Quantcast

http://picasion.com/

Πλήττεται το ελληνικό ροδάκινο από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Ε.Ε.

Με μοναδική (σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες) εξαίρεση την κομπόστα ροδάκινου, οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων δεν πλήττονται (τουλάχιστον άμεσα) από τον νέο γύρο δασμολογικής διαμάχης ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αφού βασικά εξαγωγικά
προϊόντα της χώρας, όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές, βρίσκονται εκτός λίστας! Παράδοξο, βέβαια, είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς 25% επιπλέον του υφιστάμενου 18% στην κομπόστα ροδάκινου, γεγονός που έχει θορυβήσει την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος και δη περιοχές όπως η Νάουσα, η Έδεσσα και η Βέροια.

«Οι ροδακινοπαραγωγές περιοχές, και ιδίως η Πέλλα και η Ημαθία, έχουν γίνει έρμαιο των παγκόσμιων εμπορικών συσχετισμών και αντιμετωπίζουν πλέον αξεπέραστα προβλήματα. Οι βιομηχανίες κλονίζονται και οι παραγωγοί πτωχεύουν» αναφέρει ανακοίνωση της ΕΚΕ.

Αυτό που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε είναι πως η αγορά των Η.Π.Α. είναι εξαιρετικά σημαντική για την κομπόστα ροδάκινο, αφού η αξία των ελληνικής προέλευσης εισαγωγών κυμαίνεται στα 50.000.000 δολάρια!

Κατά κανόνα, οι κομπόστες που εξάγονται στις Η.Π.Α., παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους. Και το χειρότερο;

Η απόφαση αυτή έρχεται αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιομηχανίες κομπόστας που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική.

Δυστυχώς για τη χώρα, αλλά χωρίς λεπτομερείς πληροφορίες ακόμα, άλλο ένα ελληνικό προϊόν που πλήττεται είναι η φέτα, η οποία με τον κωδικό 004.06.9032 συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των επιπρόσθετων δασμών. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστο Αποστολόπουλο, τρέχει πρόγραμμα με κοινοτικούς πόρους που στόχο έχει την προβολή και προώθηση της φέτας στις αγορές των ΗΠΑ και τα όποια οφέλη έφερνε αυτό στην έως τώρα μικρή εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας στην Αμερική, τώρα μηδενίζονται.

Οι δασμοί που σκοπεύουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ θα είναι της τάξεως των 7,5 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ θα κυμαίνονται από το 10% εως το 25% επί της τιμής των προϊόντων.

Θετικό για τη χώρα μας είναι πως το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελιές δεν πλήττονται, παρόλο που τα ισπανικά αντίστοιχα προϊόντα περιλαμβάνονται στο νέο δασμολόγιο.

Τι δασμοί θα επιβληθούν

Τα αεροσκάφη από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%.

Στα κρασιά από τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 25%. Τα γαλλικά τυριά, πλην ροκφόρ, θα ακριβύνουν 25%, όπως και τα τυριά από όλη την Ευρώπη. Προϊόντα όπως οι ελιές και διάφορα είδη τροφίμων επίσης υφίστανται επιπλέον δασμούς.

Δασμοί 25% θα επιβληθούν σε μια σειρά εργαλείων από τη Γερμανία, σε υφάσματα και ρούχα από τη Βρετανία, σκοτσέζικα και ιρλανδικά ουίσκι και άλλα προϊόντα.


4 σχόλια:

  1. Αν δεν ήμασταν στην ΕΕ πόσο απλά θα ήταν τα πράγματα. Υπό την απειλή των αντιποίνων από εμάς, οι δασμοί δεν θα ίσχυσαν για τα προϊόντα μας. Αλλά ΕΕ θέλαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἡ δουλική συμμόρφωσι μέ τήν ἀλλοπρόσαλλο πολιτική τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως καταργεῖ τήν ἐθνική μας κυριαρχία. Μᾶς πλήττει τόσα χρόνια ὡς μή ὤφειλεν μέ τίς ἄδικες κυρώσεις εἰς βάρος τῆς Ρωσσίας (αἵτινες ἀποβαίνουν εἰς βάρος μας) καί τώρα θά πληγοῦμε καί ἀπό τάς ΗΠΑ. Καί ὅλ' αὐτά γιατί, γιά τό χατίρι τῆς κομοσόλας Μέρκελ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Ανοίγει η αγορά της Ινδίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ