Quantcast

http://picasion.com/

Δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου - Ανάγκη να υπάρξουν μέτρα

Δύσκολη θα είναι η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου. Πολλοί είχαν απώλεια εισοδήματος από τις ζημιές που οφείλονταν στις χαλαζοπτώσεις. Όμως και οι τιμές παραγωγού φέτος κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να εγκαταλείπουν
την καλλιέργεια αλλά και να ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές για την ανάγκη να υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης για αναδιάρθρωση ποικιλιών.
Γιάννης Παπάζογλου, Διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίκης


«Η περιοχή μας είχε προβλήματα από χαλαζόπτωση με αποτέλεσμα πολλές ποσότητες επιτραπέζιων ροδάκινων να οδηγηθούν προς χυμοποίηση με τιμές 8-10 λεπτά το κιλό αλλά και τουλάχιστον το 50% της παραγωγής να είναι δεύτερης ποιότητας. Αν δεν καταβληθούν γρήγορα αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα υπάρχει πρόβλημα σε πολλές οικογένειες των παραγωγών στην περιοχή. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού φέτος θα τις συνέκρινα με αυτές του 2017, δηλαδή από τις χειρότερες των τελευταίων ετών. Από την πλευρά μας ο συνεταιρισμός ακόμη δεν έχει κάνει εκκαθαρίσεις. Κάνουμε μια προσπάθεια μέσω της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας να συγκεντρώσουμε στοιχεία με τις φετινές και τις περσινές τιμές κάθε ποικιλίας, με στόχο να καταφέρουμε να πάρουμε το «πράσινο φως» για την καταβολή ενισχύσεων de minimis στους παραγωγούς».

Αθανάσιος Μπρανιώτης, Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης

«Φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις οικογένειες των παραγωγών επιτραπέζιου ροδάκινου. Πολλοί βρίσκονται ένα βήμα πριν της οικονομική τους εξαθλίωση. Η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 20 – 22 λεπτά το κιλό, χαμηλή σε σχέση με το κόστος καλλιέργειας. Λίγο καλύτερα ήταν τα πράγματα για το νεκταρίνι που είχε τιμή αυξημένη κατά 15 λεπτά αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Τα προβλήματα στην απορρόφηση του επιτραπέζιου ροδάκινου εκτιμώ ότι οφείλονται στην αλλαγή συνήθειας των καταναλωτών στην ΕΕ, οι οποίοι δείχνουν ότι εγκαταλείπουν τα χνουδωτά (ροδάκινα) και στρέφονται στα νεκταρίνια.


Πρόβλημα δημιουργεί και ο μεγάλος αριθμός ποικιλιών (σε ροδάκινα και νεκταρίνια) που δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές. Κάθε ποικιλία έχει διαφορετική γεύση και χρωματισμό. Αυτά μπορεί να τα ξέρουν οι παραγωγοί αλλά δεν τα γνωρίζουν οι καταναλωτές. Θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση των ποικιλιών. Πρέπει να «εξαφανιστούν» ποικιλίες ροδάκινων που δεν έχουν ανθεκτικότητα και καλό χρωματισμό. Επίσης πολλά δέντρα με επιτραπέζια ροδάκινα οι παραγωγοί τα ξεριζώνουν και τα αντικαθιστούν με νεκταρινιές και ακτινιδιές. Αυτό γίνεται χωρίς κανένα σχεδιασμό με αποτέλεσμα όταν θα φτάσουν στην παραγωγική ηλικία θα δημιουργήσουν προβλήματα στην απορρόφηση της παραγωγής. Ακόμη θα πρέπει να δημιουργηθούν συνενώσεις Ομάδων και Συνεταιρισμών με στόχο να υπάρξουν μεγάλα συνεταιριστικά σχήματα που θα διακινούν μεγάλες ποσότητες».


Νικόλαος Μηνάς, Προέδρος Α.Σ. Καλυβίων και Συνδέσμου Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Πέλλας


«Οι μέσες τιμές παραγωγού στα επιτραπέζια ροδάκινα στην Πέλλα φέτος κυμάνθηκαν στα 18 - 20 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος καλλιέργειας είναι περίπου στα 22 λεπτά. Μιλάμε για χαμηλές τιμές. Μπορεί προς το τέλος της εμπορικής περιόδου να είχαμε μια άνοδο τιμών αλλά αφορούσε μικρές ποσότητες και λίγους παραγωγούς. Η κατάσταση είναι κρίσιμη για το μέλλον της καλλιέργειας επιτραπέζιου ροδάκινου. Για αυτό ζητάμε νομοθέτηση μέτρων στήριξης της καλλιέργειας και όχι χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Θα βοηθούσε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της χυµοποίησης ροδάκινων, που θα αποτελεί ένα «εργαλείο» µέσω του οποίου θα γίνεται αποσυµφόρηση κάθε έτος κάποιων ποσοτήτων από Πέλλα και Ημαθία. Παράλληλα να γίνει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των καταναλωτών με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ροδάκινου (όπως γίνεται και σε άλλα προϊόντα). Ο συνδυασμός αυτών των δύο προγραμμάτων θα βοηθούσε να υπάρξει μια «τιμή ασφαλείας» για τον παραγωγό. 

Επίσης πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των ποικιλιών και να γίνεται με ευθύνη των οργανώσεις παραγωγών της περιοχής. Για αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κοινός φορέας των παραγωγών στην Πέλλα.

Ζητάμε να αλλάξει άμεσα ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και να περιλαμβάνει τις ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα υψηλά ασφάλιστρα που θα φέρει μπορεί να επιδοτηθούν από την ΕΕ μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα των Ομάδων Παραγωγών. Επίσης πρέπει να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ προκαταβολές για τις ζημιές που είχαμε στην παραγωγή λόγω της χαλαζόπτωσης. 

Ακόμη ενισχύσεις de minimis για απώλεια εισοδήματος των παραγωγών σε χωράφια όμως που δεν έχουν δηλωθεί στις ζημιές ΕΛΓΑ. Τέλος τα χωράφια που θα έχουν μη αποζημιώσιμο πόρισμα να έχουν δικαίωμα να μεταβούν στα de minimis».

Δημήτριος Κοσμάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βελβεντού «Δήμητρα»


«Φέτος στην περιοχή μας δεν υπήρξαν προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών η καλλιέργεια κύλησε ομαλά και είχαμε επιτραπέζια ροδάκινα πολύ καλής ποιότητας. Οι τιμές παραγωγού όμως δεν ήταν αυτές που θα έπρεπε να είναι για να ανταμείψουν την προσπάθεια των παραγωγών. Παρόλα αυτά το «ορεινό» ροδάκινο της περιοχής μας έχει καταξιωθεί στην εγχώρια αγορά και έχει αρχίσει να αποκτά φήμη και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι αυξημένες σε σχέση με τις υπόλοιπες πεδινές παραγωγικές περιοχές. Θετικό επίσης είναι ότι απορροφήθηκε όλη η φετινή παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου και δεν έμειναν καθόλου αποθέματα».

3 σχόλια:

  1. ΑΚΟΝΙΣΜΑ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΙ... ΤΟ ΠΡΙΟΝΙ!!!
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτοι στο βελβεντο εχουν μεγαλη πλακα. και σε μας ρε παιδια δεν εμειναν ποσοτητες στα ψυγεια αλλα πού πηγαν και σε τι τιμες;;;
    γιατι δε μας λετε και εσεις που πουλησατε σε καλύτερες τιμες απο τον καμπο ποσο πηγε το κιλο;;;;0,25 - 0,27€;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να η λύση

    https://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=6609

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ