Quantcast

http://picasion.com/

«Νύχτα των Λύκων» στην Κοζάνη - Κλειδώθηκαν σε καφενείο οι κάτοικοι

Τη «Νύχτα των λύκων» ζουν κάθε βράδυ οι κάτοικοι της Καλαμιάς Κοζάνης, καθώς αγέλες κατεβαίνουν στο χωριό, αρπάζουν σκυλιά και αιγοπρόβατα, και τρομοκρατούν μικρούς και μεγάλους. «Είχαμε ένα αδέσποτο σκυλί, που το στειρώσαμε και το φροντίζαμε τρεις οικογένειες. Εδώ και λίγες μέρες ο αγαπημένος Λιάπης έχει εξαφανιστεί και δεν βρήκαμε ούτε κοκαλάκι του. Ένα κοριτσάκι έχασε επίσης το σκυλάκι της, ενώ κτηνοτρόφος ανέφερε ότι λύκοι του έφαγαν δύο γίδια και ένα τσομπανόσκυλο» τονίζει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καλαμιάς, Αθανάσιος Πενογλίδης. 

Οι περίπου 100 μόνιμοι κάτοικοι του χωριού ακούν τις βραδινές ώρες τα ουρλιαχτά των λύκων, ενώ πρόσφατα κάποιοι από αυτούς κλειδώθηκαν στο καφενείο όταν μια μικρή αγέλη με έξι λύκους αποφάσισε να… κάνει μια βόλτα στην κεντρική πλατεία. Η Καλαμιά είναι ένα μικρό, ορεινό χωριό τους πρόποδές του όρους Κέδρωμα, το οποίο ανήκει στην οροσειρά του Βιτσίου. 

Από τα νότια περνούν η Εγνατία Οδός και η εθνική οδός Κοζάνης-Ιωαννίνων, ενώ απέχει 12 χιλιόμετρα από την Κοζάνη, στον δήμο της οποίας ανήκει. Ο κ. Πενογλίδης έχει ενημερώσει τον δήμο και το Δασαρχείο Κοζάνης και η Κτηνιατρική Διεύθυνση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συνιστά στους κατοίκους να μην αφήνουν τρόφΑγέλες ιμα έξω από τα σπίτια τους, ούτε σκουπίδια εκτεθειμένα στην ύπαιθρο, γιατί οι λύκοι βρίσκουν έτσι εύκολα τροφή.

«Ο πληθυσμός του λύκου ανακάμπτει στη χώρα μας και τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για το είδος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πέρσι είδαμε για πρώτη φορά λύκο στη Νέα Μηχανιώνα, μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη» δηλώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Αλέξανδρος Καραμανλίδης.

Προσθέτει επίσης πως το φαινόμενο της ανάκαμψης του πληθυσμού παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη και είναι ενδεικτικό πως ο λύκος «επέστρεψε» μετά από 200 χρόνια σε Ολλανδία, Δανία και Βέλγιο. Επιπλέον βελτιώθηκαν τα μέτρα προστασίας του ζώου και μπορεί πλέον να διαβιοί με ασφάλεια στην ύπαιθρο, ενώ λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ των ατόμων, τα νεαρά ζώα κατεβαίνουν χαμηλά αναζητώντας τροφή.

«Οι… επισκέψεις αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές είναι πιο συχνές από ό,τι των λύκων. Γενικά, ο λύκος δεν πλησιάζει εύκολα σε σπίτια ή αγροικίες, αλλά επειδή εξαπλώνεται ο πληθυσμός τους δεν μας προξενεί εντύπωση η σποραδική εμφάνισή του σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, κοντά σε κατοικημένα σημεία» αναφέρει ο κ. Καραμανλίδης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία -και σε αντίθεση με την αρκούδα που τυγχάνει απόλυτης προστασίας-, ο λύκος είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος από τη Λαμία και προς τα νότια.

Στη χώρα μας η εξάπλωσή του εκτείνεται σε όλο σχεδόν το ηπειρωτικό ανάγλυφο βόρεια της Βοιωτίας και τα εκατοντάδες άτομα ζουν σε μικρές και απομονωμένες μεταξύ τους ομάδας, με εντονότερη την παρουσία τους σε σημεία όπου υπάρχει νομαδική κτηνοτροφία ή όπου υπάρχουν μεγάλα ορεινά συγκροτήματα, χωρίς έντονη ανθρώπινη παρουσία.

Ο λύκος τρέχει πολύ γρήγορα (ως 45 χλμ./ώρα) και κολυμπά πολύ καλά, φτάνει σε μήκος το 1,5 μέτρο, ζει σε αγέλες για καλύτερα αποτελέσματα στο κυνήγι, αρχηγός είναι το πιο δυνατό ζώο της αγέλης -αρσενικό ή θηλυκό-, εντοπίζει το θήραμά του ακόμη και από απόσταση 3 χλμ, από την μυρωδιά, ενώ ένας λύκος μπορεί να ακούσει το ουρλιαχτό ενός άλλου από απόσταση 10 χλμ, όταν ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται απόλυτη σιωπή.

7 σχόλια:

  1. λυκους εχει(εχω δει) και στο φραγμα του αλιακμωνα και στον τριποταμο. φοβαται τον ανθρωπο αλλα αποτελει ερωτηματικο αν ειναι πεινασμενος. οποτε ας εχουμε λιγο το νου μας και εδω. ειδικα νωρις το πρωι και στο σουρουπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μοναδικό ζώο που τρομοκρατεί και καταστρέφει είναι ο άνθρωπος!!Χειρότερο δεν υπάρχει!!Άκου εκεί "τρομοκρατούν μικρούς και μεγάλους" οι λύκοι..Δεν ντρέπεστε λίγο να γράφετε τέτοια πράγματα; Όσο για τους τσοπαναραίους που έμαθαν τα τελευταία χρόνια να αφήνουν τα κοπάδια μόνα τους και να παίζουν πρέφα στο καφενείο ή να βάζουν άσχετους με την κτηνοτροφία μετανάστες να φυλάγουν τα κοπάδια, καλά θα κάνουν να ανασκουμπωθούν να πάρουν καθαρόαιμα ποιμενικά να τα εκπαιδεύσουν όπως πρέπει, όπως εκαναν οι παππούδες μας και να βγουν να βοσκήσουν τα κοπάδια τους οι ίδιοι και κανένας λύκος δεν πρόκειται να τους "τρομοκρατήσει" Το μάθαμε τώρα τρομοκρατούνται καλέ τα άμοιρα ανθρωπάκια, να πάρουμε λοιπόν τα δίκανα και τις καραμπίνες παραμάσχαλα και να ξανα αφανίσουμε το λύκο, ίσως το σημαντικότερο ζώο στην αλυσίδα.. Σα δε ντρέπεστε λέω εγώ!!Ευλογία είναι που υπάρχουν και ο λύκος και η αρκούδα και τα αγριογούρουνα και το κάθε άγριο ζώο της πανίδας της χώρας μας. Αφήστε τα ζώα ήσυχα. Κανέναν δεν πειράζουν ούτε τρομοκρατούν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΟ ΦΙΛΟΖΩΟ ΣΕ ΚΟΒΩ. ΑΜΑ ΒΓΟΥΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΑΡΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥΝ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΡΑΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΙΤΟΓΥΡΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. ΤΟΝΣΑΚΚΟ ΜΕ ΤΑ ΑΠΙΔΙΑ ΤΟΝ ΞΕΡΕΙΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΙΝΙΑ ΕΥΚΟΛΕΣ.

      Διαγραφή
  3. Να σας φέρουν και λαθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΟΥΛΜΑΝ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΑΝΙ

      Διαγραφή
  4. το οτι υπαρχουν αυτα τα αγριμια ειναι καλο σημαδι και δειχνει "υγεια" στο περιβαλλον-φυση.
    ο λογος της συχνης εμφανισης σε κατοικημενες περιοχες ειναι κυριως η μειωμενη ανθρωπινη δραστηριοτητα στα χωρια -περιοχες αυτες. με αλλα λογια η μειωση των μονιμων κατοικων εκει αλλα και το γεγονος οτι οι περισσοτεροι κατοικοι ειναι μεγαλης ηλικιας με ελαχιστες εξωτερικες δραστηριότητες και ειδικα λιγο πιο εξω απο τα χωρια τους.
    το ποτελεσμα;;;
    τα αγριμια αυξανουν σε εκταση τις ζωνες διαβιωσης τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελάτε εδώ στα Συνεταιριστικα Εργοστασεια κομπόστας να δείτε πόσους ΛΥΚΟΥΣ έχει.
      Πού μας τρώνε τα Ροδακινα Συμπυρινα και εμάς μας δίνουν τα (κόκαλα ) κουκούτσια.
      Να έρθει ο Αρκτουρος να τούς πιάσει.
      Γιατί αυτοί θα μας φάνε και τα χωράφια με τα τόσα πολλά Χρεοι που Διμηουργιθηκαν.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ