Quantcast

http://picasion.com/

Πότε αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή

Ίσως για τελευταία φορά
Και αυτόν τον Οκτώβριο θα αλλάξουμε ώρα, όπως άλλωστε συνηθίζουμε τα τελευταία χρόνια. Φέτος η θερινή ώρα σε χειμερινή θα αλλάξει στις 27/10 δηλαδή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Τα ξημερώματα εκείνης της Κυριακής οι δείκτες του ρολογιού, στις 4 τα
ξημερώματα, θα γυρίσουν μια ώρα πίσω. Ώρα θα αλλάξουμε κανονικά και τον Μάρτιο (2020) και τον μεθεπόμενο Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και το Μάρτιο του 2021.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

2 σχόλια:

  1. Ο Ήλιος έχει μια συγκεκριμένη "θέση" πάνω από κάθε γεωγραφική περιοχή ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Για την Ελλάδα η θέση αυτή αντιστοιχεί στη σύμβαση UTC+2, ήτοι στη γνωστή-και ορθή- χειμερινή ώρα. Η θερινή ώρα είναι αποκύημα αρρώστων μυαλών τα οποία με πρόσχημα την -ανύπαρκτη αν και τόσο άκριτα πολυδιαφημισμένη- εξοικονόμηση ενέργειας αποφάσισαν να "παίξουν" με την αντίληψη των ανθρώπων περί χρόνου, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό υπό όρους εύρυθμης λειτουργίας των ψυχοσωματικών διεργασιών (κιρκαδικός κύκλος, διαταραχή ύπνου, τροχαία δυστυχήματα, άγχος κλπ). Επιτέλους τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν τη μοναδική ευκαιρία να εξαλείψουν αυτό το ατόπημα και να επιστρέψουν στην ορθή αντιστοιχία μεταξύ θέσης του Ήλιου και ενδείξεων των δεικτών του ρολογιού, δηλ. τη χειμερινή ώρα, για πάντα. Ας μην την αφήσουμε να χαθεί θεσπίζοντας την παράνοια της θερινής ώρας για 12 μήνες κάθε χρόνο. Όσο για την περιβόητη αίσθηση ευφορίας που δίνει μια επιπλέον ώρα ηλιακού φωτός κάθε απόγευμα, πρόκειται για αυταπάτη, καθώς η επιμήκυνση της διάρκειας της μέρας (για όσους το επιθυμούν) προκύπτει φυσικά μέσω της κλίσης του άξονα και της τροχιάς της Γης, κι όχι με τεχνητές παρεμβάσεις. Αν ήταν έτσι, γιατί να μην προτείνουμε να αλλάξει η ζώνη ώρας της Ελλάδας και να ακολουθεί την ώρα Ιαπωνίας? Να νυχτώνει στις 4 το πρωί και να ξημερώνει στις 12 το μεσημέρι..! Φανταστείτε πόσο ηλιακό φως θα είχαμε να "χαιρόμαστε" κάθε απόγευμα..Εάν παραμείνει η χώρα μας στη ζώνη UTC+3 (θερινή) θα είναι έγκλημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν πάψει να ισχύει η αλλαγή το καλοκαίρι και μείνουμε στην χειμερινή ώρα για πάντα, θα ξημερώνει από τις 5 και -αν πούμε πως αυτό καταπίνεται- θα νυχτώνει πριν τις 8.
    Σαν τουριστική χώρα αν το δει κανείς είναι τρελή καταστροφή. Και μπορεί τους άλλους νότιους (Πορτογάλους, Ισπανούς) να μην τους ενοχλεί πολύ να μιας και είναι σε άλλη ζώνη ώρας, αλλά δεν θα τους χαλούσε καθόλου να στερήσουν από τον βασικό τους ανταγωνιστή στον τουρισμό, εμάς, μια ώρα φωτός.

    Μετά, πέρα από το θέμα εξοικονομήσεως ενέργειας, είναι και θέμα οδικής ασφαλείας.
    Είμαστε που είμαστε με ελάχιστη οδηγική παιδεία, σκεφτείτε να πρέπει να οδηγούμε 210 περισσότερες ώρες με σκοτάδι. Να πας με την οικογένεια σου στη θάλασσα, να φεύγεις π.χ 6 το απόγευμα από τη παραλία κι ενώ γυρνούσες ξεκούραστα με φως, να σε πιάνει η νύχτα στο δρόμο. Να είσαι νταλικέρης, να σε φορτώνει η απογευματινή βάρδια ενός εργοστασίου στις 5 π.χ στην Θεσσαλονίκη για Αθήνα και ενώ τώρα κάνεις τη μισή και παραπάνω διαδρομή μέρα, να σε πιάνει η νύχτα πριν φτάσεις στη Λάρισα.

    Αλλά κυρίως θα έχει τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο.
    Τώρα, μπορεί να είμαστε στον πάτο όσον αφορά όλα τα θέματα, αλλά έχουμε τον ήλιο μας, που λόγω της θερινής ώρας μπορούμε να χαιρόμαστε περισσότερο. Φεύγουμε από την εργασίας μας και έχουμε κυριολεκτικά «όλη τη μέρα μπροστά μας» να κάνουμε ο,τι δραστηριότητα θέλουμε με φως. Να αράξουμε στο μπαλκόνι, να πάμε για καφέ, για μια απλή βόλτα, να περπατήσουμε…
    Αυτό και μόνο μας φτιάχνει τη διάθεση. Αν δεν αλλάζει η ώρα, όλοι θα χάνουμε μια το βράδυ και οι περισσότεροι θα χάνουν και μια το πρωί.

    Ο εβραίος βιντερστάιν της κομμισσιόν να κάτσει στ’ αυγά του λοιπόν!

    Αλλ’ αυτά μόνο ένας εργαζόμενος τα καταλαβαίνει. Οι τεμπελχανάδες που κοπροσκυλιάζουν και πάνε στην δουλειά όποτε και άμα τους καπνίσει δεν καταλαβαίνουν τους εργαζομένους, που μετακινούνται χιλιόμετρα από και προς τον χώρο εργασίας και χρειάζονται όσο γίνεται περισσότερη ηλιοφάνεια.

    Έγραψα για τα πλεονεκτήματα που θα χάσουμε αν παραμείνουμε μονίμως στην χειμερινή ώρα, επειδή τώρα είμαστε στην θερινή.

    Αντιστοίχως, αν μείνουμε μονίμως στην θερινή, θα ξοδεύουμε ενέργεια για φως και θέρμανση τα πρωινά, και θα οδηγούμε στα μαύρα σκοτάδια τον χειμώνα. Και τυχόν μόνιμη παραμονή στην θερινή ώρα και τον χειμώνα για τ’ ανάθεμα θα είναι.

    Το λογικό είναι να γίνεται αλλαγή, ακριβώς όπως αλλάζει τώρα, ώστε να εξασφαλίζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ηλιοφάνεια τις ώρες εργασίας. Και επειδή είναι πρακτικότερο ν’ αλλάζει η ώρα παρά τα ωράρια, 1.000 φορές καλλίτερα ν’ αλλάζει η ώρα.

    Τα κράτη που δεν αλλάζουν ώρα είναι ελάχιστα. Προσπαθήστε να δουλέψετε στην οικοδομή το καλοκαίρι με χειμερινή ώρα και θα καταλάβετε το γιατί. Όσο για την ενιαία ώρα Ευρώπης πληροφοριακά η Αυστραλία και η Αμερική έχουν διαφορετικές ώρες μέσα στο ίδιο τους το κράτος. Φαίνεται ότι οι ιθύνοντες στην ευρωπη η δεν το ξέρουν η κάνουν χαριτωμενους αυτοσχεδιασμούς στην πλάτη μας. Το βιολογικό ρολόι μας πάντα λειτουργουσε και λειτουργεί. Απλώς τον τελευταίο αιώνα με τον τεχνητό φωτισμό δεν λειτουργούμε με βάση το ηλιακό φως, δηλαδή φυσικά, αλλά με βάση το ρολόι, δηλαδή τεχνητά. Στην φύση τα ζώα και τα φυτα δεν ρωτάνε τι ώρα είναι και αν είναι χειμερινή ή θερινή. Εμείς όμως διευκολυνόμαστε αφάνταστα από την ωρολογιακή αλλαγή. Εδώ άλλαξαν αμέτι μουχαμέτη το Εκκλησιαστικό Ημερολόγιο για 13 ολόκληρες ημέρες, και τους πειράζει η εκ περιτροπής αλλαγή ώρας μερικούς! Τί να πει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ