Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πορεία μνήμης στα βήματα των 460 Εβραίων της Βέροιας

Ξετυλίγοντας ένα κόκκινο νήμα 2800 μέτρων από τη Μπαρμπούτα μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό
Πορεία μνήμης αφιερωμένη στους 460 Εβραίους της Βέροιας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 22/9, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων με τίτλο «Η Μνήμη του Νήματος» που
πραγματοποιούνται στην πόλη μας, για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Μια συμβολική πορεία, που ξεκίνησε από τη Μπαρμπούτα, μπροστά από την Εβραϊκή Συναγωγή, με τελικό προορισμό τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, διαδρομή που ακολούθησαν την 1η Μαΐου 1943 και οι 460 Βεροιώτες Εβραίοι, πριν επιβιβαστούν την 1η Μαΐου 1943 στο τρένο για το ταξίδι χωρίς επιστροφή προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Καθ' όλη τη διαδρομή των 2800 μέτρων οι συμμετέχοντες ξετύλιγαν ένα κόκκινο νήμα, το οποίο θα τυλιχθεί και θα προσφερθεί στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Πρώτοι ξετύλιξαν το νήμα η διεθνούς φήμης Σοπράνο Σόνια Θεροδωρίδου, η οποία ήταν εμπνευστής των εκδηλώσεων μνήμης και ο κ. Ρούμπεν ένας εκ των επιζησάντων του Ολοκαυτώματος.
Κατά μήκος όλης της διαδρομής, μαθητές και συμμετέχοντες κάθε ηλικίας, κρατούσαν χαρτιά με τα ονόματα των 460 Εβραίων και ενώνονταν με την πορεία μέχρι το Σταθμό, όπου είχε μετατραπεί σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό, με κεριά και ιδιαίτερο φωτισμό, για να φιλοξενήσει τη συναυλία της Σόνιας Θεοδωρίδου με την οποία κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:






















































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ