Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στη Βέροια η πρώτη ενημερωτική ημερίδα του Υπουργείου για τη νέα ΚΑΠ


Δείτε το φωτορεπορτάζ του veriotis.gr
Ενημερωτική ημερίδα στο πλαίσιο της Εταιρικής Σχέσης για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, διοργάνωσε στη Βέροια η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος για την προετοιμασία της νέας ΚΑΠ. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Κώστας Μπαγινέτας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης, διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου, ο βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, οι Αντιδήμαρχοι Στέλιος Ασλάνογλου και Ηλίας Τσιφλίδης, ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Στέργιος Μουρτζίλας, ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου, πολλοί συνεταιριστές και άνθρωποι του αγροτικού κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής αγροτιάς που έχει στόχο να διασφαλίσει τρία βασικά πράγματα: την υποστήριξη του αγροτικού εισοδήματος, την προσέλκυση νεοεισερχόμενων αγροτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι προσκλήσεις που έχει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει σε αυτούς τους στόχους είναι δύο: να καταστήσει ανταγωνιστικό τον πρωτογενή τομέα, με ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής και προώθηση προϊόντων σε τιμές που αντικατοπτρίζουν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και ο ανταγωνιστικός αυτός πρωτογενής τομέας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ώστε να είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα.
Αναφέρθηκε επίσης στα έξυπνα αρδευτικά συστήματα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με τη δημιουργία αγροτικών φωτοβολταϊκών (μέσω χαμηλότοκων δανείων από το αγροτικό ταμείο εγγυήσεων), στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς που θα δώσει κίνητρα για συνεργασία και κίνητρα για βιώσιμους και με διάρκεια συνεταιρισμούς, στον βαριά ελλειμματικό ΕΛΓΑ λόγω της αύξησης των ζημιών και το νέο σχέδιο για την είσοδο και της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ σχετικά με την Νέα ΚΑΠ ανέφερε ότι «οραματίζεται» μια βιώσιμη γεωργία σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σωτήρης Μπάτος και ο Δήμαρχος Βέροια Κώστας Βοργιαζίδης. Τον γενικό συντονισμό της ημερίδας ανέλαβε η κ. Μακρανδρέου. Ακολούθησε η εισήγηση του Κώστα Μπαγινέτα, Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και οι εισηγήσεις των ομιλητών. 

Αναλυτικά εισήγηση έκαναν:
- Ο Τ. Χανιώτης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και αναλύσεων Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανέπτυξε το θέμα: Προτεραιότητες και στόχοι της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή και ο ρόλος της ΚΑΠ στην επίτευξή τους.
- Ο Κ. Αποστολόπουλος, προϊστάμενος της Μονάδα Θεσμικής Υποστήριξης και Αξιολόγησης της ΕΥΔ ΠΑΑ 2014 - 2020, που ανέπτυξε το θέμα: Η υφιστάμενη κατάσταση του αγροδιατροφικού τομέα και των αγροτικών περιοχών.
- Η Χ. Θεοδωρίδου από το Τμήμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Σχέσεων - Γενική Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, που ανέπτυξε το θέμα: ΚΑΠ μετά το 2020: Βασικά στοιχεία μεταρρύθμισης.

Ακολούθησε η διαδικασία διαβούλευσης και η καταγραφή της άποψης των συμμετεχόντων μέσω ερωτηματολογίου που διανεμήθηκε, καθώς και τα τελικά συμπεράσματα και επισημάνσεις από τον κ. Μπαγινέτα. Δείτε φωτογραφίες:




































































1 σχόλιο:

  1. Γελάνε κ τα πατοματα με δαύτους. Μόνοι τα λένε μόνοι τα κανονίζουν μόνοι χαίρονται. Φίλοι οι περισσότεροι μεταξύ τους και επιχειρηματικα. Και όλους τους συνδέει η νέα Δημοκρατία. Τυχαίο?? Η προπαγάνδα σε όλο το μεγαλείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ