Quantcast

http://picasion.com/

Υπάρχει τέτοιος Παράδεισος στην Ημαθία;

Κι, όμως υπάρχει!
Η περιοχή της Ελαφίνας στην Ημαθια, παρέχει στον επισκέπτη της τη δυνατότητα να περπατήσει μέσα στα όμορφα μονοπάτια της, να γευτεί τα τραγανά κάστανα, τα καθαρά καρύδια, τα γευστικά βατόμουρα και τα θεραπευτικά κράνα. Σε ύψος 1000 μέτρων περίπου, πάνω
από την Βεργίνα, απέχει τόσο από την Κατερίνη όσο και τη Βέροια 28 χλμ. Το χωριό αγναντεύει τον κόλπο του Θερμαϊκού, την πόλη της Θεσσαλονίκης και τον κάμπο της Κατερίνης. Το χωριό περιβάλλεται από πάνφυτο δάσος, κυρίως καστανιάς, οξιάς, δρυός, απ’ όπου αναβλύζουν κρύα, γάργαρα νερά – σήμα κατατεθέν του καθαρού υπεδάφους της περιοχής.
Το κλίμα της περιοχής συγκαταλέγεται στα καλύτερα της Ευρώπης ενώ το χωριό φημίζεται για τη μακροζωία των κατοίκων της… Το χωριό είναι γνωστό σε πολύ κόσμο που έχει φιλοξενηθεί στις κατασκηνώσεις του ιδρύματος του «Αποστόλου Παύλου».
Οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης βρίσκονται μέσα στο χωριό και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του μικρού χωριού. Από το 2007 η Ελαφίνα φιλοξενεί τον ξενώνα μας ¨Μουσών Μέλαθρον¨ που πήρε το όνομα του από τις μούσες των Πιερίων.
Η ανάγκη για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της περιοχής και του ξενώνα, μας οδήγησε στη δημιουργία της παραδοσιακής ταβέρνας όπου προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα, που συναντωνται στην Ελαφίνα και γενικότερα στην Ημαθια, όπως κότσι στη γάστρα, αγριοκούνελο στιφάδο, αρνάκι και ζυγούρι ψητό.
Κάθε Κυριακή και τις Εορτές ανάβουμε τα κάρβουνα και τα εντόπια κρέατα είναι στη διάθεση του επισκέπτη.Την τιμητική τους το καλοκαίρι έχουν τα φρέσκα, αγνά λαχανικά και οι πατάτες από τον κήπο μας όπως και όλο το χρόνο οι χωριάτικες πίτες και οι σαρμάδες της γιαγιάς.
Αυτό που κλέβει την παράσταση είναι όμως το ποτό από κράνα και το τσίπουρο παραγωγής μας με την απαράμιλλη γεύση και οσμή.Βουνίσιο τσάι, ρίγανη αλλά και δυσεύρετα μανιτάρια ευδοκιμούν γύρω από το χωριό και μέσα στο περιβάλλον δάσος.
Η Ελαφίνα προσφέρεται για κάθε είδους κυνήγι, όπως αγριογούρουνο, λαγό, φάσες, τσίχλες μπεκάτσα. Ο αριθμός των ελαφιών που ζουν στην περιοχή της Ελαφίνας σήμερα, είναι μικρός αλλά κατά το παρελθόν ήταν γνωστός «ελαφότοπος».
Εικάζεται ότι ήταν η περιοχή όπου εξασκούσαν τις κυνηγετικές τους δεξιότητες οι αρχαίοι Μακεδόνες, οι οποίοι εξορμούσαν από τη γειτονική Βεργίνα… Ο ξενώνας και τα δωμάτια του, βρίσκονται σε πλεονεκτικό σημείο για τους εκδρομείς που θέλουν βρουν ένα ορμητήριο ώστε να ξεναγηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.


Κάντε ένα φωτογραφικό ταξίδι στην Ελαφίνα με τον φακό του Αθανάσιου Χασαπέτη:















2 σχόλια:

  1. Πρέπει να είναι το μόνο σημείο στην Ελλάδα που βρίσκεται σφηνωμένο στον Χάρτη σε άλλο Νομό (Πιερίας) αλλά ανήκει σέ άλλον (Ημαθίας). Πρωτότυπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ
    ΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ