Quantcast

http://picasion.com/

Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τους Εβραίους της Βέροιας

Με τη συναυλία της Σόνιας Θεοδωρίδου
Με τη συναυλία της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βέροιας, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου 2019 οι τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο «Η Μνήμη του Νήματος», στη μνήμη των 460 Εβραίων της
Βέροιας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Η αυλαία έπεσε με τον πιο συμβολικό τρόπο, στο σημείο όπου οι 460 συμπολίτες μας, μεταξύ τους και 150 παιδιά, οδηγήθηκαν εκεί την 1η Μαΐου 1943 από τις δυνάμεις της κατοχής, έπειτα από μια διαδρομή 2800 μέτρων με τα πόδια, από την Εβραϊκή Συνοικία της Μπαρμπούτας. Τη διαδρομή αυτή διένυσαν νωρίτερα εκατοντάδες κόσμου, σε μια πορεία μνήμης για τους 460 Εβραίους της Βέροιας, ξετυλίγοντας παράλληλα κατά μήκος της ένα κόκκινο νήμα (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).
Την πορεία υποδέχθηκε στον ατμοσφαιρικό χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, ο Λουξεμβουργιανός τσελίστας και συνθέτης André Mergenthaler, ενώ την αρχή του νήματος άφησε μπροστά στη σκηνή η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Ακολούθησε συναυλία της σοπράνο με εβραϊκά τραγούδια και πλήθος χορωδών και μουσικών, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεόδωρου Ορφανίδη. 
Στο τέλος της συναυλίας, η κ. Θεοδωρίδου δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων για την έμπνευση των εκδηλώσεων και η ίδια ανταπέδωσε, μαζί με ευχαριστίες, σε όλους όσους υπήρξαν συνοδοιπόροι της στο μεγάλο αυτό εγχείρημα, όπως τον Δήμο Βέροιας, την Πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, τους μαθητές, τους μουσικούς, τις χορωδίες και τον κόσμο που συμμετείχε. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:



























































4 σχόλια:

  1. Μας πρήξατε με τους εβραίους, τον αυτοκατάρατο και Θεοκτόνο λαό, τους απογόνους του Άννα και Καϊάφα. 800.000 Έλληνες φονευθέντες στον Β'Π.Π., τόσες εκδηλώσεις δεν γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν νομίζω ότι είναι σωστή τοποθέτηση, τουλάχιστον στο κομμάτι των Εβραίων. Η κάθε γενοκτονία θα πρέπει να καταγγέλλεται, ασχέτως εθνικότητας. Για το θέμα των Ελλήνων "φονευθέντων στο Β΄ΠΠ" συμφωνώ ότι θα πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο, αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν θεσμοθετημένες ημέρες και τελετές (πχ η 28 Οκτωβρίου, παρελάσεις, καταθέσεις στεφανιών στα ηρώα κλπ) κατά τις οποίες αποδίδουμε κάθε φορά τιμή σε όλους αυτούς. Και καλώς κάνουμε, διότι δεν θα πρέπει να τους ξεχάσουμε ποτέ. Άρα γίνονται και εκδηλώσεις για αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποτέ ο Δήμος δεν θα ξοδέψει λεφτά για τους σφαγιασθέντες και βασανισμένους του Μακεδονικού Αγώνα. Αυτό είναι ρατσισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ