Κρίσιμη συνάντηση στο ΥπΑΑΤ για τις άδειες αμπέλου - Καμπανάκι Φουντούλη στο veriotis.gr

Ο Μάκης Βορίδης συναντήθηκε με εκπροσώπους του Σ.Ε.Ο. 
Ζητήματα που αφορούν τον οινοποιητικό κλάδο συζήτησαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.) με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη στη συνάντηση που είχαν μαζί του την Πέμπτη

(12/9/2019). Τα μέλη της διοίκησης του ΣΕΟ έθεσαν στον Υπουργό ζητήματα όπως αυτό των προγραμμάτων προβολής και προώθησης του ελληνικού οίνου και συζήτησαν για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μηχανισμού αξιολόγησης των προωθητικών ενεργειών. Παράλληλα ετέθη το θέμα Υπουργικής Απόφασης με την οποία, όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, καθιστά αδύνατη την εφαρμογή προγραμμάτων και για την οποία ο κ. Βορίδης δεσμεύθηκε να απαντήσει σύντομα.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τις άδειες φύτευσης ο Υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους του Σ.Ε.Ο. συγκεκριμένες προτάσεις για να προχωρήσει στην αναδιαμόρφωση του καθεστώτος του ενώ θα εξετάσει και το ζήτημα της ταυτοποίησης των ελληνικών ποικιλιών στη βάση της κλωνικής επιλογής αμπέλου.

Ο κ. Βορίδης αποδέχθηκε ένα ακόμη αίτημα του Σ.Ε.Ο. το οποίο αφορά την τακτική σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής Προστασίας Οινοπαραγωγής η οποία, παρότι γνωμοδοτικό όργανο σε μείζονα ζητήματα του οινοποιητικού κλάδου, σήμερα υπολειτουργεί. 


Καμπανάκι από τον Πρόεδρο της Ζώνης Αμπελουργών Οινοποιών Νάουσας Γ. Φουντούλη

Την ανάγκη αλλαγής των κριτηρίων που έχουν οριστεί για το μοίρασμα των αδειών επισημαίνει σε δηλώσεις του στο veriotis.gr ο πρόεδρος Ζώνης Αμπελουργών Οινοποιών Νάουσας Γ. Φουντούλη. «Οινοποιοί και συνεταιρισμοί που επενδύουν στο κρασί δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια φύτευσης εξαιτίας των κριτηρίων που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για έναν καταστροφικό αποκλεισμό της περιοχής από τις νέες άδειες. Στη ζώνη του ξινόμαυρου της Νάουσας δεν έχει δοθεί κανένα στρέμμα» επισημαίνει ο Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος του οινοποιητικού συνεταιρισμού VAENI και πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας.

Τέλος οι εκπρόσωποι του συνδέσμου έθεσαν και το θέμα της «γεωργικότητας» των οινοποιητικών επιχειρήσεων σύμφωνα με την οποία με βάση την κείμενη νομοθεσία δεν παρέχεται η δυνατότητα στο σύνολο των επιχειρήσεων αυτών να κάνουν χρήση του καθεστώτος του εργοσήμου κατά την απασχόληση εποχιακών εργατών. Ο κ. Βορίδης επικοινώνησε, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου, με τον αρμόδιο Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης με τον οποίο συζήτησε εκτενώς το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο καθεστώς να αφορά και τις κεφαλαιουχικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ