Quantcast

http://picasion.com/

Στη «μαύρη λίστα» του Πατριαρχείου Μόσχας η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας

Τέλος ο εκκλησιαστικός τουρισμός από Ρωσία;
Θύμα της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Πατριαρχείου της Μόσχας από τη μία και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος από την άλλη, φαίνεται να πέφτει και η Μητρόπολη της Βέροιας. Αφορμή η αναγνώριση της

Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία δυσαρέστησε έντονα τη Ρωσία και έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση στους κόλπους της Ορθοδοξίας.

Το ιστορικό της εκκλησιαστικής διαμάχης

Η Μόσχα σταμάτησε από τον Σεπτέμβριο του 2018 να μνημονεύει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όταν εκείνος χορήγησε το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η υπόθεση αναθερμάνθηκε μετά τις 12 Οκτωβρίου, όταν η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η απόφαση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου να αναγνωρίσει τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, εξόργισε εκ νέου τη Ρωσία. Έτσι, το Πατριαρχείο Μόσχας έπαψε να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανακοίνωσε σειρά κυρώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω της υπηρεσίας θρησκευτικού τουρισμού, η Μόσχα εξέδωσε μια «μαύρη λίστα» έξι Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, καλώντας τους πιστούς να μην τις επισκέπτονται.

Στη λίστα, με τον τίτλο «ανεπιθύμητες μητροπόλεις», που απαγορεύεται να περιλαμβάνουν στα πακέτα τους τα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία ή να τις επισκέπτονται προσκυνητές μεμονωμένα, βρίσκεται και η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας.

Η «μαύρη λίστα» του Πατριαρχείου Μόσχας

1) Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
2) Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά
3) Ιερά Μητρόπολη Βεροίας
4) Ιερά Μητρόπολη Άρτης
5) Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών
6) Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος

Το Πατριαρχείο Μόσχας επέλεξε τις συγκεκριμένες εκκλησιαστικές επαρχίες με το εξής σκεπτικό: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναγνώρισε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, ενώ οι Επίσκοποι των άλλων πέντε Μητροπόλεων συλλειτούργησαν με ιερωμένους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Μετά το εμπάργκο στις εξαγωγές των προϊόντων της Ημαθίας στη Ρωσία, φαίνεται πως έρχεται ένας ακόμα «πονοκέφαλος» να προστεθεί στην οικονομία της περιοχής, καθώς διαθέτουμε εκκλησιαστικά μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.

15 σχόλια:

  1. όπως καταλάβατε αποτυχία τα έργα στην Καλή Παναγιά (η πελώρια εκκλησία κλπ) θα τα τελειώσουμε με δικά μας (των πιστών της Βέροιας) χρήματα. Τσάμπα και το Ρώσικο όνομα που της δώσανε για προσελκύσουν τους Ρώσους θρησκευτικούς τουρίστες. Από τη μια η πόλη παλεύει για τουριστική ανάπτυξη και από την άλλη γίνονται λάθη σχεδόν τραγικά . Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι λάθος εκτίμηση ότι ο ναός του Αγίου Λουκά του ιατρού χτίστηκε για να προσελκύει Ρώσους τουρίστες. Ο κόσμος που συγκεντρώνεται στο ναό και δη κάθε Τρίτη απόγευμα που τελείται η παράκληση του Αγίου ενώ βρίσκεται στο ναό προς προσκύνηση και τεμάχιο του Ιερού του λειψάνου, είναι εκτός από την Βέροια και τα περίχωρα, πιστοί από όλη την Μακεδονία αλλά και από όλη σχεδόν την Ελλάδα καθώς ο Άγιος Λουκάς έχει γνωστοποιηθεί ανά την Ελλάδα, είναι ένας από τους πιο αγαπημένους Αγίους ενώ επιτελεί καθημερινά αναρρύθμητα θαύματα!!! Παρά πολλές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν ζήσει μεγάλα θαύματα από τον Άγιο Λουκά τον ιατρό, το ίδιο έχει συμβεί και στην δική μας οικογένεια και είναι πάμπολλοι οι πάσχοντες από κάθε είδους ασθένεια που προστρέχουν στην χάρη του αναζητώντας την ίαση και όχι μόνο!!! Δεν είναι λοιπόν οι ναοί μνημεία για να προσελκύουν τον τουρισμό αλλά τόπος προσευχής, πνευματικού ανεφοδιασμού και ψυχικής ανάτασης, οι δε Άγιοι δεν έχουν σύνορα και πατρίδα... Βρίσκονται και προστρέχουν όπου τους επικαλούνται με πίστη και κάνουν αισθητή την παρουσία τους...

      Διαγραφή
    2. Ο Άγιος Λουκάς βλέπει τις αδικίες

      Διαγραφή
  2. Πάντα ιδών Διός οφθαλμός και πάντα νοήσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το νου σας, δεν ξανάσταυρώνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΖΉΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΝΑΖΕΙΣΕΙΣ ΤΟ ΘΑΎΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΧΑΡΗΣ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ.Υ.Γ.ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ.Κ ΕΧΩ Κ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΗΜΟ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΑΠΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι κατάντια, αν η ανέγερση ενός ναού αποσκοπεί στην προσέλκυση τουριστών, για αύξηση των εσόδων.
    Ο Άγιος Λουκάς ειναι μεγάλος και θαυματουργός. Σε καιρούς δύσκολους δεν χρειάζονται μεγαλοπρεπείς και δαπανηροί ναοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνω τοσους ναους κομψοτεχνηματα εχουμε,να τους ανακαινισουν σεβομενοι το υφος και να λειτουργούν οπως λειτουργουν καποιοι. τα αλλα καπου το χανουμε..

      Διαγραφή
  6. Τους αγίους να τους αφήσουμε έξω από τα ανθρώπινα.
    Όμως οι σφαλιάρες πέφτουν σύννεφο από παντού. Να δούμε τι θα γίνει όταν μας παρατήσουν και οι πέρα του Ατλαντικού δήθεν φίλοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον έγιναν πολλές αδικίες και ο Θεός αργεί αλλά δεν λησμονεί αυτό ξέρω εγώ μακάρι ο λαός να τελειώσει αλλά πήρε πολλά χρόνια γιατί αυτό να γίνεται

      Διαγραφή
  7. Τα πράγματα είναι απλά: Ο Μητροπολίτης θα έπρεπε με ένα σύντομο αλλά περιεκτικό κείμενο προς τους πιστούς να αιτιολογήσει για πιο λόγο αναγνώρισε ασκόπως τους σχισματικούς, κάτι που δεν έκαναν δεκάδες άλλοι Μητροπολίτες και βεβαίως κάτι που ήθελε πολύ ο αμερικανικός παράγοντας. Μία εμπεριστατωμένη ανακοίνωση απλώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΧΤΊΖΕΤΑΙΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΜΌΖΟΥΝ.ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΧΙΛΙΑ ΧΑΛΑΛΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΨΥΧΩΝ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΜΕΝΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΒΆΛΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο "σκοπος" αγιαζει τα μεσα και ο σκοπος ειναι η επομενη Μητροπολη....τα υπολοιπα καλα και αγια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. για εμας τους αθεους λεμε ευτυχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ