ότι αυτά είναι εμβαλωματικά μέτρα. H σταθερή και μόνιμη χορήγηση αυτών των ενισχύσεων δεν αποτελεί λύση που να δημιουργεί βιώσιμες καλλιέργειες.

Ενδεχομένως είναι αναγκαία μέτρα ενίσχυσης σε μία δύσκολη στιγμή, αλλά πάντως δεν είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πρέπει να πάμε, λοιπόν, σε μία αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει κανείς να δει ποιες είναι οι δυνατότητες και ποια είναι η προοπτική αυτού του εμπάργκο και πόσο θα συνεχίσει και ποια είναι η αποτελεσματικότητά του. Το να ξανανοίξει η ρωσική αγορά θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι μια απάντηση σε αυτό.
Εάν δεν υπάρξει αυτό και δεν υπάρξει αυτή η αγορά, θα έλεγα ότι πρωτίστως και κυρίως θα πρέπει να δει κανείς το τι γίνεται και δεν διεκδικούμε σε αυτό το χρονικό διάστημα άλλες αγορές για τα συγκεκριμένα προϊόντα και αυτό είναι η πραγματική βάση, η εμπορική λύση, αλλιώς μοιραία θα πάμε σε λύσεις όπως είναι η αναδιάρθρωση, η οποία, όπως πολύ σωστά θέσατε, προϋποθέτει μία ευρεία συζήτηση. Τι αναδιαρθρώνεις, σε ποιο σημείο, ποια δένδρα, ποιες καλλιέργειες, τι αποζημιώσεις, για ποιο βάθος χρόνου; Άρα είναι μία μεγάλη συζήτηση αυτή. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει με μία απόφαση του Υπουργού «αποφασίζω τώρα να αναδιαρθρώσω». Δεν είναι έτσι. Επομένως θα πρέπει να μπούμε ενδεχομένως σε αυτή τη συζήτηση.

Και φυσικά τα άλλα μέτρα τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι εξακολουθούν να έχουν απλώς υποστηρικτικό χαρακτήρα και μη μόνιμο. Η λύση της χυμοποίησης, για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη λύση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Για το εμπάργκο προτίθεστε να δώσετε λύση;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Για το εμπάργκο έχει κριθεί ότι δεν μπορεί να δοθεί ενίσχυση γιατί το αποκλείει η Ένωση, γιατί θα πάμε σε μια διαδικασία παράνομων ενισχύσεων, άρα δεν μπορεί. Έχει συμβεί πέντε χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Δυο λεπτά. Η έννοια του απρόβλεπτου έχει τον χαρακτήρα της στιγμής, «τότε». Δεν μπορεί να είναι απρόβλεπτο για μια πενταετία, διότι εν συνεχεία η αγορά πρέπει να λειτουργήσει και να απορροφήσει. Δεν είναι πέντε χρόνια απρόβλεπτο. Άρα, λοιπόν, αυτό να ξέρουμε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Τη χρονική στιγμή που ενδεχομένως επεβλήθη αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά μετά χαράς να ανοίξουμε όλες τις δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν. Αν υπάρχουν νομικές δυνατότητες να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Εγώ εννοείται ότι είμαι απολύτως ανοικτός, αλλά πρέπει να δημιουργούμε και λελογισμένες προσδοκίες.


7 σχόλια:

  1. Ήρθαν, έφαγαν, ήπιαν, φωτογραφήθηκαν, έριξαν υποσχέσεις από δω και από κει και τώρα τα μαζεύουν ένα ένα. Ακόμη και τα 13 Ευρώ το στρέμμα επιστροφή αγροτικού πετρελαίου και αυτό πάπαλα.
    Από άνθρωπο κωλοτούμπα, που την επώμενη της υπουργοποίησής του έκανε έγγραφη δήλωση μετανοίας προς τους απογόνους του Άννα και Καϊάφα, τι περιμένεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντε μινιμις? Όχι. Μέρισμα? Όχι...... Συνάντηση κουλή με ερντογαν, η Μακεδονία είναι Έλληνικη και 1456 καταγγελίες στο 1242. Τελικά ήρθε η ανάπτυξη. Τσίπρα θα λέμε και θα κλαίμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικα τα ψιλα γραμματα δεν τα καταλαβαινει κανεις απο του τοπικους παραγοντες εκτος απο εναν - δυο η τρεις το πολυ. Αυτοι αναβαθμιστηκαν, θα οφεληθουν προσωπικα μεσω της μιας αναβαθμισης...τωρα οι αλλοι εχει και αλλο σανο στο "χωραφι" της Ημαθιας......παντως για να εχεις "οφελος" ενας ειναι ο ηγετικος συνεταιρισμος....ψαξτε τον διπλα σας......Οσοι εσεις θα "κοιμασθε" σε καποιους θα εισθε το σκαλοπατι και φυσικα απο ολες τις "ιδεολογιες".....Καληνυχτα ΑΓΡΟΤΕΣ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οχι ρε μακη
    και εμείς βασιστήκαμε σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν όμως ήταν για τις εληές, το λάδι και τα πορτοκάλια, τα οποία παράγονται στην Νότιο Ελλάδα, αμέσως θα λυνόταν το θέμα, όπως και έγινε.... Ε, καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ