Quantcast

http://picasion.com/

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Βορίδη - αγροτικού κόσμου στη Βέροια

Στη Βέροια βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 1 Νοεμβρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, προκειμένου να παραστεί σε γεύμα εργασίας με παράγοντες του αγροτικού χώρου του νομού (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ). Αφού ευχαρίστησε για τη θέρμη και τη φιλοξενία,
χώρισε τα θέματα σε κατηγορίες στα «πιεστικά» που ζητούν άμεση απάντηση και λύση και στα μεσοπρόθεσμα, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν οι άνθρωποι του αγροτικού κόσμου, αγρότες, αγροτοσυνδικαλιστές, συνεταιριστές και άλλοι, θέτοντας στον Υπουργό προβλήματα και κάνοντας προτάσεις προκειμένου να βρεθούν λύσεις. 

Για το θέμα των de minimis - Σαφής εικόνα για την Ημαθία τέλη 2019 - αρχές 2020
Με τα de minimis έχουμε αντικειμενικούς και οικονομικούς περιορισμούς. Σε εθνικό επίπεδο, τα αιτήματα για τα de minimis είναι 90.000.000€ - 95.000.000€. Είναι ξεκάθαρο πως αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν (περιορισμός από ευρωπαϊκό κανονισμό και όχι κυβέρνησης) και πρέπει να βάλουμε τα αιτήματα σε μια σειρά, γιατί αν ξεπεραστεί θα προχωρήσουμε σε ανάκτηση. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα σας ενημερώσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για την περιοχή.

Η Ημαθία έχει πάρει πολλά de minimis και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Τα τελευταία 7 χρόνια το 9% του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ έχουν έρθει στην Ημαθία για συγκεκριμένη καλλιέργεια. Τα deminimis δεν είναι λύση. Πρέπει να δοθεί μια ριζικότερη.

Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ «κολλάνε» τις αποζημιώσεις - Μόνη λύση η προκαταβολή

Σε ένα θέμα τεχνικού χαρακτήρα που καθυστερεί τις αποζημιώσεις αναφέρθηκε στη συνέχεια, λέγοντας πως αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με το κομμάτι των γεωπόνων του ΕΛΓΑ και της επαλήθευσης, όσο η επαλήθευση με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, σημειώνοντας πως η μόνη λύση που βλέπει είναι η προκαταβολή και στη συνέχεια η εκκαθάριση. Κάτι που θέλει νομοθετική αλλαγή.

Για την κατάσταση στον ΕΛΓΑ
Σχετικά με το τι παρέλαβε η κυβέρνηση στον ΕΛΓΑ και την τωρινή κατάσταση, ανέφερε πως φέτος είναι «μέσα» 43.000.000€, ενώ πέρυσι 53.000.000€, ανάλογα και πρόπερσι. Αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί. Όταν τελειώσω με αυτά που θέλω να κάνω με τον ΕΛΓΑ, θα υπάρχει συμψηφισμός και προκαταβολή. 

«Χρειάζομαι 1 με 1,5 χρόνο για αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ» - Τι περιλαμβάνει
Φαντάζομαι έναν ΕΛΓΑ όπου ο συνδυασμός ΕΛΓΑ και ιδιωτικής ασφάλισης θα δημιουργεί ένα ασφαλιστικό προϊόν και θα μου επιτρέπει να σας δίνω προκαταβολή την ώρα που γίνεται η ζημιά και την κουμπώνω στο τέλος με την εκκαθάριση. Θα μπορώ να συμψηφίζω τυχόν πρόβλημα με την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς και να έχω έναν αξιόπιστο μηχανισμό για μεγαλύτερες καλύψεις σε ζημίες που σήμερα δεν καλύπτονται. Θα ζητηθούν όμως και πράγματα από την πλευρά σας, οι λεγόμενες καλές καλλιεργητικές πρακτικές, π.χ. αντιχαλαζική προστασία στο ροδάκινο με χρήματα από πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. 
Χρειάζομαι 1 με 1,5 χρόνο για να μπορέσω να αναδιαρθρώσω τον ΕΛΓΑ. Μέχρι τότε θα κάνουμε ό, τι μπορούμε. 

Εργοστάσιο Ζαχάρεως - Αλλαγή καλλιέργειας για τους τευτλοπαραγωγούς
Σχετικά με το εργοστάσιο ζαχάρεως στη Πλατύ, είπε πως το Υπουργείο έχει κάνει ό, τι μπορούσε, κρατώντας ανοιχτή τη συνδεδεμένη. Οι συνεννοήσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων και της Πειραιώς που γίνονται δεν είναι δική μας δουλειά, ούτε της κυβέρνησης, που υπερέβαλλε εαυτόν, καθώς δεν έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις. 

Πριν πάω στη λογική της αλλαγής καλλιέργειας θέλω να τελειώσει το θέμα και να βρεθεί λύση για τη βιομηχανία ζάχαρης. Γιατί αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. Η εικόνα που μας δίνουν από τις διαπραγματεύσεις είναι ότι θα καταλήξουν και οι ενδιαφερόμενοι θα πάρουν την παραγωγή.



Παρεμβάσεις 

Τάσος Χακίδης: 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης παρέδωσε στον Υπουργό υπόμνημα με τα ζητήματα των αγροτών, αναφέροντάς του επιγραμματικά τα κυριότερα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, λέγοντας πως αν οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας δεν πληρωθούν άμεσα, δε θα ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Ζήτησε άμεση πληρωμή και στρεμματική αποζημίωση για το εμπάργκο, λύση στο θέμα για τους εργάτες γης, το θέμα του πετρελαίου και άλλα.

Στέργιος Κύρτσιος: Διαχωρισμός γεωργίας - κτηνοτροφίας
Την πρότασή του για διαχωρισμό ζωικής και φυτικής παραγωγής έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Στέργιος Κύρτσος, καθώς όπως είπε οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν χωρίς να λαμβάνουν αποζημιώσεις. Ο κ. Βορίδης είπε πως έχει δίκιο, γιατί αυτό κάνει την εξίσωση πιο σύνθετη, καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν χαίρουν και καμίας ευεργετικής μεταχείρισης, όμως από το ποσό από τα έσοδα των ασφαλιστικών εισφορών κάτι θα αφαιρείται και από κάπου θα πρέπει να συμπληρωθεί. 

Φουντούλης Γιώργος: Αποσύνδεση αγροτικής παραγωγής - ασφαλιστική εισφορά 
Την πρότασή του για αποσύνδεση της αγροτικής παραγωγής από την ασφαλιστική εισφορά, έκανε ο πρόεδρος Συνδέσμου Οινοποιών Ημαθίας Γιώργος Φουντούλης, λέγοντας πως «πρέπει να γίνει αν θέλουμε να κρατήσουμε το συνεταιριστικό κίνημα. Χάνονται πολλά χρήματα με τη διακίνηση μαύρων προϊόντων προκειμένου να μην πληρώνουν».
Σχετικά με τον επικείμενο νόμο για τους συνεταιρισμούς, τις προσωπικές εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες και τα χρέη των συνεταιριστών, ο κ. Βορίδης απάντησε πως θα φέρει διάταξη που θα αναστέλλονται όλες οι διώξεις, ποινικές και διοικητικές, μέχρι πέρατος εκκαθαρίσεων, αναφερόμενος μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές και τα χρέη προς το δημόσιο.

Χρήστος Βοργιάδης
Τα ακριβότερα ασφάλιστρα στο ροδάκινο, την κλιματική αλλαγή που έχει επηρεάσει στην παραγωγή, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, τη μη αποζημίωση όπως έπρεπε από τον ΕΛΓΑ των βροχοπτώσεων, την αδικία εις βάρος του νεκταρινού και του ροδάκινου στις συνδεδεμένες και την πρότασή του να περάσουν στις συνδεδεμένες στη νέα ΚΑΠ, να αυξηθεί το ποσό στο συμπύρηνο και να το 51% στις διεπαγγελματικές να αποτελείται από αγρότες, έκανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας Χρήστος Βοργιάδης, υπενθυμίζοντας στην ουσία τα όσα μετέφεραν στον Υπουργό στη συνάντηση που είχαν πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα. 

Κωνσταντίνος Βενιόπουλος
Τα προβλήματα των αγροτών του δήμου Αλεξάνδρειας παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Βενιόπουλος, όπως π.χ. τους αγροτικούς δρόμους, το αρδευτικό δίκτυο, τα λάθη στις δασικές εκτάσεις και την εξισωτική αποζημίωση, χάνοντας έτσι η περιοχή μας αποζημιώσεις, επενδύσεις και έργα, ζητώντας να αποκατασταθούν οι αδικίες.

Χρήστος Γιαννακάκης
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας και εκπρόσωπος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων, εξέφρασε την άποψή του πως, με Υπουργό τον κ. Βορίδη έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε πολλές λύσεις. 
«Πήραμε de minimis γιατί το δικαιούμασταν. Πρέπει όμως να τραβήξουμε μπροστά και να δούμε τι θα κάνουμε, για να μην έχουμε ανάγκη το de minimis», ανέφερε.
«Σχετικά με τις διεπαγγελματικές, ζητήσαμε να ακυρωθεί η απόφαση γιατί ήταν εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Ζητήσαμε να καταργηθεί το 33% της πρωτογενούς παραγωγής που απαιτούνταν και να κατέβουμε σε χαμηλότερα όρια. Να ετοιμαστεί απόφαση για διεπαγγελματικές έτσι ώστε να είναι πραγματικά λειτουργικές», σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης.

Τάσος Λιολιόπουλος

Στα προβλήματα του ροδακίνου και του τεύτλου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, λέγοντας πως το πρόβλημα με τον ανταγωνισμό έχει να κάνει με το υψηλό κόστος παραγωγής. Διοικητικά το Υπουργείο είναι ένα μαρτύριο για εμάς, αναφερόμενος π.χ. στους δασικούς χάρτες, λέγοντας πως προτίθενται να κατέβουν άμεσα στο Υπουργείο για να προλάβουν θέματα της νέας ΚΑΠ.


Κλιμάκιο του Υπουργείου στη Βέροια
Ο κ. Γιαννακάκης ανακοίνωσε πως με πρωτοβουλία του Υπουργείου, στις 11 Νοεμβρίου 2019 έρχεται στη Βέροια κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα, όπου θα συζητηθούν θέματα της νέας ΚΑΠ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 στο ξενοδοχείο ΑΙΕΣ.

Στη συνέχεια ο Υπουργός αναφέρθηκε στους στόχους του από τη θέση του Υπουργού, μέχρι το τέλος της θητείας του να έχει καταφέρει τα εξής:
- Μείωση αγροτικού πετρελαίου

- Μείωση φορολογίας
- Μηδενισμός κόστους ρεύματος
- Εξασφάλιση αποτελεσματικού μηχανισμού αποζημιώσεων
- Διεπαγγελματικές για κάθε προϊόν
- Επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή με σεβασμό στο περιβάλλον
- Προϊόντα υψηλής ποιότητας, μπρανταρισμένα 
- Υψηλό αγροτικό εισόδημα, 
καταλήγοντας πως ο δρόμος είναι καθαρός και μπορούμε να το κάνουμε.

11 σχόλια:

  1. Έχω μια απορία: έχει συσταθεί διεπαγγελματική, ώστε να υπάρχει και εκπρόσωπός της; αν ναι, με ποια μέλη, ποια σύνθεση, ποια όργανα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε φίλε ακόμα δεν έχεις καταλάβει τι κάνουν? Μόνοι τους οριζονται, μόνοι του εκλέγονται μονοι τους ότι θέλουν κάνουν. Αυτοί που μαζεύτηκαν εκεί, όλοι στην ίδια παράταξη ανήκουν πολιτικά και μετά στης συνελεύσεις μας κουνάνε κ το δάχτυλο ότι αντιστάθηκαν στον υπουργό και ότι του θεσανε τα ζήτηματα μας.

      Διαγραφή
    2. Ο γιανακακης πως εκλέχτηκε εκπρόσωπος της διεπαγγελματικης? Από μόνος του? Ήρθανε στα πράγματα κ κάνουν ότι γουστάρουν. Κάνουν αυτά που ξέρουν 40-50 χρόνια τώρα. Τπτ τελικά δεν αλλάζει. Κρίμα

      Διαγραφή
    3. Αφού χαντάκωσε την ΑΛΜΕ, τώρα θα σώσει τους υπόλοιπους.
      Να ασχοληθεί με μπαξέ, ντοματούλες και αγγουράκια. Φτάνει, πολύ αποτυχημένοι μαζεύτηκαν.

      Διαγραφή
    4. Γεια σου κωστα επιτυχημενε!

      Διαγραφή
    5. ειναι γεγονος πως σχεδον σε ολα τα συνεταιριστικα εργοστασια καποιοι ιδιωτες εχουν γινει αφεντικα - βιομηχανοι με τις πλατες των αγροτων που ειναι και τα αφεντικα-κοροιδα;;;;

      Διαγραφή
    6. Εσύ, ανώνυμε, μήπως είσαι ο Γιαννακάκης?
      Πράγματι, στα χωράφια μου, αυτούς τους δύσκολους καιρούς, παρόλο που είναι περιορισμένο, έχω πρωτογενές κέρδος, χωρίς τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ.
      Το μυστικό είναι η προσωπική εργασία, ο αυστηρός προγραμματισμός και το άπλωμα των ποδιών μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα.
      Κατάλαβες?

      Διαγραφή
  2. ΗΡΘΕ ΕΙΔΕ ΕΦΑΓΕ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαζεύτηκαν φιλαράκια μεταξύ τους και έκαναν συνέδριο. Γελάει ο κόσμος, όλοι αυτοί στον ίδιο χώρο ανήκουν πολιτικα! Ο βοριδης είναι παντελώς άσχετος, δεν έχει ιδέα από αγροτικα θέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην τσιμπάτε όλα ειναι προσχηματικά θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι διαχειρίζονται άμεσα τις υποθεσεις διότι θα πάνε σε εκλογές σε 1 ή 2 χρονια για να εξασφαλισουν μια πιό άνετη τετραετία. Θυμηθειτε τι σας λέω.
    τοσο απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ