Quantcast

http://picasion.com/

Το Δίκτυο Πόλεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου ξεκίνησε από το... πατρικό του Καραμανλή

Ούτε από τις Αιγές, ούτε από την Πέλλα
Το «Δίκτυο Πόλεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου» παρουσίασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, παρουσία δεκάδων δημάρχων μακεδονικών πόλεων. Και ενώ θα περίμενε κανείς μια τόσο φιλόδοξη πρωτοβουλία
που αφορά τον Μ.Αλέξανδρο να εκκινήσει από τους ιστορικούς χώρους όπου έζησε ο σπουδαιότερος Έλληνας, επιλέχτηκε το... πατρικό του Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών. Σαφώς η Αμφίπολη, όπου θα εδρεύει το "Δίκτυο", είναι ένα αρχαιολογικό μνημείο το οποίο πρέπει να αναδειχθεί. Όμως υπάρχει πολύς δρόμος (και χρόνος) μπροστά μέχρι να καταστεί ένας παγκόσμιος πόλος έλξης - τόσο από ιστορικής όσο και από τουριστικής σημασίας - σαν τις Αιγές και την Πέλλα. 

Παρόλα, όπως τόνισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, επελέγη ως τόπος εκκίνησης αυτής της συλλογικής προσπάθειας ένας ιστορικός χώρος, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η σημασία του Δικτύου. Άπαντες, δε, ευχαρίστησαν τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών που άνοιξε το σπίτι προκειμένου να φιλοξενηθεί, στον προαύλειο χώρο του, η σημερινή παρουσίαση.

Δηλαδή η έναρξη ενός Δικτύο Πόλεων του Μ.Αλεξάνδρου, αποκτά μεγαλύτερη σημασία όταν εκκινεί από το πατρικό ενός σύγχρονου πολιτικού ηγέτη! Λαμπρά μυαλά εκεί στην Περιφέρεια. 


Ακολουθεί η είδηση όπως την μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κ. Καραμανλής- Μεγάλο στοίχημα η ανάδειξη του μνημείου της Αμφίπολης
Από την πλευρά του, ο Κώστας (Αχ.) Καραμανλής χαρακτήρισε θετική πρωτοβουλία τη δημιουργία του Δικτύου Πόλεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και υπογράμμισε πως θα στηριχθεί η προσπάθεια, αλλά στόχος είναι να έρθουν κι άλλοι ιδιωτικοί φορείς «γιατί μόνο μέσα από συνέργειες θα μπορέσουμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα με προοπτική και μέλλον».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός στο Μνημείο της Αμφίπολης, τονίζοντας πως για «ιδεοληπτικούς λόγους», η προηγούμενη κυβέρνηση «το έβαλε στην άκρη» και επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν οι μοναδικοί φορείς που στήριξαν την προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου.

«Μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων φορέων είναι η ανάδειξη του μνημείου με υποδειγματικό τρόπο για να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος, όπως έγινε με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.


Στήριξη στο Δίκτυο από περιφερειάρχες και δημάρχους
Με αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας πως «η παρουσία όλων των ανθρώπων σήμερα εδώ φανερώνει ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας ενώνει όλους και ότι τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του εξακολουθεί να μας κινητοδροτεί όλους για το καλό της Μακεδονίας».

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του Δικτύου, ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην ανάδειξη, την προβολή και τη διάδοση της Μακεδονίας και της ιστορίας της θα έχει τη στήριξη της Περιφέρειας. «Θα είμαστε δίπλα για να προβάλλουμε τη μοναδικότητα της μακεδονικής γης» τόνισε και προσέθεσε: «Η Μακεδονία μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης όλης της Ελλάδας».

Όπως και ο κ. Καραμανλής έτσι και ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο μνημείο της Αμφίπολης, σημειώνοντας πως «τέσσερα χρόνια, το μνημείο βρέθηκε μέσα σ΄ ένα συρτάρι εγκαταλελειμμένο» και υποστηρίζοντας πως «ήταν πολιτική επιλογή το μνημείο να μην αναδειχθεί, με αποτέλεσμα αυτή η επιλογή να έχει ως αποτέλεσμα, το μνημείο να κινδυνεύσει με κατάρρευση».

Την υποστήριξή του στη δημιουργία του Δικτύου υπογράμμισε και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Χρήστος Μέτιος, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- ότι το Δίκτυο αυτό αναμένεται να συμβάλει στην ουσιαστική ανάπτυξη πόλεων και περιοχών. «Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης θα στηρίξει αυτή την κοινή προσπάθεια», διαβεβαίωσε ο κ. Μέτιος.

Τους δημάρχους των πόλεων της Μακεδονίας που έδωσαν το "παρών" στη σημερινή εκδήλωση καλωσόρισε ο "οικοδεσπότης" δήμαρχος Αμφίπολης, Στέργιος Φραστανλής, ο οποίος ανέφερε ότι «η μακεδονική ιστορία μέσα από το Δίκτυο των μακεδονικών πόλεων θα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο».

Είπε ακόμα πως το 2020 θα αποσταλεί σε όλα τα δημοτικά συμβούλια το πρόγραμμα για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν και σε έναν χρόνο θα είναι έτοιμα προς παρουσίαση τα πρώτα δείγματα της δουλειάς που θα γίνει.

Το Δίκτυο Πόλεων Μεγάλου Αλεξάνδρου παρουσίασε η Μαρία Πάππα, διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας του Δικτύου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «μία σύμπραξη μακεδονικών πόλεων και περιοχών, οι οποίες, μέσω της περίφημης μακεδονικής ιστορίας, αναπτύσσουν κάθε μορφή πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού, εκπαίδευσης» και «προωθούν την Ελλάδα μέσα από το μακεδονικό μεγαλούργημα στον κόσμο, δημιουργώντας δεκάδες διακρατικά υποδίκτυα, τα οποία συνδέουν όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και προκαλούν πολλές μορφές παράλληλης ανάπτυξης».

Έδρα του Δικτύου, όπως ανέφερε η κ. Παππά, είναι η Αμφίπολη Σερρών, ενώ στόχοι του είναι: «Η προώθηση, προβολή, ανάδειξη και ανάπτυξη περιοχών της μακεδονικής γης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, μέσω εφαρμογής συγκεκριμένου προωθητικού σχεδίου. Η δημιουργία θεματικών υποδικτύων μέσα στο Δίκτυο αποτελεί το εργαλείο, τον τρόπο και τον λόγο ανάδειξης κάθε μακεδονικής ανθρώπινης δραστηριότητας και μετατροπής της σε αναπτυξιακή μορφή».

1 σχόλιο:

  1. Αντε να δουμε σε ποιον αιωνα θα δουν χαιρι και οι αλλες πολεις της Κεντρικης Μακεδονιας με αρχαιολογικη σημασια...φοβαμαι οτι ριχνετε νερο στον "μυλο" των Σερρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ