Quantcast

http://picasion.com/

Η σχολική εκδρομή στη Βεργίνα «βάφτηκε» με αίμα

Το τροχαίο που συγκλόνισε την Ελλάδα πριν 39 χρόνια - 4 παιδιά και 2 μάνες νεκροί
Η ημερήσια σχολική εκδρομή του 58ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στις 11 Οκτωβρίου 1980 στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας βάφτηκε με αίμα. Το τραγικό τροχαίο δυστύχημα
έγινε νωρίς το απόγευμα στο δρόμο της επιστροφής, όταν το τελευταίο από τα έξι λεωφορεία της εκδρομής, στο οποίο επέβαιναν μαθητές της Β’ Τάξης, μαζί με τη δασκάλα τους, τον επιθεωρητή και αρκετούς γονείς, συγκρούστηκε με αγροτικό φορτηγό, στο 64ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας. Από τα συντρίμμια του λεωφορείου ανασύρθηκαν νεκροί τέσσερις μαθητές και δύο γονείς, ενώ άλλη μια μητέρα έχασε τη μάχη την επόμενη ημέρα στο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο της Βέροιας μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι 12 μαθητές.

Τα έξι λεωφορεία είχαν ξεκινήσει λίγο μετά τις 8 το πρωί από το σχολείο, στην οδό Αντιγονιδών, για εκπαιδευτική εκδρομή στη Βεργίνα, ώστε οι μαθητές να επισκεφτούν τις αρχαιότητες που τρία χρόνια νωρίτερα είχε φέρει στο φως ο καθηγητής αρχαιολογίας Μανόλης Ανδρόνικος. Μετά την περιήγηση μαθητές, καθηγητές και γονείς κάθισαν σε μια ταβέρνα για φαγητό και γύρω στις 5 το απόγευμα όλα ήταν έτοιμα για την επιστροφή.

Το κομβόι πήρε την Εθνική οδό για τη Θεσσαλονίκη, όμως, λίγο μετά την κοινότητα Σταυρού Ημαθίας το τελευταίο λεωφορείο που οδηγούσε ο 58χρονος Γιάννης Φαρμάκης αποκόπηκε από τα υπόλοιπα και μπήκε από λάθος στην παλιά εθνική, μέσω Αλεξάνδρειας. Σε μια επικίνδυνη στροφή έγινε το κακό. Το λεωφορείο συγκρούστηκε πλευρικά με το αγροτικό φορτηγό που οδηγούσε ο 49χρονος Φώτης Παπαδόπουλος από τη Βέροια. Ακολούθησαν σκηνές πανικού, καθώς δεκάδες παιδιά είχαν εγκλωβιστεί στο λεωφορείο, ενώ δύο απ’ αυτά είχαν εκσφενδονιστεί από τα παράθυρα!


Στα κοντινά νοσοκομεία σήμανε συναγερμός και τα ασθενοφόρα έκαναν αγώνα δρόμου για να μεταφέρουν τους τραυματίες. Στο μεταξύ τα άλλα πέντε λεωφορεία είχαν φτάσει στη Θεσσαλονίκη. Είχε πια βραδιάσει και το τελευταίο δεν είχε φανεί. Εκτός από τους μαθητές, τη δασκάλα τους και μερικούς γονείς, επέβαιναν η διευθύντρια του σχολείου και ο επιθεωρητής. Το τραγικό νέο από το πρακτορείο «Θερμαϊκός», στο οποίο ανήκε το λεωφορείο, δεν άργησε να φτάσει και στους υπόλοιπους εκδρομείς, που έσπευσαν στα νοσοκομεία γεμάτοι αγωνία.

Τέσσερις μαθητές ηλικίας 7-8 χρόνων, ο Παρασκευάς Κρεμμύδας, η Κατερίνα Καρανικόλα, η Παναγιώτα Σιμιτζή, και η Αλεξία Πεϊνιρτζόγλου ήταν ήδη νεκροί. Τον τραγικό απολογισμό συμπλήρωναν η 32χρονη Αναστασία Ζούβελα και η 55χρονη Αναστασία Βερβερίδου. Άλλα 12 άτομα, μαθητές και γονείς, είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Βέροιας. Κάποιοι απ’ αυτούς, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους, διακομίστηκαν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, εκεί όπου ξεψύχησε την επόμενη ημέρα η 30χρονη Μαρία Πεϊνιρτζόγλου, μητέρα της Αλεξίας.

Την ώρα της μοιραία σύγκρουσης, τα περισσότερα παιδιά έπαιζαν ανέμελα στο πίσω μέρος του λεωφορείου και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Κάποιοι γονείς είπαν ότι ο οδηγός ήταν απρόσεκτος και είχε πιει 1-2 ποτηράκια παραπάνω, ενώ ο ταχογράφος έδειξε ότι έτρεχε με 98 χιλιόμετρα την ώρα. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι ήταν μεθυσμένος και τόνισε ότι το αγροτικό φορτηγό έπεσε στο λεωφορείο.
«Λυπάμαι που χάθηκαν τόσα παιδιά και μανάδες, αλλά ας μην με θεωρήσουν φταίχτη». Την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή και παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε και ο οδηγός του αγροτικού φορτηγού.
«Ήμουν φορτωμένος με επτά τόνους καλαμπόκι και πήγαινα με ταχύτητα 40-50 χιλιομέτρων, οπότε και να ήθελα να τρέξω, δεν μπορούσα», είπε στους δημοσιογράφους. «Ενώ πλησίαζα τη στροφή, είδα το λεωφορείο που είχε πατήσει τη διπλή διαχωριστική γραμμή, αλλά φαντάστηκα ότι θα επανερχόταν στην πορεία του. Η σύγκρουση ήταν πλαγιομετωπική. Ο οδηγός επανέφερε το λεωφορείο, αλλά με χτύπησε με το πίσω μέρος. Ήταν φοβερό αυτό που είδα…».
Μετά τις απολογίες τους και οι δύο οδηγοί κρίθηκαν προφυλακιστέοι και τον Ιούνιο του 1981 κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βέροιας. Ο οδηγός του λεωφορείου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 5 ετών και 8 μηνών, του επιβλήθηκε πρόστιμο 13.000 δραχμών και του αφαιρέθηκε το δίπλωμα για έξι μήνες. Άσκησε έφεση, αλλά το δικαστήριο δεν ανέστειλε την ποινή του, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, συγγενείς των θυμάτων επιτέθηκαν σε έναν μάρτυρα υπεράσπισης, που κατέθεσε ότι βρισκόταν με το αυτοκίνητό του πίσω από το λεωφορείο, το οποίο πήγαινε κανονικά στην πορεία του. Ο οδηγός του αγροτικού φορτηγού, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα, αθωώθηκε.

Νίκος Τσέφλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ